12 Ιουλίου 2022
Συνεχίζουμε τις συνεδριάσεις της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από προσφυγικούς συλλόγους της χώρας με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε 13 συλλόγους της περιοχής του Λαγκαδά στον νομό Θεσσαλονίκης.
Είναι σύλλογοι που ιδρύθηκαν από το μεράκι των προσφύγων, οι οποίοι έφτασαν στην περιοχή από τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη.
Ρίζωσαν στον Λαγκαδά και τα γύρω χωριά και διατήρησαν πάντα μέσα τους ακέραιη, ατόφια τη μνήμη της πατρίδας.
Αυτή τη μνήμη κρατούν ζωντανή οι απόγονοί τους, τα μέλη των συλλόγων, με τους χορούς, τις μουσικές και τα έθιμά τους, που αποτελούν χωρίς αμφιβολία πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους μας και πρωτίστως για τις νεότερες γενιές.
Ξεκινούμε με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Μυγδονία.
Ιδρύθηκε το 1990 και μέχρι σήμερα συνεχίζει έναν διαρκή αγώνα για τη διάσωση και διάδοση της λαϊκής μας παράδοσης. Έχει ιδιαίτερα δραστήριες χορευτικές ομάδες και μάλιστα μάθαμε με μεγάλη χαρά ότι χορευτές και μουσικοί της Μυγδονίας βρίσκονται αυτές τις μέρες στη Ντιζόν στη Γαλλία για να πάρουν μέρος σε μεγάλο διεθνές φεστιβάλ.
Είναι μαζί μας για να μας ενημερώσει για τις δράσεις του Οργανισμού Μυγδονία ο επίτιμος πρόεδρός του, κύριος Αστέριος Καραγιοβάνης, Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λαγκαδά.
Σειρά έχει ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Λαγκαδά, που πλησιάζει τον μισό αιώνα ζωής. Ιδρύθηκε το 1976 και διατηρεί τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, όλων των ηλικιών, χορωδία, τμήματα θεάτρου, ζωγραφικής και σκακιού και οι ομάδες του συμμετέχουν σε πολλά φεστιβάλ εντός και εκτός της χώρας. Αξίζει να αναφερθούμε και στην πλούσια ιματιοθήκη του Συλλόγου με παραδοσιακές φορεσιές από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Θα μας ενημερώσει για τις δράσεις του συλλόγου η πρόεδρός του, κυρία Θεοδώρα Βλατή.
Περνάμε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αυγής, έναν ακόμη ιστορικό σύλλογο με μακρά και σημαντική πορεία στον χρόνο. Ιδρύθηκε το 1976 στην Αυγή, ένα ορεινό χωριό του νομού Θεσσαλονίκης στις πλαγιές του Βερτίσκου. Ο πληθυσμός της Αυγής -ανάμεσά τους και ο ομιλών- έχει ποντιακή καταγωγή, με ρίζες κυρίως από την περιοχή της Κερασούντας. Την ποντιακή αυτή κληρονομιά επιχειρεί να διασώσει ο σύλλογος, που έχει και παράρτημα στη Θεσσαλονίκη, μέσα από τις δραστηριότητές του, τα χορευτικά, τα αφιερώματα αλλά και την αναβίωση εθίμων του Πόντου που κινδυνεύουν να σβήσουν στο πέρασμα του χρόνου.
Είναι μαζί μας για να μας ενημερώσει ο Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αυγής.
Ακολουθεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου, που ιδρύθηκε το 1989. Το Κρυονέρι είναι προσφυγικό χωριό όπου μετά την συνθήκη της Λωζάνης εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη. Σκοπός του Συλλόγου είναι η διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από τη δράση των χορευτικών του συγκροτημάτων αλλά και των υπόλοιπων τμημάτων του.
Θα μας ενημερώσει ο πρόεδρος του Συλλόγου κύριος Γεώργιος Αϊβατζίδης.
Περνάμε στον Ποντιακό Σύλλογο Κολχικού Άγιος Ευγένιος. Στην άτυπή του μορφή είναι από τους παλαιότερους προσφυγικούς συλλόγους της Ελλάδας αφού ιδρύθηκε το 1930 από τον αείμνηστο Γιώργο Πανίδη. Πάνω στα χνάρια αυτού του συλλόγου ιδρύθηκε το 1978 ο Ποντιακός Σύλλογος Κολχικού, που μέχρι σήμερα έχει πολύ μεγάλη δραστηριότητα μέσα από τα τμήματα χορού και θεάτρου αλλά και εκμάθησης ποντιακής λύρας. Ο σύλλογος διοργανώνει τα Ευγένεια, έναν θεσμό που επιστρέφει φέτος αυτές τις μέρες, μετά από το διάλειμμα της πανδημίας.
Είναι μαζί μας για να μας ενημερώσει η γενική γραμματέας του συλλόγου κυρία Ειρήνη Καραγιαννίδου
Ακολουθεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ηρακλείου που θα συμπληρώσει το 2023 σαράντα χρόνια ζωής. Ο σύλλογος έχει τμήματα παραδοσιακών χορών, χορωδίας, μουσικής και πολλές δραστηριότητες για παιδιά. Κάθε φθινόπωρο, στις 8 Σεπτεμβρίου γιορτάζει την Παναγία, η οποία ως Παναγία Περπατούσα απεικονίζεται και στο λάβαρο του συλλόγου.
Θα μας ενημερώσει για τη δραστηριότητα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηρακλείου ο πρόεδρός του κύριος Θεόδωρος Τσιάνης.
Περνάμε στον Σύλλογο Αναστενάρια Λαγκαδά. Όπως μαρτυρά το όνομά του, στο επίκεντρο της δράσης του συλλόγου είναι τα Αναστενάρια, το περίφημο λαϊκό δρώμενο, που έχει τις ρίζες του στην ανατολική Θράκη. Ο σύλλογος αναβιώνει τρεις φορές τον χρόνο το έθιμο αυτό στον Λαγκαδά προσελκύοντας το ενδιαφέρον επισκεπτών όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.
Θα μας μιλήσει για τη δράση του συλλόγου Αναστενάρια ο κύριος Δημήτριος Παπαγεωργίου, μέλος του Συλλόγου.
Ακολουθεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανάληψης Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, που ιδρύθηκε το 1978 με σκοπό τη διάσωση και ανάδειξη εθίμων και παραδόσεων. Ο σύλλογος κάθε χρόνο στις 7 και 8 Μαΐου διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τον Δήμο Λαγκαδά και με άλλους συλλόγους της περιοχής για να γιορτάσει τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο. Επίσης έχει μεγάλη κοινωνική δραστηριότητα, διατηρεί μάλιστα δική του Τράπεζα Αίματος βοηθώντας όσους το έχουν ανάγκη.
Θα μας παρουσιάσει τη δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανάληψης ο πρόεδρός του, κύριος Γεώργιος Δολμάς.
Σειρά έχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγυνών, ο οποίος συμπλήρωσε φέτος 40 χρόνια ζωής. Βασικός του στόχος είναι να διασώσει ήθη, έθιμα και παραδόσεις και γι’ αυτό δραστηριοποιείται μέσα από τα τμήματα παραδοσιακών χορών. Παράλληλα είναι ένας σύλλογος που αγκαλιάζει και τον σύγχρονο πολιτισμό γι αυτό και διατηρεί τμήματα εικαστικών, μοντέρνου χορού, ακόμη και χιπ χοπ.
Θα μας μιλήσει για τη δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαγυνών ο πρόεδρός του κύριος Αστέριος Σισκούδης
Συνεχίζουμε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρυσαυγής, που είναι και ο νεότερος από τους συλλόγους που φιλοξενούμε σήμερα εδώ. Έχει συμπληρώσει μόλις πέντε χρόνια ζωής, έχει όμως ήδη αναπτύξει σπουδαία δραστηριότητα στον τομέα της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Έχει τμήματα χορού, που συμμετέχουν σε πολλά φεστιβάλ, ενώ κάθε χρόνο οργανώνει γιορτή τσίπουρου και πολλές κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις.
Θα μας ενημερώσει η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρυσαυγής κυρία Χρύσα Κωνσταντινίδου.
Σειρά έχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κριθιάς, που θα συμπληρώσει το 2023 σαράντα χρόνια δράσης στον τομέα της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για τον σκοπό αυτό κάθε χρόνο τα μέλη του αναβιώνουν έθιμα που έφεραν οι πρόγονοί τους από την Κριθιά των Δαρδανελίων, όπως ο κριθιώτικος γάμος, το Ρουμάνι της Μεγάλης Τρίτης και ο Κλείδονας, ενώ από το πρόγραμμα δεν λείπει η γιορτή του Μαντιού κάθε Αύγουστο.
Θα μας παρουσιάσει τις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Συλλόγου Κριθιάς ο κύριος Ιωάννης Ζέτας, δάσκαλος του Συλλόγου.
Ακολουθεί ο Πολιτιστικός σύλλογος Ασσήρου, που ιδρύθηκε το 1977 με σκοπό κι αυτός την προβολή της Λαϊκής Παράδοσης του τόπου. Με τις ομάδες παραδοσιακού χορού συμμετέχει σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει πολλές ακόμη δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και έναν ψηφιακό δίσκο με παραδοσιακές μουσικές και τραγούδια.
Θα μας ενημερώσει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασσήρου, κύριος Γεώργιος Ρωφαλίκος
Κλείνουμε τον κύκλο των παρουσιάσεων με την Ένωση Ποντίων Λαγκαδά και Περιχώρων. Η Ένωση ιδρύθηκε το 1976 με σκοπό την διατήρηση της ποντιακής παράδοσης και μνήμης. Για τον σκοπό αυτό διατηρεί τμήματα χορού, χορωδίας και εκμάθησης ποντιακής λύρας, ενώ παράλληλα διοργανώνει πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, και συνέδρια.
Θα μας ενημερώσει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Λαγκαδά και Περιχώρων, κύριος Βασίλης Καφανταρίδης.