23 Οκτωβρίου 2019
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, σήμερα στην Επιτροπή μας έχουμε την εξαιρετική τιμή να φιλοξενούμε τον Επίτροπο Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριο Φώτη Φωτίου, Αρμόδιο για Θέματα Απόδημου και για Ανθρωπιστικά Θέματα,τον οποίον καλωσορίζουμε με χαρά και αδελφικά αισθήματα.Οι σπουδές, η πορεία, οι γνώσεις και οι εμπειρίες του κυρίου Φωτίου τον καθιστούν ένα χρήσιμο και ικανό παράγοντα για την ανάδειξη, προώθηση και επίλυση ζητημάτων της διασποράς και όχι μόνο.
Ξεκινώντας ως σύμβουλος, έφτασε στη θέση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, θέση που του εμπιστεύτηκε ο αείμνηστος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριος Τάσος Παπαδόπουλος. Το Μάρτιο του 2013 ορίζεται Υπουργός Άμυνας από τον νυν Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριο Νίκο Αναστασιάδη, θέση που κατείχε μέχρι το Μάρτιο του 2014. Από το Σεπτέμβριο του 2014 ορίζεται Επίτροπος Προεδρίας για τα Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, θέση την οποία κατέχει μέχρι και σήμερα. Αυτά είναι μερικά από τα στάδια της σημαντικής του διαδρομής.
Κύριε Επίτροπε, πριν σας δώσω το λόγο, ώστε να μας μεταφέρετε τη συμπυκνωμένη γνώση και εμπειρία που αποκτήσατε για τα ζητήματα της διασποράς, επιτρέψτε μου να κάνω ορισμένες αυτονόητες αναφορές. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουμε μία ιστορική διαδρομή που ταυτίζεται σχεδόν απόλυτα. Η συνεργασία μας σε όλους τους τομείς αποτελεί βασικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες, κοινό πολιτισμό, ήθη, έθιμα παραδόσεις, κοινούς αγώνες,κοινές θυσίες, αλλά και κοινό μέλλον.
Είμαστε το ίδιο γένος. Η δική σας αγωνία για να λυθεί το Κυπριακό και να απελευθερωθούν τα κατεχόμενα από τον τουρκικό Αττίλα, είναι και δική μας αγωνία. Ο αγώνας για τερματισμό της κατοχής της Μεγαλονήσου και η επανένωση της Κύπρου μας, βασιζόμενη στις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, είναι και δικός μας αγώνας. Το γνωρίζετε καλά ότι ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας.Γνωρίζουμε καλά ότι ήσασταν,είσαστε και θα είσαστε πάντα στο πλευρό μας. Προχωράμε ενωμένοι. Έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον, την βοήθεια ο ένας του άλλου. Το ποιος λιγότερο, το ποιος περισσότερο δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία.
(Αποτελείτε το δεύτερο ελλαδικό κράτος. Είμαστε αδελφά κράτη και με μαζί δημιουργήσαμε τον οικουμενικό ελληνισμό. Η Ελλάδα και η Κύπρος, στην προκειμένη περίπτωση, γίνεται δευτερεύουσα υπόθεση όταν συλλογίζεται κανείς τον ελληνισμό. Η τρομερή αυτή φράση του νομπελίστα ποιητή μας και κοσμογυρισμένου διπλωμάτη, Γιώργου Σεφέρη, συνοψίζει με τον πιο λιτό, τον πιο δωρικό και συνάμα πιο εύγλωττο τρόπο την δεινότητα και τη δύναμη του ελληνισμού της διασποράς, διότι, αν οι λέξεις «Ελλάδα» και «Κύπρος» υπαινίσσονται τις εθνικές μας αξίες, η λέξη «ελληνισμός» είναι αυτή που τις καθιστά πανανθρώπινες και θεμελιώδεις αξίες του δυτικού πολιτισμού και απεικονίζει την κοσμοπολίτικη διάσταση του γένους μας.
Αυτοί είμαστε και ενωμένοι θα προχωρήσουμε, να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε στο μέγιστο βαθμό την έννοια και τη δύναμη του οικουμενικού ελληνισμού. Είναι χρέος και υποχρέωσή μας η γλώσσα, η παιδεία, ο πολιτισμός, η θρησκεία, η δικτύωση και η επαφή μεταξύ μας, να αποτελέσουν βασικά στοιχεία της προσπάθειάς μας. Η συνεργασία μας και σε αυτό το επίπεδο είναι επιβεβλημένη, με κοινούς και ξεκάθαρους στόχους και προσπάθεια συλλογική. Αξιολογώνταςτις ανάγκες των αποδήμων, μπορούμε να σταθούμε δίπλα τους και να τους έχουμε δίπλα μας.
Η πολυποικιλότητα που παρουσιάζουν οι ανάγκες των αποδήμων από χώρα σε χώρα, αλλά και εντός των ιδίων των χωρών που ζουν, καθιστά το έργο μας ιδιαίτερα σημαντικό και πολύπλοκο. Η παρουσία σας στην Επιτροπή μας σήμερα μας δίνει τη δυνατότητα να επαναβεβαιώσουμε τις κοινές αγωνίες, τις κοινές προσπάθειες και πρωτοβουλίες για τον ελληνισμό της διασποράς σε καθολικό επίπεδο. Δεν εύχομαι μόνο, δεν ελπίζω μόνο, αλλά πιστεύω ότι η σημερινή συνεδρίαση, κ. Επίτροπε, είναι μόνο η αρχή.
Σας ευχαριστώ και σας καλώ στο βήμα να πάρετε το λόγο.