15 Απριλίου 2021
Η πανδημική κρίση που ήρθε σε συνέχεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, είναι δεδομένο ότι ενέτεινε τα προβλήματα της εθνικής οικονομίας. Τόσο σε αμιγώς «ταμειακό», όσο και σε δομικό επίπεδο. Απο το ταμείο του κράτους μέχρι την τσέπη του κάθε πολίτη, από τις καθημερινές αγορές μέχρι τις επενδύσεις.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλήθηκε να αναμετρηθεί με μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που συμβαίνει κυριολεκτικά κάθε 100 χρόνια. Μια κρίση που είχε τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, λόγω των αναγκαστικών lockdown αλλά και των γενικότερων περιορισμών στη λειτουργία αγοράς και καταναλωτών. Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι η κυβέρνηση κοιτά την επόμενη μέρα, έχει στραμμένο πλέον το βλέμμα της εκεί, κάτι που δεν είναι καθόλου αυτονόητο. Το αποδεικνύουν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών την περασμένη εβδομάδα για το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”».
Πρωταρχικός στόχος του Σχεδίου είναι να καλύψει το μεγάλο κενό σε επενδύσεις, εθνικό προϊόν και απασχόληση, μια κατάσταση που επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας του COVID-19. Το Εθνικό Σχέδιο αποσκοπεί στο να κινητοποιήσει και σημαντικές δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας ιδιωτικές επενδύσεις και χρησιμοποιώντας Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και Εταιρείες Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών, για την πραγματοποίηση δημοσίων επενδύσεων, ώστε να κινητοποιήσει σημαντικότατα επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια. Για την υλοποίηση του Σχεδίου η Ελλάδα ζητά το σύνολο των πόρων που μπορεί να λάβει στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Δηλαδή 17,8 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια. Με χρήση των μέσων αυτών και αξιοποιώντας τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης για την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων, το «Ελλάδα 2.0» επιδιώκει να κινητοποιήσει συνολικούς επενδυτικούς πόρους 57 δισ. ευρώ.
Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» αποτελείται από τέσσερις πυλώνες: Τον πράσινο, τον ψηφιακό, τον κοινωνικό και αυτόν που αφορά στον οικονομικό και θεσμικό μετασχηματισμό. Ο νομός Θεσσαλονίκης, εκεί που παράγεται σημαντικό μέρος της αγροτικής οικονομίας της χώρας, έχει πολλά να ωφεληθεί από αυτή την πρωτοβουλία.
Θα ωφεληθεί από την ενίσχυση της διαδικτυακής επικοινωνίας με οπτικές ίνες, από την ανάπτυξη του δικτύου 5G στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους, από την ψηφιακή διασύνδεση μεταξύ φορέων του Δημοσίου κ.ά.
Θα ωφεληθεί από την κινητροδότηση για ιδιωτικές επενδύσεις, από την υποστήριξη και ολοκλήρωση έργων υποδομής, από τις παρεμβάσεις για τον ορεινό τουρισμό και την αξιοποίηση ιαματικών πηγών, την γαστρονομία, τα ειδικά προγράμματα κατάρτισης για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τουριστικών επιχειρήσεων.
Θα ωφεληθεί από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, από τις επενδύσεις στο σύστημα υγείας.
Θα ωφεληθεί ιδιαίτερα από την προώθηση προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης του αγροδιατροφικού τομέα για την πραγματοποίηση επενδύσεων με προσανατολισμό την πράσινη γεωργία και την γεωργία ακριβείας, που αφορούν στην καινοτομία και την οικολογική επεξεργασία γεωργικών προϊόντων, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών, την γενετική βελτίωση ζώων, καθώς και την ενίσχυση των υδατοκαλλιεργειών.
Θα ωφεληθεί από τις μεγάλες επενδύσεις σε αντιπλημμυρικά έργα, συνοδευόμενα από αλλαγές στην χρήση των δικτύων άρδευσης και εγκατάσταση τηλεμετρητών για τον εντοπισμό διαρροών και την έξυπνη διαχείριση του νερού, από το νέο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, από τις πρωτοβουλίες για προστασία της βιοποικιλότητας.
Ειναι σημαντικό να κοιτάμε την επόμενη μέρα. Έλαχε στη δική μας γενιά, στη δική μας κυβέρνηση, να έχει το βάρος ευθύνης της διαχείρισης της ιστορικής πανδημίας που οι συνέπειές της μπορεί να συγκριθούν με εκείνες μια παγκόσμιας πολεμικής σύρραξης. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έδειξε κάθε δυνατή μέριμνα για τους επαγγελματίες κάθε είδους, ώστε να αντέξουμε όλοι μαζί στην πανδημική κρίση και να βγούμε πιο δυνατοί από αυτήν. Κόντρα σε όλους όσους επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν κομματικά την πανδημία, λες και ήταν κάτι που αφορούσε μόνο την δική μας πατρίδα και όχι όλη την υφήλιο. Το νέο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”» είναι η απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ηγέτης και στην κρίση, κρατά όρθια τη χώρα και μας δίνει τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε ότι η επόμενη μέρα θα είναι μέρα δημιουργίας και ανάπτυξης.