29 Νοεμβρίου 2019
«Παραλάβαμε μία κατάσταση χύμα, χωρίς καμία στρατηγική αναφορικά με το Προσφυγικό- Μεταναστευτικό» επεσήμανε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σάββας Αναστασιάδης, μιλώντας στον FOCUS FM και την εκπομπή «Σχολιάζοντας την επικαιρότητα» με τον Γιάννη Πηλίδη.
«Παραλάβαμε μία κατάσταση εντελώς χύμα, χωρίς καμία στρατηγική. Άλλο είναι να γνωρίζεις μία κατάσταση από έξω και άλλο όταν έρχεσαι να την διαχειριστείς ο ίδιος. Γνωρίζαμε μία γενική κατάσταση , δεν μπορούσαμε να ξέρουμε ότι υπήρχαν 75.000 στην αναμονή για την απόδοση ασύλου. Αυτό ήταν κάτι που το ήξεραν οι υπηρεσίες και η κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης
Στη συνέχεια ανέλυσε και υπερασπίστηκε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το προσφυγικό- μεταναστευτικό απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Πηλίδη
« Ο νόμος που ψηφίστηκε θέτει τρεις βασικές προϋποθέσεις όπως ξέρετε. Ο ένας είναι η γρήγορη απόδοση του ασύλου, που ξεκινά με την άμεση πρόσληψη 400 τουλάχιστον ατόμων για να τρέξουν οι διαδικασίες, και μέσα στο τρίμηνο να αποδίδεται το άσυλο σε όποιον το δικαιούται. Ο δεύτερος είναι ότι θα εγκαθίστανται στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα όσοι δεν έχουν το δικαίωμα της απόδοσης ασύλου μέχρι να επιστρέψουν στη Χώρα τους.
Και το τρίτο και το πιο σημαντικό είναι η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. Ξέρετε πολύ καλά και έχει ανακοινωθεί , ότι ήδη κινούνται οι διαδικασίες για 1500 άτομα προσωπικό στα σύνορα, και κυρίως στα χερσαία σύνορα, στον Έβρο , έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αποκοπή της διέλευσης των προσφύγων- μεταναστών προς τη Χώρα.
Στα Θαλάσσια σύνορα πέρα από την ενίσχυση της φύλαξης με το Λιμενικό, θα προστεθούν και τα 10 ταχύπλοα σκάφη, δωρεά από της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, οπότε θα υπάρχει καλύτερη επιτήρηση» σημείωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Σχολίασε εξάλλου ότι το προσφυγικό- μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Χώρα μας , είναι σημαντικό και απασχολεί όλους μας, κοινωνία και κόμματα στον ίδιο βαθμό, και εκτίμησε ότι η ελληνική κοινωνία απέδειξε ότι έχει υπομονή, ανοχή και ψυχραιμία για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που δημιουργούνται και πως πείθεται από τις πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση, έτσι ώστε το πρόβλημα να μειωθεί, να είναι διαχειρίσιμο και ανεκτό.