13 Δεκεμβρίου 2021
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.
Δεδομένης της απαρτίας, ξεκινάμε την συνεδρίασή μας. Πριν μπούμε στο θέμα της ημερήσιας διάταξης, ήθελα να κάνω μία ενημέρωση στην Επιτροπή μας, για τον προγραμματισμό που έχουμε για το επόμενο διάστημα, και στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η συνεδρίαση μας, που θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντική.
Ενημερώνω, λοιπόν, τους συναδέλφους της Επιτροπής, ότι στις 12, 13 και 14 Ιανουαρίου θα είναι προσκεκλημένοι το Δ.Σ. της ΠαΔΕΕ στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συνεδριάσουμε εκεί με όλους τους τύπους μία κανονική συνεδρίαση, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με θέμα συνεδρίασης «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» και ξεκινάμε έτσι, και τις εκδηλώσεις αυτές, όπου ομιλητές και εισηγητές θα είναι ομοσπονδίες προσφυγικών σωματείων.
Την επόμενη μέρα το απόγευμα, βεβαίως, θα παρατεθεί δεξίωση στα μέλη τηςΠαΔΕΕ- θα πάρετε και πρόγραμμα και πρόσκληση σχετική οπότε δεν θέλω να μπούμε στις λεπτομέρειες- την επόμενη μέρα, διοργανώνουμε ημερίδα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με θέμα:«Εγνατία των λιμένων Ηγουμενίτσα- Θεσσαλονίκη- Καβάλα- Αλεξανδρούπολη αναπτυξιακός και γεωστρατηγικός ρόλος» και η τρίτη μέρα, θα διατεθεί για μία επίσκεψη ξενάγηση στις περιοχές της Βεργίνας και της Πέλλας. Αυτό είναι μέσα σε ένα γενικό πλαίσιο το πρόγραμμα. Το αναλυτικό, όπως σας είπα, θα σας διαβιβαστεί και θα ενημερωθείτε.
Οι φυσικές παρουσίες, όπως αντιλαμβάνεστε θα έχουν σχέση με την πανδημία, πόσο θα μας επιτραπεί να είναι όλοι οι συνάδελφοι με φυσική παρουσία στην αίθουσα συνεδριάσεων, και βεβαίως, θα ήθελα- αν με ακούνε όλοι οι συνάδελφοι και όσοι είστε εδώ- να δηλώσουν από τώρα όσοι θέλουν να είναι με φυσική παρουσία για να μπορούμε να κάνουμε έναν προγραμματισμό και να υπάρχει δυνατότητα οι συνάδελφοι που επιθυμούν να είναι με φυσική παρουσία. Κυρίως αν με ακούνε, θα ήθελα οι συνάδελφοι της Επιτροπής που είναι από όμορους νομούς, που δεν θα χρειαστούν δαπάνες διαμονής να μας δηλώσουν από τώρα αν θα θελήσουν να είναι με φυσική παρουσία στη συνεδρίαση και στις άλλες εκδηλώσεις. Αν θέλει κανείς κάτι να πληροφορηθεί περισσότερο ή κάποια επεξήγηση έχουμε χρόνο στην διάθεσή μας να τα πούμε αυτά.
Τώρα, μπαίνουμε στο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Σήμερα στην Επιτροπή μας βεβαίως φιλοξενούμε όπως πάντα τον αγαπητό, Γενικό Γραμματέα, τον κύριο Χρυσουλάκη και με φυσική παρουσία τον πρώην Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων και Κυπρίων Ιατρών – Ρηνανίας- Βεστφαλίας, τον κύριο Αλέξη Θεοδώρου.
Έχουμε, λοιπόν, σήμερα την χαρά να φιλοξενούμε στη συνεδρίασή μας τον Σύλλογο Ελλήνων και Κυπρίων Ιατρών στην βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, ένας Σύλλογος που η ίδρυσή του ήταν απόρροια και ανάγκη μιας συνολικής εκπροσώπησης και των γιατρών που εργάζονται στη Γερμανία αλλά και των γιατρών που τα τελευταία χρόνια αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στη Γερμανία και να εργαστούν εκεί. Είναι ένας νέος, ουσιαστικά, Σύλλογος ιδρύθηκε το 2014 στην περίοδο της κρίσης από μια ομάδα νεαρών γιατρών και είναι και η μεγαλύτερη ομάδα ιατρών στην περιοχή αυτή που αριθμεί περίπου 2500 μέλη- θα μας επιβεβαιώσετε ή θα μας διαψεύσετε για το νούμερο- και χαίρει της εκτίμησης της κοινωνίας εκεί.
Για τους λόγους, λοιπόν, που οδήγησαν στην απόφαση αυτή, στην απόφαση, δηλαδή, της ίδρυσης του Συλλόγου, την μέχρι σήμερα δραστηριότητά τους, την σχέση τους με τη γερμανική πολιτεία αλλά και την γερμανική κοινωνία, τη σχέση τους με την ελληνική και κυπριακή πολιτεία αλλά και τις κοινωνίες των Ελλήνων και των Κυπρίων, τους στόχους και την προοπτική τους- και με μία κουβέντα το όραμά τους- θα μας μιλήσουν:Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου αυτή την περίοδο που είναι διασυνδεδεμένος διαδικτυακά,ο Γιάννης Κανάκης, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Υπεύθυνος Προγράμματος Μετεκπαιδεύσεων, που επίσης είναι διαδικτυακά, ο Φαίδων Κατινάκης, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου,επίσης είναι διαδικτυακά, ο Σταμάτης Κιούφης, πρώην Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου και με φυσική παρουσία ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου, ο Αλέξης Θεοδώρου, ο οποίος, έχει εγκαταλείψει τη Γερμανία.
Πριν δώσουμε το λόγο σε όλους αυτούς, να δώσουμε το λόγο στον Γενικό Γραμματέα για μία εισήγηση. Η διαδικασία, όπως γνωρίζετε, είναι αφού τοποθετηθούν οι αρμόδιοι για να μας ενημερώσουν για τις δράσεις και τις δραστηριότητες του Συλλόγου, θα πάρουν τον λόγο τα κόμματα και στη συνέχεια, όσοι συνάδελφοι θέλουν και όσοι από τους παριστάμενους ή από αυτούς που είναι συνδεδεμένοι διαδικτυακά θέλουν να πάρουν το λόγο να προσθέσουν κάτι ή να συμπληρώσουν κάτι.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας ευχαριστούμε πολύ.
Το λόγο έχει ο κύριος Κατινάκης, ο οποίος είναι Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου. Είναι κατανοητός ο ρόλος του, αλλά θα ήθελα να τον ρωτήσω πριν του δώσω το λόγο, αν μπορεί να μας ενημερώσει για το πόσοι είναι περίπου οι γιατροί σήμερα στο Σύλλογό σας και στην ευρύτερη περιοχή της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, αλλά και σε όλη την Γερμανία;
Ποιος είναι ο μέσος όρος ηλικίας του δικού σας Συλλόγου, γιατί βλέπω όλο νεαρά πρόσωπα;
Αν υπάρχουν γιατροί που δουλεύουν και στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή, αν ιδιωτεύουν και όχι μόνο στη δημόσια υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία;
Και αν η τάση που παρακολουθείτε αυτήν την περίοδο, είναι ακόμη αυξημένη η ζήτηση Ελλήνων γιατρών για εργασία στη Γερμανία ή αυτό έχει ισορροπήσει και έχει παγιωθεί και έχει αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση, δηλαδή, η τάση φυγής του brain-gain; Έχετε συνεργασίες με Ελληνικούς Ιατρικούς Συλλόγους;
Αν μας ακούτε κύριε Κατινάκη, έχετε το λόγο.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ κύριε Κιούφη.
Θέλω να σας πω, ότι η δική μας διάθεση για βοήθεια πρέπει να θεωρείται δεδομένη και από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας και της Κυβέρνησης. Επειδή μας δόθηκε η ευκαιρία τώρα, να ανοίξουμε κι ένα δίαυλο επικοινωνίας και να αρχίσουμε μία συζήτηση, να μη σταματήσει η συζήτηση αυτή και αυτή η συνεργασία εδώ και βεβαίως, αν έχουμε γνώση των θεμάτων και των προβλημάτων έγκαιρα, είμαστε στη διάθεσή σας και στη διάθεση όλων των μελών, να επιλύσουμε, ή να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε, όσα προβλήματα μπορούμε και να βοηθήσουμε περισσότερο και την παραμονή σας εκεί, ή οτιδήποτε. Αυτό το γνωρίζετε εσείς. Εσείς θα μας κατευθύνετε και εμείς θα προσπαθήσουμε να είμαστε δίπλα σας, όπως σε όλους τους ομογενείς, σε όλους τους Έλληνες που βρίσκονται και διαμένουν στο εξωτερικό. Απλά, υπάρχει μία δυσκολία επικοινωνίας και αυτό το αντιλαμβάνεστε. Εσείς, νέα παιδιά, με σύγχρονες αντιλήψεις, έχετε κατορθώσει να οργανωθείτε σε έναν σύλλογο. Άρα, έχετε μία ενιαία έκφραση και καλύτερη έκφραση και μπορεί αυτό να σας βοηθήσει και στην επικοινωνία και με το Ελληνικό Κράτος, με την ελληνική Πολιτεία και με τις δομές της χώρας και της ελληνικής αλλά και της γερμανικής, εκεί που ζείτε.
Ρώτησα προηγουμένως, αλλά δεν μπορέσατε να συνδεθείτε, ποιο είναι αυτό το ποσοστό που ξεκινά στην Γερμανία, ή σε άλλη χώρα, στη Γερμανία, στην προκειμένη περίπτως,η για ειδικότητα γιατί αδυνατεί να βρει θέση στην Ελλάδα, ξέρουμε ότι υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα εδώ και τελικά, παραμένει στη Γερμανία και για εργασία. Υπάρχει κάποια γνώση πάνω σε αυτό το θέμα;
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Ομολογώ κυρία Τζάκρη, ότι δεν περίμενα να αξιοποιήσετε το βήμα αυτό της Επιτροπής, που λειτουργεί συνήθως συναινετικά και όχι διχαστικά και να πάρετε το λόγο από την Αμερική, για να κάνετε αντιπολίτευση. Δεν θα σας το επιτρέψω αυτό στην Επιτροπή, διότι έχετε και ιστορία εσείς ειδικά, έχετε και παρελθόν 5 ετών, ξέρουν οι άνθρωποι. Το braindrainσταμάτησε, η χώρα δεν είναι απαξιωμένη όπως ήτανε επί των ημερών σας, έχει αξιοπρέπεια, είναι υπολογίσιμη στο εξωτερικό και αυτό μπορούμε να το συζητάμε εμείς εδώ. Αφήστε την ομογένεια έξω από τους διχασμούς και έξω από τα πολιτικά σας παιχνίδια. Εκεί είναι μια άλλη Ελλάδα, μην την διχάσετε. Διχάζετε την Ελλάδα στο εσωτερικό, μην την διχάσετε και στο εξωτερικό. Δεν θα σας το επιτρέψω, όσο είμαι εγώ Πρόεδρος. Κάνατεμεγάλο λάθος σήμερα.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Νομίζω, ότι έχουμε ήδη έχουμε κλείσει τις εισηγήσεις μας. Κλείνοντας την Επιτροπή, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν, κύριε πρώην πρόεδρε, κύριε πρόεδρε, κύριοι αντιπρόεδροι. Ομολογώ, ότι σήμερα γίναμε σοφότεροι. Μάθαμε αρκετά πράγματα για την δραστηριότητα Ελλήνων εργαζομένων στο εξωτερικό και συγκεκριμένα Ελλήνων ιατρών, για τις σχέσεις τους με την Ελλάδα για τις σχέσεις τους με την εκεί κοινωνία, για τον τρόπο που βλέπουν και αντιμετωπίζουν και την πατρίδα, αλλά και τον τόπο όπου ζούνε, για την φιλανθρωπική τους δραστηριότητα, για την ευαισθησία τους στα προβλήματα της κοινωνίας και αυτό εμάς, μας κάνει περήφανους, διότι οι ιατρικές σχολές στην Ελλάδα είναι εξαιρετικές. Τογνωρίζετε πολύ καλά εσείς, δεν είναι αυτό που περιέγραψε η κυρία Τζάκρη στην τοποθέτησή της. Είναι εξαιρετικές και το ιατρικό μας σύστημα και οι Έλληνες επιστήμονες είναι εξαιρετικοί. Δεν μπαίνουμε σε αυτή τη λογική. Εμείς αντιμετωπίζουμε και πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλους τους Έλληνες. σαν συμπατριώτες και Έλληνες και δεν τους χωρίζουμε και δε θα τους χωρίσουμε ποτέ και με αυτήν τη λογική σας ευχαριστώ και πάλι γι’ αυτό που κάνετε και να είστε βέβαιοι, ότι όποτε χρειαστεί και όποτε θελήσετε, θα είμαστε στο πλευρό σας για οτιδήποτε ζητηθεί, για οτιδήποτε έχετε ανάγκη και οποιαδήποτε βοήθεια ζητήσετε και βεβαίως, ακόμα και στοbraindrain και ακόμα και στα θέματα που αντιμετωπίζετε εκεί, η ελληνική πολιτεία νοιάζεται πάντα, σας σκέφτεται και όταν έχει την πληροφόρηση, είναι και θα είναι πάντα κοντά σας. Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι σε όλους καλά Χριστούγεννα, καλή διαμονή όπου θα είναι ο καθένας και πάντα να επικοινωνούμε, να έχουμε αυτή την συνεργασία, χαρούμενα, δημιουργικά, με περηφάνια για τον τόπο μας και για την πατρίδα μας. Να είστε καλά και σας ευχαριστούμε γι’ αυτά που κάνετε για την πατρίδα.