21 Μαΐου 2020
-Η Βουλή των Ελλήνων συντονίζει τους Ομογενείς Βουλευτές και τους Αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, σε όλο τον κόσμο, ενόψει των εκδηλώσεων για τα 200χρονα απ΄ το 1821
-Στις 7 Ιουλίου, Προπαρασκευαστικό Συνέδριο, με διοργανωτή την Ειδική, Μόνιμη Επιτροπή, για τον Ελληνισμό της Διασποράς.
-Σάββας Αναστασιάδης: Η Επιτροπή μας λειτουργεί με πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας. Κι αυτό είναι επίτευγμα που αφορά σε όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή.
Απαντήσεις, σε μια σειρά ζητημάτων, που βρίσκονται στην κορυφή της «ατζέντας», της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής, για τον Ελληνισμό της Διασποράς, έδωσε ο Πρόεδρός της, κ. Σάββας Αναστασιάδης, Βουλευτής Ν.Δ. της Β΄ Περ. Θεσσαλονίκης, σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξή του στη «Φωνή της Ελλάδας». Ο κ. Αναστασιάδης τονίζει ότι, προτεραιότητα της Επιτροπής είναι, το 2021, να είναι η χρονιά που όλοι οι Έλληνες θα γιορτάσουν ενωμένοι τα 200 χρόνια απ΄ την Επανάσταση του ΄21, με υπερηφάνεια για το παρελθόν, και με αυτοπεποίθηση για το μέλλον. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να υπάρξει μια παγκόσμια εκπροσώπηση του Οικουμενικού Ελληνισμού και να διαμορφωθεί πλαίσιο συλλογικής δράσης και επικοινωνίας των συμπατριωτών μας, που ζουν στα πέρατα του Κόσμου, με τη μητέρα Πατρίδα αλλά και μεταξύ τους. Ακόμη, ο κ. Αναστασιάδης, επισημαίνει το χρέος μιας συντονισμένης προσπάθειας, για τα διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού, στον Πόντο και την Ιωνία, για τη εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας, απ΄ τα Ελληνόπουλα σε όλο τον κόσμο, αλλά και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης, του κ. Σάββα Αναστασιάδη, έχει ως εξής:
-Κύριε Πρόεδρε, η συζήτησή μας γίνεται ένα 24ωρο από την Ημέρα Μνήμης και Τιμής, για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Στη δήλωσή σας, για τη 19η Μαΐου, αναφερθήκατε στο ειδεχθές έγκλημα, σε βάρος των 353.000 Ελλήνων, στη μνημοσύνη μας και στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Στο βαθμό που σας αναλογεί, ως Βουλευτής και Πρόεδρος της Ειδικής, Μόνιμης Επιτροπής, για τον Ελληνισμό της Διασποράς, σκέφτεστε καθόλου την Κοινοβουλευτική Διπλωματία, ως «όπλο», για την πραγμάτωση του στόχου;
Χθες ο Ελληνισμός τίμησε την μνήμη των αδικοχαμένων και ζήτησε την αναγνώριση της Γενοκτονίας Ελλήνων ως οφειλόμενη τιμή και δικαίωση, χωρίς αισθήματα και διάθεση μίσους και αντεκδίκησης, αλλά ως ιστορικό παράδειγμα ενός λαού που αντιστάθηκε, γενοκτονήθηκε, αγωνίστηκε, επιβίωσε και διακρίθηκε. Κι αυτό δεν είναι ζήτημα μιας επετείου, αλλά καθημερινό χρέος μας, το οποίο καθορίζει το βηματισμό όλων.
Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί μελανό στίγμα στην ιστορία της ανθρωπότητας και δεν μπορεί να λησμονείται.
Με βάση λοιπόν την παραπάνω παραδοχή και με δεδομένο ότι το πολίτευμά μας είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία όπου η κοινοβουλευτική διπλωματία έχει πολλά περιθώρια και δυνατότητες να προωθήσει ένα σοβαρό ζήτημα όπως είναι το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Θράκης, γίνονται βήματα και προσπάθειες με κοινοβούλια άλλων χωρών και κυρίως με τα κοινοβούλια των χωρών όπου υπάρχουν εκλεγμένοι, μέλη τους Ελληνικής καταγωγής και αυτά όπως γνωρίζετε είναι πολλά και σε πολλές χώρες στον κόσμο. Οι προσπάθειες αυτές έχουν θετικά αποτελέσματα γιατί έρχεται το ζήτημα σε ξένα κοινοβούλια και δημιουργούνται συμμαχίες.
-Κύριε Αναστασιάδη, ως Πρόεδρος της Ειδικής, Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής, για τον Ελληνισμό της Διασποράς, δεν είχατε μόνο την έγνοια της προσπάθειας που καταβλήθηκε στη Χώρα μας, για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας, εξαιτίας του κορωνοϊού Covid-19. Ενημερωνόσασταν και για τα εκατομμύρια των συμπατριωτών μας που ζουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Αυτή τη φορά, μέσα πήγαμε καλά! Το ίδιο συνέβη και με τους Έλληνες του εξωτερικού; Ποια είναι η εικόνα που έχετε σχηματίσει; Σε ποιες Ελληνικές Κοινότητες καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα;
Οι Έλληνες του εξωτερικού νιώθουν περήφανοι, πλέον, για την Πατρίδα τους, για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού, και για το ότι έχει αναδειχθεί σε Παγκόσμιο επίπεδο ως πρότυπο διαχείρισης της κρίσης. Επίσης πρέπει να σας πω, από επικοινωνίες που είχα με συμπολίτες μας στο εξωτερικό, ότι οι περισσότεροι ακολούθησαν τις συμβουλές της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Ελλήνων Επιστημόνων, διότι οι Χώρες στις οποίες ζουν είτε άργησαν να πάρουν μέτρα είτε δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στις οδηγίες τους, γιατί αυτές δεν είχα τα θετικά αποτελέσματα που πέτυχε η χώρα μας.
Στο εξωτερικό οι Έλληνες λειτουργούν με μεγαλύτερη αλληλεγγύη. Στην Γερμανία, Σουηδία, Αυστραλία, Ιταλία, στις Η.Π.Α. κ.α. οι Σύλλογοι, οι Οργανώσεις, οι Ομοσπονδίες, η Εκκλησία, ήταν κοντά στους συμπατριώτες μας που είχαν ανάγκη. Βεβαίως και το υπουργείο εξωτερικών της χώρας μας και όλες οι αρμόδιες αρχές είχαμε τακτική επικοινωνία με τους Έλληνες του εξωτερικού. Τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφηκαν στην πολιτεία της Νέας Υόρκης των Η.Π.Α. Μπορούμε να πούμε ότι και με τον Απόδημο Ελληνισμό τα πήγαμε καλά.
-Ας επιστρέψουμε στα της Ιστορίας και της κληρονομιάς μας. Σε λιγότερο από δέκα (10) μήνες το έθνος θα γιορτάσει τα διακόσια (200) χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Σας απασχολεί, ως Πρόεδρο Επιτροπής της Βουλής, το θέμα της συμμετοχής σας στις εορταστικές εκδηλώσεις; Έχετε κατά νουν να εκπροσωπηθούν σ΄ αυτές, η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση του Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ), από κοινού με το Δίκτυο των Αιρετών της Αυτοδιοίκησης, στις χώρες της Ευρώπης, αλλά και άλλων ηπείρων;
Πολύ εύστοχη η ερώτησή σας. Ως καθ’ ύλην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, που έχει σχέση με την ομογένεια και τους Έλληνες του εξωτερικού και προκειμένου να μπορέσουμε, να ενεργοποιήσουμε τους συναδέλφους μας που είναι εκλεγμένοι στα ξένα Κοινοβούλια, ώστε να διοργανώσουν εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, είχαμε αποφασίσει, μετά από πρότασή μου, με την Πα.Δ.Ε.Ε., το Δίκτυο Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης, την Επιτροπή 2021 και το Υφυπουργείο Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Αποδήμων, να συνδιοργανώσουμε ένα προπαρασκευαστικό συνέδριο ενόψει των εκδηλώσεων. Συμφωνήσαμε μάλιστα και την ημέρα διεξαγωγής του Συνεδρίου, η οποία θα ήταν η 7η Ιουλίου του 2020, μία περίοδος που η (Πα.Δ.Ε.Ε.) βρίσκεται στην Ελλάδα για την Ετήσια Γενική Συνέλευση.
Όπως καταλαβαίνετε η διοργάνωση του συνεδρίου, με φυσική παρουσία, αναβάλλεται λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Δ.Σ. της Πα.Δ.Ε.Ε. και τη Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης, έτσι ώστε οι συνάδελφοί μας που είναι εκλεγμένοι στα ξένα Κοινοβούλια, να είναι συμμέτοχοι σε αυτή τη μεγάλη στιγμή για τη χώρα μας και να διοργανώσουν εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια. Ήδη για το θέμα έγινε μία τηλεδιάσκεψη με το Δίκτυο Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης και την Πέμπτη στις 21 Μαΐου έχουμε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με την εκτελεστική επιτροπή της Πα.Δ.Ε.Ε.
– Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή της νέας γενιάς των Ομογενών, έχετε την πρόθεση να εκπροσωπηθούν στις εν λόγω εκδηλώσεις; υπάρχει σκέψη, από κοινού με τα συναρμόδια Υπουργεία, πρωτίστως με το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου «να μιλήσει στην καρδιά τους», η 200ή Επέτειος της Επανάστασης; Το επιτυχημένο εγχείρημα με την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου, ως Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού, περιλαμβάνεται στις σκέψεις σας, για τις Εκδηλώσεις του 2021;
Όπως τονίζει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάθε φορά που του δίνεται η ευκαιρία, το 2021 θα είναι μια χρονιά που όλοι οι Έλληνες θα γιορτάσουν ενωμένοι τα 200 χρόνια ελευθερίας του ελληνικού κράτους, με υπερηφάνεια για το παρελθόν, και με αυτοπεποίθηση για το μέλλον.
Οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα, θα κορυφωθούν το καλοκαίρι του 2021 στην Αθήνα, στις πρωτεύουσες κάθε περιφέρειας, αλλά και σε σημαντικές ελληνικές παροικίες του εξωτερικού, όπου είμαι σίγουρος ότι θα συμμετέχει και η νέα γενιά των ομογενών.
Τον περασμένο Φεβρουάριο βρέθηκα στη Νάπολη της Ιταλίας προσκεκλημένος της Ελληνικής Κοινότητας Νεαπόλεως και Καμπανίας, προκειμένου να συμμετάσχω στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Εντυπωσιάστηκα από τις εκδηλώσεις. Η ελληνική γλώσσα τιμήθηκε από τους ίδιους τους Ιταλούς, συμμετείχαν πάρα πολλοί μαθητές, πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί από δεκάδες σχολεία. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για την Ελληνική Γλώσσα.
Μετά από την επίσκεψη εκεί, ένιωσα ακόμη μεγαλύτερο το χρέος να κάνουμε ότι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να διατηρήσουμε ζωντανή την Ελληνική Γλώσσα και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές όπως μας την είχαν παραδώσει οι πρόγονοί μας. Θα είναι ντροπή για εμάς και τον Ελληνισμό αυτή η γλώσσα που έχει συνεχή και ζωντανή παρουσία 30.000 χρόνων, να χαθεί στις μέρες μας.
– Κύριε Πρόεδρε, πριν πολλά χρόνια, μια σοβαρή απόπειρα οργάνωσης των Ομογενών, δια του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), με τον καιρό, εξαιτίας αντικειμενικών δυσκολιών αλλά και «παιδικών-πολιτικών ασθενειών», ατόνησε και δεν παρήγαγε τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Με δεδομένο ότι, σήμερα, μια τέτοια έκφραση της Ομογένειας, απαλλαγμένη από τα λάθη του χθες, θα μπορούσε να βοηθήσει την Πατρίδα, να αξιοποιήσει τις Συμμαχίες και τις Συμπράξεις μας, με τις Ομογένειες άλλων χωρών, είναι κάτι που προσωπικά ευνοείτε;
Δεν θεωρώ ότι το ΣΑΕ απέτυχε στην λειτουργία του. Θεωρώ ότι σχεδιάστηκε λάθος από την ελληνική πολιτεία και οι παρεμβάσεις της είχαν σαν αποτέλεσμα να έχουμε αυτήν την εικόνα. Πιστεύω πως είναι ανάγκη να υπάρχει μια παγκόσμια εκπροσώπηση του Οικουμενικού Ελληνισμού. Να βρούμε έναν τρόπο να εκπροσωπηθούν όλοι αυτοί οι συμπατριώτες μας, που ζουν στα πέρατα του Κόσμου και να έχουν σχέση και μεταξύ τους.
Η εμπειρία από την λειτουργία του Σ.Α.Ε. μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο οδηγό για την δημιουργία του νέου φορέα. Την περίοδο 2013-2015 η Επιτροπή Απόδημου, στην οποία και τότε προήδρευα είχε επεξεργαστεί ένα σχέδιο, το οποίο παραδώσαμε στους αρμόδιους φορείς για τα περαιτέρω
-Κύριε Αναστασιάδη, η εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας και η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι απ΄ τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Ομογένεια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Γνωρίζω ότι, στις εργασίες της Επιτροπής της Βουλής, στην οποία προεδρεύετε, τα ζητήματα αυτά βρίσκονται τακτικότατα στην κορυφή της ατζέντας σας. Σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι απαιτείται να δράσει περαιτέρω η Πολιτεία, ώστε να στηριχθεί αποφασιστικά η Ελληνική Ομογένεια;
Σωστά λέτε ότι η εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας και η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς κατέχουν την πρώτη θέση στους άξονες δράσης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.
Είναι γνωστό ότι η γνώση της ελληνικής γλώσσας είναι μια από τις βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού, οι Έλληνες της διασποράς τα τελευταία χρόνια. Και είναι, επίσης, κατανοητό ότι μόνο μέσα από τη γνώση της γλώσσας μπορεί κανείς να μυηθεί και στον ελληνικό πολιτισμό, αλλά να γνωρίσει και την ελληνική ιστορία.
Θεωρώ ότι είναι χρέος και υποχρέωση, πρωταρχικό θα έλεγα, της Επιτροπής και της Πολιτείας να ενισχύσουμε όσο μπορούμε με διαρκείς προσπάθειες και με όποια μέσα, τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής παιδείας στους Έλληνες της διασποράς.
– Επιπλέον, Κύριε Πρόεδρε, ειδικά μετά τη φυγή, τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων στο εξωτερικό, την προηγούμενη δεκαετία, κατά κανόνα Επιστημόνων, σας απασχολεί η σκέψη για τη δημιουργία μιας «αλυσίδας», που θα τους κρατά κοντά στην Πατρίδα, με στόχο τον όσο πιο σύντομο επαναπατρισμό τους; ΄
Γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια πάρα πολλοί νέοι για οικονομικούς λόγους έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Αυτοί έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα προηγούμενα μεταναστευτικά κύματα. Οι νέοι μετανάστες δεν οργανώνονται και αυτό εμπεριέχει τον κίνδυνο πολύ εύκολα να αφομοιωθούν από τις τοπικές κοινωνίες και να κόψουν τις σχέσεις τους με την Ελλάδα. Πρέπει να βρούμε τρόπους, καταρχήν επικοινωνίας με την Πατρίδα και ευκαιρίες αναστροφής του φαινομένου, αλλά και επιστροφής τους στη χώρα.
Άλλωστε αυτό είναι και ένα μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης μας, η αναστροφή του φαινομένου και ο επαναπατρισμός των χιλιάδων νέων, που έφυγαν στο εξωτερικό.
– Θα ήθελα να ολοκληρώσουμε τη συζήτησή μας, με δύο επισημάνσεις σας: Η πρώτη αφορά, στο πνεύμα που διέπει τη λειτουργία της Επιτροπής, όπως αποτυπώνεται στις τοποθετήσεις όλων των μελών της. Κι η δεύτερη στο Νόμο που ψήφισε η Βουλή, για τη συμμετοχή των Ομογενών στις Εθνικές Εκλογές.
Καταφέραμε η Επιτροπή μας να λειτουργεί μέσα σε ένα πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας και αυτό είναι ένα επίτευγμα που αφορά όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε στο μέγιστο βαθμό την έννοια και την τεράστια δύναμη του Οικουμενικού Ελληνισμού. Η συνεργασία μας και σε αυτά τα επίπεδα είναι επιβεβλημένη, με κοινούς και ξεκάθαρους στόχους και προσπάθεια συλλογική.
Απαντώντας στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, πιστεύω πως είναι Ιστορική η απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, να δώσει λύση σε ένα διαχρονικό αίτημα των συμπατριωτών μας που ζουν στο εξωτερικό, είναι μεγάλης σημασίας και σημειολογίας. Βεβαίως υπάρχουν οι αντιδράσεις και οι γκρίνιες για το τελικό αποτέλεσμα. Αν όμως λάβει κανείς υπόψη του τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση τότε θα καταλάβει πως αυτή ήταν μία τεράστια επιτυχία και βεβαίως μπορούν να γίνουν διορθώσεις. Η ψήφιση του νόμου που δίνει το δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους ήταν μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης.