5 Δεκεμβρίου 2019
Το έργο διαπρεπών Ελλήνων Επιστημόνων, της Ιατρικής επιστήμης, σε Ελλάδα και εξωτερικό, με λαμπρή Ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία, που προάγουν την αριστεία και κάνουν περήφανη τη χώρα μας, εντός και εκτός συνόρων, εξήρε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βουλευτής ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης, στη συνεδρίαση της Επιτροπής , με θέμα ημερήσιας διάταξης, «Ιατρική στη Διασπορά και Συνεργασία με Ελληνικά Πανεπιστήμια» επισημαίνοντας πως,
με την παγκόσμια αναγνώριση, που ο καθένας ξεχωριστά κατέκτησε, με προσπάθεια και κόπο, είναι οι καταλληλότεροι να κρατήσουν ζωντανή τη φλόγα του ελληνισμού στα πέρατα της γης και να ενισχύσουν τους δεσμούς των Ελλήνων της διασποράς με την πατρίδα.
Η Διακομματική Επιτροπή της βουλής συνεδρίασε χθες Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, στη βουλή, υπό την Προεδρία του βουλευτή Σάββα Αναστασιάδη και παρουσία του Υφυπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη.
Την Επιτροπή ενημέρωσαν , ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Αστέριος Καραγιάννης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Κυριάκος Αναστασιάδης, και τέσσερις Έλληνες, εξαίρετοι γιατροί που διαπρέπουν στο εξωτερικό, οι κ.κ. Γεώργιος Βέλμαχος, Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, Παναγιώτης Γιαννούδης, Καθηγητής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας, Διευθυντής του Ορθοπεδικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Leeds του Ηνωμένου Βασιλείου, Μιχάλης Γκατζούλης, Καθηγητής Καρδιολογίας και Συγγενών Καρδιοπαθειών του Νοσοκομείου RoyalBrompton και Βασίλειος Παπαδημητρίου, Καθηγητής Παθολογίας – Καρδιολογίας στο GeorgetownUniversity της Ουάσιγκτον, ΗΠΑ.
« Σήμερα στην Επιτροπή μας, έχουμε τη χαρά και την τιμή, να φιλοξενούμε διαπρεπείς Έλληνες Επιστήμονες, Καθηγητές Πανεπιστημίων, όλοι τους της ιατρικής επιστήμης σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έλληνες που κάνουν περήφανη τη χώρα μας, εντός και εκτός συνόρων, Έλληνες που προάγουν την αριστεία και την επιστημοσύνη, με λαμπρή Ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία……. Να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα του ελληνισμού στα πέρατα της γης και να ενισχύσουμε τους δεσμούς των Ελλήνων της διασποράς με την πατρίδα. Εσείς, με την παγκόσμια αναγνώριση, που ο καθένας ξεχωριστά κατέκτησε, με προσπάθεια και κόπο, είστε οι καταλληλότεροι να το κάνετε αυτό. Να μιλήσετε για τις πρωτοβουλίες σας και το όραμά σας για την Ελλάδα και τον ελληνισμό» σημείωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Ακολουθεί η ομιλία του κ. Αναστασιάδη.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινάει με λίγη ταλαιπωρία για τους προσκεκλημένους μας και λίγα εμπόδια για εμάς, η σημερινή Επιτροπή, καθότι την ίδια στιγμή συνεδριάζει η Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης μαζί με τη δική μας Επιτροπή, ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο που αφορά την ψήφο των Αποδήμων και βεβαίως, αφορά και τους προσκεκλημένους. Νομίζω ότι οι κ.κ. προσκεκλημένοι θα δείξουν την ανοχή τους γι’ αυτό το τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής μας.
Σήμερα στην Επιτροπή μας, έχουμε τη χαρά και την τιμή, να φιλοξενούμε διαπρεπείς Έλληνες Επιστήμονες, Καθηγητές Πανεπιστημίων, όλοι τους της ιατρικής επιστήμης σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έλληνες που κάνουν περήφανη τη χώρα μας, εντός και εκτός συνόρων, Έλληνες που προάγουν την αριστεία και την επιστημοσύνη, με λαμπρή Ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία. Μαζί μας βρίσκονται και θα μας ενημερώσουν και για την επιστημονική, αλλά και για την εθνική τους δραστηριότητα ο κ. Αστέριος Καραγιάννης, Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Παθολογίας, ο κ. Κυριάκος Αναστασιάδης, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής, ο κ. Γεώργιος Βέλμαχος, Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard και Διευθυντής Κλινικής Τραύματος, Επείγουσας Χειρουργικής και Εντατικής Θεραπείας στο MassachusettsGeneralHospital, ο κ. Παναγιώτης Γιαννούδης, Καθηγητής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας, Διευθυντής του Ορθοπεδικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Leeds του Ηνωμένου Βασιλείου, ο κ. Μιχάλης Γκατζούλης, Καθηγητής Καρδιολογίας και Συγγενών Καρδιοπαθειών του Νοσοκομείου RoyalBrompton και του ImperialCollege του Λονδίνου και ο κ. Βασίλειος Παπαδημητρίου, Καθηγητής Παθολογίας – Καρδιολογίας στο GeorgetownUniversity της Ουάσιγκτον, ΗΠΑ και Διευθυντής του Προγράμματος Επεμβατικής Καρδιολογίας, Υπέρτασης και Αγγειακών Νοσημάτων στο VAMedicalCenter της Ουάσιγκτον, ΗΠΑ.
Επιτρέψτε μου, πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία και δώσω και στον Υφυπουργό Υγείας, κ. Βασίλειο Κοντοζαμάνη το λόγο, που τιμά με την παρουσία του την Επιτροπή μας, να πω δύο λόγια για την αφορμή που μας δόθηκε, ώστε σήμερα να βρισκόμαστε όλοι εδώ, και να βρίσκονται κοντά μας και όλοι αυτοί οι εξαίρετοι επιστήμονες.
Στις 6 και 7 Δεκεμβρίου, διοργανώνεται από το Τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, ένα πρωτοποριακό για την Ελλάδα εγχείρημα.
Ένα συνέδριο, που σκοπός του είναι η ενίσχυση της συνεργασίας της ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αντίστοιχες ιατρικές σχολές του εξωτερικού όπου εργάζονται και διδάσκουν επιφανείς Έλληνες επιστήμονες.
Απώτεροι στόχοι αυτής της πρωτοβουλίας, αποτελούν η καταπολέμηση της εσωστρέφειας του πανεπιστημίου, η απαγκίστρωση του από τον κρατικό εναγκαλισμό, η αποτελεσματικότερη ένταξη του στην κοινωνία, η συνεργία με την αγορά εργασίας, η σύνδεση του, στις ομογένειες δηλαδή, με τη Μητρόπολη, καθώς και η μετατροπή του braindrain σε ελεγχόμενη διακίνηση επιστημονικού δυναμικού αμφίδρομα.
Είναι πραγματικά πολύ ελπιδοφόρα η συνένωση των δυνάμεων των διακεκριμένων επιστημόνων του εξωτερικού, που με το υψηλό επιστημονικό δυναμικό των καθηγητών ιατρικής της ιατρικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας δυναμικής που θα οδηγήσει σε νέα εποχή την αναβάθμιση του ρόλου του πανεπιστημίου και την ανάδειξή του σε κύρια δύναμη ανάδειξης για τη χώρα.
Αυτό, λοιπόν, το συνέδριο, το Hellenic Diaspora Medical Forum, αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία να ενημερωθεί η Επιτροπή μας διά μέσου αυτών, ο ελληνικός λαός δια μέσω της Επιτροπής μας, αλλά και οι Έλληνες του εξωτερικού για τις πρωτοβουλίες σας, γιατί η Επιτροπή αυτή τη στιγμή βεβαίως δεν καλύπτεται ζωντανά, αλλά το απόγευμα ή αύριο θα προβληθεί και από τα τοπικά και από το τοπικό κανάλι της Βουλής, αλλά και στο εξωτερικό.
Η δικτύωση που επιχειρείται μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, που όπως αντιλαμβάνομαι δεν είναι μόνο επιστημονικό συνέδριο, αλλά ένα βήμα ανάδειξης και επιβράβευσης, αν το θέλετε του επιστημονικού δυναμικού της ομογένειας που μπορεί να αποτελέσει πυξίδα και για άλλα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά και επαγγελματικούς κλάδους στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης νέας εποχής.
Η δεκαετία αυτή που σε λίγο φτάνει στο τέλος της πρέπει να είναι διδακτική για όλους μας. Η μεγάλη κρίση που πέρασε η χώρα μας άφησε τα σημάδια της σε όλους τους τομείς της ζωής και της καθημερινότητάς μας.
Η πίεση που ασκήθηκε τόσο σε θεσμούς, όπως τα πανεπιστήμια, όσο και στους νέους μας με το κύμα φυγής στο εξωτερικό λαμπρών μυαλών και νέων επιστημόνων, καθιστά επιβεβλημένη την ανάγκη να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να αξιοποιήσουμε κάθε ικμάδα ελληνισμού εντός και εκτός συνόρων, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε το μεγαλύτερο μας κεφάλαιο, το ανθρώπινο κεφάλαιο. Να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα του ελληνισμού στα πέρατα της γης και να ενισχύσουμε τους δεσμούς των Ελλήνων της διασποράς με την πατρίδα.
Εσείς, με την παγκόσμια αναγνώριση, που ο καθένας ξεχωριστά κατέκτησε, με προσπάθεια και κόπο, είστε οι καταλληλότεροι να το κάνετε αυτό. Να μιλήσετε για τις πρωτοβουλίες σας και το όραμά σας για την Ελλάδα και τον ελληνισμό.
Σας ευχαριστούμε που βρίσκεστε εδώ.
Και πριν δώσω τον λόγο στον κ. Υπουργό για έναν χαιρετισμό, θα πρέπει να σας αναφέρω ότι στην Επιτροπή μας βρίσκονται μέλη του προεδρείου της ΠαΔΕΕ, της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, είναι ο κ. Ραπτάκης, ο Αντιπρόεδρος της ΠαΔΕΕ και ο κ.Σκλαβούνος, μέλος της ΠαΔΕΕ από τον Καναδά.
Επίσης, βρίσκεται ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ ο κ. Καφαντάρης και βεβαίως η κυρία Ευανθία Παπαδάτου από την Γενική Γραμματεία του Απόδημου Ελληνισμού, και η κ.Βασιλική Ζώτου.