23 Οκτωβρίου 2019
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί. Επιτέλους, ένας διαφορετικός προϋπολογισμός. Το 2020, θα σηματοδοτήσει μια ριζική στροφή της οικονομικής πολιτικής, από την υπερφορολόγηση και την από-επένδυση προς την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων όλων των Ελλήνων, μέσω της μείωσης των επιβαρύνσεων. Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που συζητάμε σήμερα, προβλέπει οικονομική μεγέθυνση της Ελληνικής οικονομίας κατά 2,8%. Στόχος ρεαλιστικός και θα έλεγα ίσως και συντηρητικός. Η μεγέθυνση αυτή, θα προέλθει από τις αυξήσεις στην ιδιωτική κατανάλωση, που προέρχονται από τη μείωση της φορολόγησης και των επιβαρύνσεων που σήκωναν οι πολίτες, τις επενδύσεις, αλλά και τις εξαγωγές.
Με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, επιτυγχάνεται το συμφωνηθέν πρωτογενές πλεόνασμα και δεν διακυβεύεται η δημοσιονομική ισορροπία. Υπάρχει όμως μια διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και τους προηγούμενους προϋπολογισμούς. Στον προϋπολογισμό του 2020, τερματίζεται η πολιτική των υπέρ πλεονασμάτων την οποία ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, το 2016 μέχρι το 2018. Εδώ αξίζει να αναφερθούμε και σε απόλυτους αριθμούς, σε νούμερα· όπου η συνολική υπέρβαση των στόχων αυτήν την περίοδο, άγγιξε τα 11,4 δισ. €. Για να συγκεντρωθεί το ποσό αυτό, η προηγούμενη κυβέρνηση υπερφορολόγησε τον πολίτη και μείωσε τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων. Δηλαδή, επέβαλε επιπλέον λιτότητα, που δηλητηρίασε την Ελληνική οικονομία, αύξησε τις ανισότητες και τη φτώχεια και δημιούργησε πρόσθετες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων προς το δημόσιο, που έφταναν τα 18,1 δισ. €.
Είναι πολύ θετικό λοιπόν, το γεγονός, ότι αλλάζει η φιλοσοφία της οικονομικής πολιτικής, καταργώντας σε πρώτη φάση τις σημαντικές υπερβάσεις των πρωτογενών πλεονασμάτων, έναντι των στόχων. Η μείωση των υπερβάσεων των στόχων, αποτελεί το πρώτο βήμα για τη μείωση των ιδίων των στόχων. Κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα, εκτός από το ό,τι είναι η χώρα με τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή μεταξύ των χωρών του ΟΟΑΣΑ, -28% στην Ελλάδα με μέσο όρο 23,6%- παρουσιάζει και το υψηλότερο Φ.Π.Α, μεταξύ των χωρών του ΟΟΑΣΑ με 24%. Η μείωση των συντελεστών αυτών που αποτυπώνονται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2020, σε συνδυασμό με τις μειώσεις που ήδη εφαρμόζονται σε φορολογία για τα χαμηλά εισοδήματα, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.. Πέρα από την αύξηση του εισοδήματος και κατά συνέπεια της κατανάλωσης και άρα, της αναθέρμανσης της οικονομίας, θα βελτιώσουν και την εισπραξιμότητα των φόρων. Χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές, μεγαλύτερη εισπραξιμότητα φόρων. Είναι κανόνας πρωτοετούς φοιτητή των οικονομικών.
Επίσης εφαρμόζονται μέτρα τόνωσης για την ανάκαμψη του όγκου της οικονομικής δραστηριότητας, κάτι πολύ σημαντικό. Αναστολή ΦΠΑ για τρία χρόνια στις μεταβιβάσεις των ακινήτων, έκπτωση φόρου του εισοδήματος μέχρι 40% του ποσού των δαπανών για την ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση των κατοικιών και αναστολή του φόρου υπεραξίας στην μεταβίβαση των ακινήτων.
Παράλληλα η Κυβέρνηση θέλοντας να στηρίξει και την οικογένεια και να καταπολεμήσει και την υπογεννητικότητα, χορηγεί επίδομα ύψους 2000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1/1/2020 και έκπτωση φόρου 1000 ευρώ για κάθε ένα παιδί κάθε οικογένειας. Και βεβαίως μετάπτωση του ΦΠΑ στο 13% για όλα τα βρεφικά είδη.
Στόχος της Κυβέρνησης, είναι η μεγιστοποίηση της κοινωνικής ευημερίας μέσα από την αναθέρμανση της οικονομίας και την μεγέθυνση, φυσικά, του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο Προϋπολογισμός του 2020, ο οποίος αποτυπώνει μία μεγάλη εθνική προσπάθεια, τονώνει την αισιοδοξία για τις προοπτικές της πατρίδας μας και δημιουργεί την ελπίδα.
Είναι ένας προϋπολογισμός ρεαλιστικός, αισιόδοξος, που θα φέρει αποτελέσματα.
Σας ευχαριστώ.