24 Ιουνίου 2020
Τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας του Κορονοϊού από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και ότι είχαμε το θάρρος να πάρουμε μέτρα πολύ γρηγορότερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βουλευτής ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής χθες Τρίτη 23 Ιουνίου στη βουλή, με θέμα ημερήσιας διάταξης : «Επαναπροσδιορισμός των δραστηριοτήτων της Επιτροπής, με βάση τις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την υγειονομική κρίση» επισημαίνοντας πως, η Ελλάδα, είχε έναν από τους μικρότερους αριθμούς κρουσμάτων και θυμάτων…. και γι’ αυτό, αποτελεί σήμερα παγκόσμιο πρότυπο.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής , στην εισήγησή του υπογράμμισε επίσης ότι μέχρι σήμερα αναφερόμασταν στον απόδημο ελληνισμό με περηφάνια, για την προκοπή και τα επιτεύγματά του, ενώ στις μέρες της παγκόσμιας δοκιμασίας από την πανδημία του κορονοϊού, αυτή η υπερηφάνεια έχει αντιστραφεί, όλος ο κόσμος μιλά με θαυμασμό για τη χώρα μας και οι απόδημοι έλληνες νιώθουν περηφάνια για την πατρίδα τους.
« Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε τους απόδημους συμπατριώτες μας, να κοιτούν τη χώρα μας, την Ελλάδα, με αγάπη, ενδιαφέρον και νοσταλγία. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα, εμείς, αναφερόμασταν στον απόδημο ελληνισμό με περηφάνια, για την προκοπή και τα επιτεύγματά του. Στις μέρες της παγκόσμιας δοκιμασίας από την πανδημία του κορονοϊού, αυτή η υπερηφάνεια φαίνεται και δικαιολογημένα ίσως να έχει αναστραφεί. Ο κόσμος όλος, μιλά με θαυμασμό για τη χώρα μας και οι συμπατριώτες μας, οι απόδημοι έλληνες, νιώθουν περηφάνια για την πατρίδα τους » είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ακόμη πως δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες και είναι τώρα η ευκαιρία μέσω της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς να κινητοποιηθεί ο οικουμενικός ελληνισμός.
« Η συγκυρία που δημιουργήθηκε είναι μοναδική και για τη χώρα μας, αλλά και για την επιτροπή μας, να κινητοποιήσουμε τον οικουμενικό ελληνισμό» είπε και με βάση τις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την υγειονομική κρίση , και τον επαναπροσδιορισμό των δραστηριοτήτων της Επιτροπής, παρέθεσε έναν νέο προγραμματισμό εργασιών, με τα σημαντικότερα θέματα όπως :
Οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση, η προετοιμασία του φακέλου για την καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας ελληνικής γλώσσας, η Ελληνόγλωσση εκπαίδευση , η ένταξη του αιτήματος της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής από τους τούρκους, στην ατζέντα της ελληνικής διπλωματίας, η ανάδειξη μεμονωμένων προσωπικοτήτων που διαπρέπουν στο εξωτερικό και ως πρότυπα και ως παραδείγματα κ.α.