28 Σεπτεμβρίου 2019
Η ενημέρωση για τα σχολεία του εξωτερικού και για θέματα εκπαίδευσης στο εξωτερικό από την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Σοφία Ζαχαράκη ήταν το θέμα της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.
Η Διακομματική Επιτροπή της βουλής συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις 11: 00 το πρωϊ υπό την προεδρία του βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο Γεν. Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Χρυσουλάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νοτίου Αφρικής κ. Φιλίππου , Ο Επίτιμος Πρέσβης της Ελλάδας στο Σουλτανάτο του Ομάν κ. Νικολακόπουλος, η Πρέσβης, Διευθύντρια της Διπλωματικής Ακαδημίας κ. Χρυσούλα Καρυκοπούλου- Βλαβιανού η οποία απένειμε στον κ. Αναστασιάδη αναμνηστική πλακέτα καθώς και 10 σπουδαστές της Διπλωματικής Ακαδημίας κ.α.
Ο κ. Αναστασιάδης κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους σπουδαστές της διπλωματικής ακαδημίας.
«Σήμερα η Επιτροπή μας έχει τη χαρά να φιλοξενεί δέκα σπουδαστές της Διπλωματικής Ακαδημίας οι οποίοι θα παρακολουθήσουν την συνεδρίαση της Επιτροπής μας. Σας καλωσορίζουμε και ευχόμαστε να πάρετε κάτι από την Επιτροπή μας και βεβαίως ως αυριανοί διπλωμάτες να εκπροσωπήσετε τη χώρα μας επάξια και με το ανάλογο κύρος που απαιτείται» είπε χαρακτηριστικά.
Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ζαχαράκη, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως προτεραιότητα του Υπουργείου είναι να καλυφθούν έγκαιρα οι κενές θέσεις των μονίμων εκπαιδευτικών στα Ελληνικά Σχολεία του Εξωτερικού.
«…από την πρώτη στιγμή που πήγαμε στο Υπουργείο, από την 8η Ιουλίου, ένα από τα βασικά μας ενδιαφέροντα και κύριας μέριμνας ήταν, να δούμε τι γίνεται με την έγκαιρη πλήρωση των κενών, με την έγκαιρη διαδικασία υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών μας, των μόνιμων εκπαιδευτικών..» είπε και πρόσθεσε,
«Γιατί ξεκινώ από αυτές, κύριε Πρόεδρε; Ξεκινώ γιατί το να έχει ένα αμιγώς ελληνικό σχολείο στο εξωτερικό, το να έχει ένα τμήμα ελληνικής γλώσσας τον εκπαιδευτικό του έγκαιρα είναι το κλειδί για να κερδίσουμε αυτό το πρώτο στοίχημα. Να κερδίσουμε το στοίχημα της εμπιστοσύνης από τις ελληνικές κοινότητες εκεί και το στοίχημα από τα παιδιά τα οποία, δυστυχώς, και εδώ ίσως να είναι μια μεγάλη πρόκληση κύριε Γενικέ, και με το Υπουργείο Εξωτερικών, θα πρέπει αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσουμε και ίσως και ένα πλημμελές ενδιαφέρον, καθώς οι γενιές περνούν η τρίτη, η τέταρτη γενιά –το ξέρετε καλά- πολλές φορές μπορεί το ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα να χάνεται»
«Έχουμε, λοιπόν, σήμερα εδώ τους διπλωματικούς ακολούθους που θα επιφορτιστούν με την υψηλή αυτή ευθύνη της εφαρμογής μιας κυβερνητικής πολιτικής για την ομογένεια», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο Γεν. Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, κ. Χρυσουλάκης, αναφερόμενος στους δέκα σπουδαστές της Διπλωματικής Ακαδημίας και συμπλήρωσε,
«Θεωρώ, ότι τη σημερινή τους επίσκεψη, θα τη θυμούνται όσες φορές στο μέλλον, θα βρεθούν σε κοινοβούλια άλλων χωρών στο πλαίσιο των καθηκόντων τους υπέρ της ομογένειας….Τους ευχόμαστε, να ολοκληρώσουν επιτυχώς την εκπαίδευσή τους στην Διπλωματική Ακαδημία και να αποδειχτούν άξιοι διπλωμάτες για την πατρίδα και την ομογένεια»
Η συνεδρίαση της επιτροπής ολοκληρώθηκε με επιτυχία.