29 Νοεμβρίου 2019
Η άσκηση του δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους και η ενημέρωση για το ζήτημα από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, ήταν το θέμα της συνεδρίασης της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.
Η Διακομματική Επιτροπή της βουλής συνεδρίασε χθες , Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, στη βουλή, για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, υπό την Προεδρία του βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Σάββα Αναστασιάδη και παρουσία του Υφυπουργού εσωτερικών κ. Θεόδωρου Λιβάνιου και του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, κ. Γιάννη Χρυσουλάκη.
Ο κ. Αναστασιάδης κατά την έναρξη της συνεδρίασης, αναφέρθηκε στο ψήφισμα που εξέδωσε η βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών με το οποίο αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων.
«Πριν δώσω το λόγο στον Υπουργό και εισέλθουμε στο θέμα της ημερήσιας διάταξης, θέλω, να πάρουμε μια θέση τα Κόμματα για ένα θέμα, που θα σας θέσω….…Όπως γνωρίζετε, στις 29/10 η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε σχεδόν ομόφωνα ένα ψήφισμα, με το οποίο αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων, που διαπράχθηκε την περίοδο 1915-1923 στο οποίο γίνεται ευθεία αναφορά και στην εκστρατεία γενοκτονίας κατά των Ελλήνων και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής – Ασσυρίων κ.λπ.. Για το λόγο αυτό προτείνω στην Επιτροπή, να εκφράσουμε την ευαρέσκειά μας και την ικανοποίησή μας και τις ευχαριστίες μας στην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών και στα μέλη για τη θέση που πήραν στο θέμα της γενοκτονίας…» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής, με τους εκπροσώπους των κομμάτων να συμφωνούν όλοι, πλην του ΚΚΕ.
Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ανέφερε πως το θέμα της ψήφου των αποδήμων είναι κορυφαίας σημασίας για την Ελλάδα.
«Πιστεύω, αγαπητές συναδέλφισσες και κύριοι συνάδελφοι, ότι δεν διαφωνεί κανείς πως η ψήφος των απόδημων συμπατριωτών μας είναι κορυφαίας σημασίας ζήτημα για την Ελλάδα. Όπως όλοι γνωρίζουμε, πρόθεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, αλλά και της Ν.Δ. διαχρονικά, ήταν και είναι η διευκόλυνση των συμπατριωτών μας Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, έτσι ώστε να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, απροϋπόθετα, απρόσκοπτα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και με επιστολική ψήφο όπως προβλέπεται και από το σύνταγμα από τον τόπο κατοικίας τους» σημείωσε,
τονίζοντας πως ο Πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία να διαπραγματευτεί με τα κόμματα για το ζήτημα, επιδιώκοντας πάντα τη συναίνεση, ενώ εξήρε και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε σε αυτή την προσπάθεια ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.
«Γι’ αυτό και έχει αναλάβει η κυβέρνηση μια πρωτοβουλία και διαπραγματεύτηκε με τα κόμματα, με πρωτεργάτη και αρχιτέκτονα, θα μου επιτρέψετε να πω τις προσπάθειες αυτής, τον υπουργό των εξωτερικών τον κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, τον οποίο έχουμε σήμερα εδώ» είπε ο κ. Αναστασιάδης
Ο Υπουργός Εσωτερικών Δημήτρης Θεοδωρικάκος , στη δική του τοποθέτηση, υποστήριξε πως η θέση της κυβέρνησης ήταν και είναι να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού, η οποία συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ξεκίνησε αμέσως μετά την εκλογή της διάλογο με ομογενειακές οργανώσεις και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όμως, συνταγματική προϋπόθεση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού είναι η έγκριση του νομοσχεδίου από τουλάχιστον 200 βουλευτές.
« Η θέση μας λοιπόν ήταν και ασφαλώς παραμένει ότι θέλουμε να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού, χωρίς καμία διάκριση και χωρίς καμία εξαίρεση. Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό και να διευκολυνθεί η συμμετοχή διατηρώντας ταυτόχρονα το απόρρητο της ψηφοφορίας είναι η επιστολική ψήφος, καθώς αυτή είναι μια μέθοδος με την οποία χρησιμοποιούν οι περισσότερες δυτικές χώρες με πάρα πολύ αποτελεσματικό τρόπο. Είχαμε λοιπόν την επιλογή ή να προετοιμάσουμε ένα νομοσχέδιο με τις δικές μας θέσεις συντριβή, το οποίο θα έπαιρνε την πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου, αλλά δεν θα εφαρμοζόταν, διότι ήταν και είναι προφανές ότι δεν θα είχε 200 ψήφους……πολύ συνειδητά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός εσωτερικών κινήθηκαν στη λογική του να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση κάνοντας μιας σειράς συμβιβασμούς και μη μετρώντας ποιος κάνει τους περισσότερους γιατί αυτό που επιθυμούσαμε και επιθυμούμε είναι να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια» υπογράμμισε