7 Δεκεμβρίου 2016
Πέρα από το οριοθετημένα γεωγραφικά όρια του Ελληνικού κράτους, υπάρχει ένας δυναμικός και ακμάζων Ελληνισμός που εξαπλώνεται στα πέρατα της γης και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και προέκταση του Ελλαδικού Ελληνισμού. Η διασπορά, η παραμονή και η προκοπή του σε όλες τις γωνιές της υφηλίου δίνει μια οικουμενική διάσταση στο Ελληνικό έθνος.Ο οικουμενικός Ελληνισμός αποτελεί εθνικό κεφάλαιο που η τεράστια δύναμή του πηγάζει από την ενότητα όσων αποδέχονται και ασπάζονται τις αρχές και τις αξίες του Ελληνισμού. Δηλαδή της παιδείας, της θρησκείας, της ιστορίας, της παράδοσης, της γλώσσας του πολιτισμού.
Οι συναισθηματικοί δεσμοί, με την μητέρα Ελλάδα και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της εθνικής συνείδησης, παραμένουν ζωντανές χάρη στην οργάνωση του Ελληνισμού της διασποράς σε κοινότητες, ενώ η παρουσία τους στις νέες πατρίδες είναι δυναμική όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και στις τέχνες, τα γράμματα, τις επιστήμες και την πολιτική.
Το Ελληνικό κράτος αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία της ομογένειας, φρόντισε με θεσμοθετημένα όργανα και υπηρεσίες να την αγκαλιάσει και να ενισχύσει τους δεσμούς της με αυτήν.
Έτσι ιδρύθηκε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, που συντονίζει και εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική για τον Ελληνισμό της διασποράς και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), με έδρα την Θεσσαλονίκη ως ένας παγκόσμιος αυτόνομος μη κυβερνητικός οργανισμός, που ενώνει τους Έλληνες με σκοπό να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη ο παγκόσμιος Ελληνισμός.
Παράλληλα στα πλαίσια της λειτουργίας της Βουλής δημιουργήθηκε η “Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς” με αντικείμενο την μόνιμη επικοινωνία με τους Έλληνες του εξωτερικού και την προώθηση θεμάτων που τους απασχολούν.
Η Ν.Δ. πιστεύοντας στον καθοριστικό ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η Ελληνική ομογένεια στην πορεία της πατρίδας μας, αναβάθμισε με απόφαση του Προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη την αντίστοιχη γραμματεία που λειτουργεί στα πλαίσια του κόμματος, από Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, σε Γραμματεία Οικουμενικού Ελληνισμού, εντάσσοντας σε αυτήν τον Κυπριακό και τον Ποντιακό Ελληνισμό και τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες.
Είμαστε δε, το πρώτο κόμμα που πραγματοποίησε τρία συνέδρια οικουμενικού Ελληνισμού, όχι κομματικά, αλλά ανοιχτά σε όλους τους Έλληνες, όπου συζητήθηκαν προβλήματα που απασχολούν τους ομογενείς, αλλά και προτάσεις για την χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση της Ελληνικής διασποράς.
Οι βασικοί άξονες της στρατηγικής της Ν.Δ. είναι:
Η ενίσχυση των οργανώσεων της ομογένειας και των δεσμών της με την Ελλάδα.
Η εκπαίδευση και η εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, που μαζί με τη θρησκεία αποτελούν τα δύο βασικά στοιχεία που προσδιορίζουν την Ελληνική ταυτότητα.
Η αναγνώριση και στήριξη του σημαντικού ρόλου της Ελληνοορθόδοξης Εκκλησίας.
Η αξιοποίηση του διαδικτύου και η δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου διασύνδεσης.
Η επαναλειτουργία του ΣΑΕ.
Η νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος των ομογενών να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές.
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η πατρίδα μας, που αντιμετωπίζει ιστορικές προκλήσεις, έχει ανάγκη όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του Ελληνισμού. Είναι η στιγμή που οι Έλληνες, όλοι μαζί, καλούμαστε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες για να ξεπεράσουμε την κρίση και να βάλουμε την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.
Ο οικουμενικός Ελληνισμός σε αυτήν την Εθνική πανστρατιά μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Σάββας Αναστασιάδης- Βουλευτής Ν.Δ. Β΄ Θεσσαλονίκης Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών Ν.Δ. για θέματα Απόδημου Ελληνισμού