15 Δεκεμβρίου 2020
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση του τακτικού Προϋπολογισμού του 2021 στην Ολομέλεια της Βουλής, που παρουσιάστηκε με εξαιρετικό τρόπο από τον εισηγητή μας κ. Παπαδημητρίου και συνεχίζει να αναλύεται από τους Υπουργούς και τους συναδέλφους, γίνεται κάτω από πολύ δύσκολες, απρόβλεπτες και ασταθείς συνθήκες, καθώς η μεγάλη οικονομική κρίση που μαστίζει όλο τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, δοκιμάζει τις αντοχές μας. Βεβαίως απόρροια και αποτέλεσμα αυτής της κρίσης είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο προϋπολογισμός παρουσιάζει δύο πολύ απροσδιόριστους παράγοντες, με σημαντικότερο τον χρόνο λήξης της πανδημίας, που και αυτός με τη σειρά του εξαρτάται από το πόσο γρήγορος και αποτελεσματικός θα είναι ο εμβολιασμός. Γι’ αυτό και το περιεχόμενο του τακτικού προϋπολογισμού που συζητάμε είναι σαφώς δυσμενέστερο σε σχέση με τον πρόχειρο προϋπολογισμό που επεξεργαστήκαμε πριν από δύο περίπου μήνες στις επιτροπές.
Η προσαρμογή του προϋπολογισμού οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους: Πρώτον, στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του δεύτερου και πιο επιθετικού κύματος της πανδημίας που προκάλεσε αναθεώρηση των δημοσιονομικών προβλέψεων προς τα κάτω και, δεύτερον, στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την προστασία των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που με τη σειρά τους και αυτά επιδείνωσαν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Εκτός, όμως, από την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών που προκύπτουν από την οικονομική κρίση, η Κυβέρνηση διαχειρίστηκε με επιτυχία όλον αυτόν τον χρόνο που προηγήθηκε προκλήσεις, όπως ήταν αυτή της επίθεσης που δεχθήκαμε στον Έβρο, του μεταναστευτικού, τις φυσικές καταστροφές, ενώ οι διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας επιβάλλουν την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της πατρίδας μας, κάτι που προβλέπεται στον συγκεκριμένο προϋπολογισμό και πρέπει να μας βρει ενωμένους απέναντι στην αυθαιρεσία της Τουρκίας.
Αυτό το περιβάλλον και αυτές οι πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε πρέπει να μας οδηγούν και να είναι πυλώνας για το πώς θα συμπεριφερόμαστε, πώς θα τοποθετούμαστε και πώς θα κριτικάρουμε τον προϋπολογισμό που συζητάμε σήμερα, τον Προϋπολογισμό του 2021.
Διότι είναι γνωστός και κοινά παραδεκτός -νομίζω- ο επιτυχημένος τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση αντιμετώπισε το πρώτο κύμα της πανδημίας το πρώτο εξάμηνο του 2020. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζει και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά και τις άλλες προκλήσεις που συνεχίζει να δέχεται η χώρα μας. Αυτοί που σήμερα ως μετά θάνατον προφήτες έρχονται και κατηγορούν την Κυβέρνηση για το γρήγορο άνοιγμα του τουρισμού, είναι αυτοί οι ίδιοι που τον περασμένο Μάρτιο ζητούσαν άνοιγμα των συνόρων.
Ο Προϋπολογισμός του 2021 περιλαμβάνει διπλάσια μέτρα στήριξης των εισοδημάτων των εργαζομένων και των επιχειρήσεων από όσα προέβλεπε ο πρότερος προϋπολογισμός. Μερικά από τα μέτρα που περιλαμβάνει προβλέπουν τη μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, την ενεργοποίηση της νέας φορολογικής κλίμακας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το «πάγωμα» της Εισφοράς Αλληλεγγύης, το Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ που αφορά την επιδότηση πρώτης κατοικίας για δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία, τη στήριξη των οικονομικά ευάλωτων πολιτών και των ανέργων, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας, την παροχή κεφαλαίου κίνησης και ενίσχυση μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων με νέους γύρους επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση των δαπανών, όπως προείπα, για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα σε αυτήν την Αίθουσα δεν υπάρχει κανείς που να διαφωνεί με αυτό.
Με την πολιτική και τη στρατηγική της, η Κυβέρνηση διευκολύνει την ανάκαμψη που προβλέπεται δυναμική μετά τη λήξη της πανδημίας, γιατί παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η υγειονομική κρίση, η Κυβέρνηση εφαρμόζει πιστά το πρόγραμμά της και συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο που μαζί με τις άλλες παρεμβάσεις στήριξης της πραγματικής οικονομίας, δημιουργούν προϋποθέσεις για γρήγορη ανάπτυξη.
Σημαντικό ρόλο στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2021 και στην πορεία της οικονομίας θα διαδραματίσουν και οι ευρωπαϊκοί πόροι του Ταμείου Ανάπτυξης που θα αρχίσουν να εισρέουν στη χώρα μας από τον επόμενο χρόνο. Αυτοί οι πόροι, μαζί με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, που εγκρίθηκαν στο πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής, θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για τη χώρα μας και βασικά και για τις άλλες χώρες που επλήγησαν από την πανδημία.
Έχει, επίσης, ιδιαίτερη σημασία και η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι αγορές στην ελληνική οικονομία, κάτι που αποτυπώνεται στα επιτόκια των ομολόγων, αλλά και η συνέχιση της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων και το 2021 από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συμπερασματικά, η προσήλωση της Κυβέρνησης στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, σε συνδυασμό με τη φιλική προς τις επενδύσεις πολιτική, θα δημιουργήσουν δυναμική ανάκαμψη την επαύριο της πανδημίας. Θα περιορίσουν την ανεργία και θα επιτρέψουν στην Κυβέρνηση να εφαρμόσει ακόμα πιο επιθετική αναπτυξιακή πολιτική.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Κυβέρνηση συνεχίζουμε να βάζουμε πολύ υψηλά τον πήχη των προσδοκιών μας. Με συνετή, μελετημένη και στοχευμένη πολιτική, χωρίς ακρότητες και χωρίς να χαλαρώνουμε, συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας και προσδοκούμε ότι θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία.
Από τη βαθιά ύφεση του 2020, στοχεύουμε στην ανάπτυξη το 2021 και αισιοδοξούμε ότι θα την πετύχουμε. Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.