16 Νοεμβρίου 2011
Αριθ. Πρωτοκόλλου: 2649/15.11.2011
Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2011
Α Ν Α Φ Ο Ρ Α
ΠΡΟΣ
τον κ. ΠΡΟΕΔΡΟ της ΒΟΥΛΗΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
δια της παρούσας θέτω υπ” όψιν σας, ώστε να λάβετε γνώση, τα πραγματικά περιστατικά σε μια υπόθεση ασκήσεως Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.
Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου, που παρέχονται από τα άρθρα 124 & 126 του κανονισμού της Βουλής, υπέβαλα την υπ΄ αριθ. πρωτ. 23164/21.09.2011 Ερώτηση, προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, που αφορά τον έλεγχο του πόθεν έσχες όσων άσκησαν εξουσία, πολιτικών και μη, από το 1974 έως σήμερα.
Στις 14 Οκτωβρίου 2011 έλαβα απάντηση, με αριθ. πρωτ. 812, την οποία υπέγραψε ο τότε και νυν Υπουργός κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου.
Δυστυχώς, η απάντηση που δόθηκε συνιστά, κατ” ουσίαν, ?μη απάντηση?, λόγω του ότι αναλώνεται σε περιγραφή της ήδη υπάρχουσας κατάστασης και του νομοθετικού πλαισίου το οποίο τη διέπει.
Όμως, αν η απάντηση που δόθηκε συνιστά απαξίωση του θεσμικής διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η τελευταία παράγραφος και, ειδικότερα, το δεύτερο εδάφιο αποτελεί προσβολή του θεσμού του Βουλευτή και δεν μπορεί ούτε πρέπει να μείνει αναπάντητη.
Βρισκόμαστε σε μια χρονική στιγμή που ο Ελληνικός λαός, του οποίου είμαστε εντολοδόχοι, βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων πενήντα χρόνων, η οποία, εν πολλοίς, οφείλεται σε λανθασμένες πολιτικές της τελευταίας τριακονταπενταετίας.
Η αίσθηση που δημιουργείται στον απλό πολίτη είναι ότι το πολιτικό σύστημα συγκαλύπτει και αποσιωπά φαινόμενα συναλλαγής και διαφθοράς, δεν επιθυμεί τη διαφάνεια και ανέχεται, αν όχι υποθάλπει, την ατιμωρησία όσων παρανόμησαν.
Σ” αυτή, λοιπόν, την κρίσιμη στιγμή, αντί να βοηθήσουμε όλοι, από τη σκοπιά του ο καθένας, να υπάρξει η πολυπόθητη διαφάνεια, βρισκόμαστε μπροστά σε λυπηρά φαινόμενα αλαζονείας και πολιτικής απαξίωσης κάθε διαφορετικής προσέγγισης.
Η φράση του κ. Υπουργού ?Είναι ένα θέμα που δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση και επιφανειακές προσεγγίσεις? είναι τουλάχιστον ατυχής.
Ο θεσμικός ρόλος της εκάστοτε αντιπολίτευσης είναι να κρίνει τις κυβερνητικές πρακτικές και να προτείνει λύσεις.
Ένα θέμα, λοιπόν, που απασχολεί κατά το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι ολόκληρη, την κοινή γνώμη, δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται ως ?επιφανειακή προσέγγιση?, από τον αρμόδιο Υπουργό.
Ένα ζήτημα για το οποίο ακόμη και Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν απευθυνθεί στην Κυβέρνηση, δια του Κοινοβουλίου, είναι τουλάχιστον άστοχο να χαρακτηρίζεται ως θέμα πρόσφορο για φτηνή αντιπολίτευση και μόνο.
Πρόκειται για επίσημο αίτημα του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καθώς και των επικεφαλής όλων των κοινοβουλευτικών Ομάδων, για το οποίο ο πρώην Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε από το βήμα της Βουλής ότι θα προχωρήσει.
Κύριε Πρόεδρε,
η θέση μου ως Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εκπροσώπου ενός ικανού αριθμού συμπολιτών μας, δεν μου επιτρέπει να σιωπήσω, ούτε, πολύ περισσότερο, να αποδεχτώ τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς, που υπονοούνται στο κείμενο της απάντησης.
Παρακαλώ πολύ να προστατεύσετε τους Κοινοβουλευτικούς θεσμούς και τις Κοινοβουλευτικές διαδικασίες, με τον πλέον πρόσφορο τρόπο, τον οποίο εσείς θα επιλέξετε.
Ζητώ να διαγραφεί η προαναφερθείσα παράγραφος, στο εν λόγω έγγραφο του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης, ως απαράδεκτη για τους θεσμούς του Κοινοβουλίου και της Κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας.
Με τιμή
ΣΑΒΒΑΣ Ι. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Βουλευτής Β” Θεσσαλονίκης
συνημμένα: Δύο (-2-)
- Η υπ΄αριθ. πρωτ. 23164/21.09.2011 Ερώτηση, προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρώπινων Δικαιωμάτων
- Η υπ” αριθ. πρωτ. 812/14.10.2011 απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρώπινων Δικαιωμάτων