28 Σεπτεμβρίου 2019
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εγώ δεν είχα την τύχη να τον γνωρίσω, ομολογώ, αλλά δέχομαι, βεβαίως, αυτά που λέτε πως ήταν ένας μεγάλος Έλληνας και μεγάλος ευεργέτης. Γι’ αυτό προτείνω στην Επιτροπή μας, ομόφωνα να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Ομόφωνα, λοιπόν, και παρακαλώ να διαβιβαστούν στην οικογένειά του. Μπορεί και η Επιτροπή να κάνει μια επιστολή εάν έχουμε κάποιο μέσο που να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε.
Ευχαριστώ πολύ.
Στην Επιτροπή μας, λοιπόν, συμμετέχουν και παρακολουθούν σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Απόδημου Ελληνισμού, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης και τον ευχαριστούμε πολύ, διότι βλέπω ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον και μεγάλη διάθεση και παρακολουθεί τις Επιτροπές μας και να μας κρίνετε, κύριε Γενικέ. Η Ευανθία Παπαδάτου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ευρώπης, η Ουρανία Σταυροπούλου, συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα, ο Αλέξανδρος Σαβαϊδης συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα, η Παναγιώτα Βρεττάκου, συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα, ο Θανάσης Χούπης δημοσιογράφος «Φωνή της Ελλάδος, ο Δημήτρης ο Μαραβέλιας, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών, ο Πέτρος ο Κασιμάτης, δημοσιογράφος, ο Χρήστος ο Μαλασπίνας, δημοσιογράφος.
Στη συνέχεια, λοιπόν, της προηγούμενης συνεδρίασης, της 29ης Αυγούστου, και λαμβάνοντας υπόψη και τις τοποθετήσεις των συναδέλφων που έλαβαν λόγο αλλά και τη συνάντηση που είχαμε με το προεδρείο της Επιτροπής, τον κύριο Αμανατίδη και τον κ. Σκανδαλίδη, σας παραθέτω τους άξονες δράσης μας και την πρότασή μας για τις θεματικές Υποεπιτροπές, τις οποίες θα δούμε στη συνέχεια.
Οι άξονες δράσης λοιπόν όπως σας έχω αποστείλει και ηλεκτρονικά και τις έχετε μπροστά σας είναι, πρώτον, η γλώσσα και η παιδεία. Είναι γνωστό ότι η γνώση της ελληνικής γλώσσας είναι μια από τις βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού, οι Έλληνες της διασποράς τα τελευταία χρόνια. Και είναι, επίσης, κατανοητό ότι μόνο μέσο από τη γνώση της γλώσσας μπορεί κανείς να μυηθεί και στον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και να γνωρίσει και την ελληνική ιστορία.
Θεωρώ ότι είναι χρέος και υποχρέωση, πρωταρχικό θα έλεγα, της Επιτροπής να ενισχύσουμε όσο μπορούμε με διαρκές προσπάθειες τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής παιδείας στους Έλληνες της διασποράς.
Η δεύτερη δράση με την οποία προτείνω να ασχοληθούμε, είναι η ψήφος των αποδήμων. Νομίζω ότι το θέμα είναι γνωστό, αποτέλεσε και αποτελεί πάγιο αίτημα των αποδήμων και ομογενών τουλάχιστον τις μεγαλύτερης πλειοψηφίας.
Θεωρώ ότι οι συνθήκες είναι ώριμες. Θα φέρουμε το θέμα για συζήτηση και την πρόταση της κυβέρνησης και πρέπει να προχωρήσουμε προς την καθιέρωση της ψήφου των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους.
Το τρίτο θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε είναι η ανάδειξη και η στήριξη του έργου των συλλόγων, των ομοσπονδιών, των σωματείων και η ενίσχυση πιο πολύ μπορούμε των σχέσεων τους με την Ελλάδα και μεταξύ μας. Υπάρχουν πάρα πολλοί σύλλογοι, αγγίζουν τους 3.000 συλλόγους σε όλο τον κόσμο, το έργο τους είναι γνωστό. Πολλές φορές οι σύλλογοι αυτοί αποτέλεσαν σημείο αναφοράς και συνάντησης των αποδήμων τουλάχιστον στις προηγούμενες δεκαετίες και ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των αποδήμων. Το έργο τους είναι καθήκον της Επιτροπής να το αναδεικνύουμε και να το ενισχύσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε μέσω των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής είτε με επισκέψεις εκεί, είτε με προσκλήσεις συλλόγων έτσι ώστε να έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν, να εκθέσουν το έργο που επιτελούν στις δεύτερες πατρίδες τους.
Ο τέταρτος άξονας είναι η αναγνώριση και η στήριξη του ρόλου της ορθόδοξης εκκλησίας, στο ρόλο που έπαιξε η ελληνορθόδοξη εκκλησία στην διατήρηση της ταυτότητας των Ελλήνων του εξωτερικού. Μπορεί σε αυτό το θέμα να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικές θέσεις. Κανείς όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον διαχρονικό ρόλο που έπαιξε η εκκλησία και την στήριξη που έδωσε στους ομογενείς και δίνει ακόμη και σήμερα. Νομίζω, ότι το σημείο αυτό ξεπερνά τις προσεγγίσεις τις κομματικές ή τις μικροπολιτικές και θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το έργο της εκκλησίας με τον ίδιο τρόπο που αναφέραμε και στους συλλόγους.
Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας είναι το πέμπτο θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε. Είναι γνωστό ότι καθιερώθηκε Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, δεν έχει κατατεθεί όμως αίτημα στην UNESCO, στον ΟΗΕ για να καθιερωθεί ως ΠαγκόσμιαΗμέρα της Ελληνικής Γλώσσας. Οφείλουμε αυτό, ως Επιτροπή, να συζητήσουμε και να προτείνουμε στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Υπουργείο Εξωτερικών να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να κατατεθεί η πρόταση αυτή και στη συνέχεια χρειάζεται βέβαια και στήριξη, συνέργειες, συμμαχίες, για να μπορέσει να καθιερωθεί. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντική αυτή την καθιέρωση.
Επίσης, εδώ να πω, αν και θα τα πούμε παρακάτω, ότι με πρόταση, ιδέα μάλλον, του κ. Στυλιανίδη, θα πρέπει να επεξεργαστούμε μια πρόταση προστασίας και ανάδειξης της ελληνικής γλώσσας και να την εντάξουμε ως διάταξη στο Σύνταγμα, τώρα, κατά τη διάρκεια της Αναθεώρησης. Θα δούμε κατά πόσο αυτό είναι δυνατό. Η πρόταση πάντως είναι σωστή. Εμένα με εκφράζει, μου αρέσει και την βάζω στην κρίση και στη συζήτηση των συναδέλφων εδώ.
Η ενίσχυση και προβολή των φιλελληνικών κινημάτων, αλλά και μεμονωμένων φιλελλήνων είναι ο έκτος άξονας με τον οποίο θα ασχοληθούμε. Αυτό, έρχεται στο προσκήνιο, εξαιτίας της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Όπως όλοι ξέρουμε η ελληνική επανάσταση γαλουχήθηκε κυρίως στο εξωτερικό, αλλά και στηρίχθηκε κατά πολύ από το διεθνές φιλελληνικό κίνημα. Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από την ανάδειξη ήδη φιλελληνικών κινημάτων. Υπάρχει στην Ιταλία ένα, από ό,τι γνωρίζω. Άκουσα ότι υπάρχουν και σε άλλες χώρες, αλλά και από την ανάδειξη μεμονωμένων φιλελλήνων που υπάρχουν πάρα πολλοί στον κόσμο και νομίζω, ότι γνωρίζουμε όλοι από έναν ή περισσότερους και μπορούμε να το καταθέσουμε εδώ στην Βουλή και βέβαια μέσα από τις ομογενειακές ενώσεις, συλλόγους και μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά και μέσω των προξενικών μας αρχών στις χώρες του εξωτερικού.
Παράλληλα με αυτό, ως έβδομο άξονα βάλαμε την συμμετοχή μας στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Νομίζω και πιστεύω ότι σε αυτό δεν διαφωνεί κανείς, ότι η Επιτροπή μας μπορεί να προσφέρει, να συμμετέχει, να εμπλουτίσει και να ενισχύσει αυτές τις εκδηλώσεις. Έχει ένα πλεονέκτημα η Επιτροπή μας και μια ευελιξία, που δεν την έχουν άλλες Επιτροπές που μπορούν να ασχοληθούν με αυτό το θέμα. Ότι μπορούμε να φέρουμε εδώ, να φιλοξενήσουμε ομογενείς ή οργανώσεις ή οποιουσδήποτε θέλουν να στηρίξουν τις εκδηλώσεις και να εκθέσουν τις απόψεις τους. Αυτό βέβαια, θα γίνει σε συνεργασία και με την αρμόδια Επιτροπή η οποία έχει οριστεί να γίνει για τις εκδηλώσεις του 1821, και με την κυρία Αγγελοπούλου, όταν αυτό μορφοποιηθεί και ξέρουμε και το πρόγραμμά τους.
Βεβαίως σε αυτό μπορεί να συμμετέχει και να βοηθήσει πάρα πολύ και η ΠΑΔΕΕ. Μπορεί σε όσα ξένα κοινοβούλια υπάρχουν ελληνικής καταγωγής εκλεγμένοι βουλευτές, να προκαλέσουν συζητήσεις, διαλέξεις, ομιλίες, συνέδρια, έτσι ώστε να αναδειχτεί το θέμα των 200 χρόνων από την Επανάσταση.
Μπορούμε να διοργανώσουμε ή να στηρίξουμε εκδηλώσεις, μία εκδήλωση ανά ήπειρο, οπουδήποτε άλλο οργανώσεις ή εκδηλώσεις οι σύλλογοι θέλουν να οργανώσουν. Και συμβολικά προτείνω οι εκδηλώσεις να ξεκινήσουν από την Οδησσό που υπήρξε η έδρα των Φιλικών.
Το θέμα της γενοκτονίας είναι ο όγδοος άξονας. Προτείνεται και προτείνω να φέρουμε το θέμα αυτό για συζήτηση στην Επιτροπή. Το είχα ζητήσει πάρα πολλές φορές στην προηγούμενη Επιτροπή, αλλά δεν έχει έρθει ποτέ για συζήτηση από τον προηγούμενο Πρόεδρο, έτσι ώστε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας να διεθνιοποιηθεί και να ενταχθεί εάν είναι δυνατόν στην ατζέντα της ελληνικής διπλωματίας, κύριε Αντιπρόεδρε.
Το BrainDrainκαι οι τρόποι αναστροφής του νομίζω ότι δεν διαφωνεί κανείς σε αυτό. Γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια πάρα πολλοί νέοι για οικονομικούς λόγους έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Αυτοί έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα προηγούμενα μεταναστευτικά κύματα, διότι δεν οργανώνονται σε συλλόγους και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο και αυτό εμπεριέχει τον κίνδυνο πολύ εύκολα να αφομοιωθούν από τις τοπικές κοινωνίες και να κόψουν τις σχέσεις τους με την Ελλάδα. Πρέπει να βρούμε τρόπους είτε να τους οργανώσουμε, είτε να έχουμε μία επικοινωνία με αυτούς και τρόπους και ευκαιρίες αναστροφής του φαινομένου και επιστροφής τους στη χώρα.
Παγκόσμια εκπροσώπηση του απόδημου ελληνισμού. Με όσους συζητάνε για την λειτουργία του ΣΑΕ, έχουμε να ακούσουμε όχι καλά ή ευνοϊκά λόγια. Βεβαίως, η δική μου άποψη είναι διαφορετική. Δεν θεωρώ ότι το ΣΑΕ πέτυχε στην λειτουργία του. Θεωρώ ότι σχεδιάστηκε λάθος από την ελληνική πολιτεία και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Όμως, θεωρώ, ότι πρέπει να υπάρχει μια παγκόσμια εκπροσώπηση του παγκόσμιου ελληνισμού και της ομογένειας. Να βρούμε έναν τρόπο να εκπροσωπηθούν όλοι αυτοί οι συμπατριώτες μας και να έχουν σχέση και μεταξύ τους ανά ήπειρο. Ξέρουμε όλοι ότι το ΣΑΕ είναι κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα ως συνταγματική διάταξη. Να δούμε πως αυτό μπορούμε να το ξεπεράσουμε.
Η εξέταση θεμάτων κατά χωρική ενότητα γνωρίζουμε ότι όχι μόνο ανά ήπειρο αλλά και ανά χώρα τα προβλήματα των συμπατριωτών μας είναι διαφορετικά. Γι’ αυτό προτείνω αυτή τη δράση, έτσι ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα ανά χώρα και ανά ενότητα γεωγραφική να μπορούμε να εξετάσουμε θέματα και προβλήματα και να τα προωθήσουμε ή να τα λύσουμε όσο μπορούμε ή να ενημερωθούμε βεβαίως από τους κατοίκους αυτών των περιοχών για τα θέματά τους.
Την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση του Ελληνισμού πρέπει να την ενεργοποιήσουμε. Να έχουμε περισσότερες σχέσεις. Μπορούμε σε συνεργασία με τους εκλεγμένους συμπατριώτες μας σε ξένα κοινοβούλια να προωθήσουμε πάρα πολλά θέματα.
Στην Επιτροπή για να αναδείξουμε αυτά τα θέματα, θα προσκαλούνται και μπορείτε να προτείνετε όλοι οι συνάδελφοι και όποιος θέλει να προσκαλούνται ομογενείς, προβεβλημένα πρόσωπα ευεργέτες όπως ο εκλιπών, όπως αναφέρετε, Σύλλογοι, να εκθέσουμε το έργο τους και βεβαίως να μπορέσουμε να το στηρίξουμε και να τους βοηθήσουμε όσο θέλουν.
Έναν άξονα που μου διέφυγε, διότι η Γενοκτονία πάντα με παρασύρει, κύριε Στυλιανίδη, προτείνω και το έχετε μπροστά σας η Επιτροπή μας να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από την Απελευθέρωση της Θράκης που είναι το 2020. Είναι μια πρόταση του κυρίου Στυλιανίδη, την οποία εγώ κάνω δεκτή και την θέτω και στην κρίση για συζήτηση τη δική σας. Γράφω έναν τρόπο, και μπορούμε να συζητήσουμε με ποιον τρόπο μπορούμε να συμμετάσχουμε στις εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση της Θράκης.
Τέλος, θέλω να σας πω ότι τους άξονες και τα θέματα που βάλαμε δεν είναι ένα κλειστό πλαίσιο. Μπορεί οποιοσδήποτε συνάδελφος κατά τη διάρκεια της τρέχουσας συνόδου να θέτει οποιαδήποτε θέματα, να τα εξετάζουμε κατά περίπτωση και να τα συζητάμε.