30 Αυγούστου 2019
Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού – Προγραμματισμός Εργασιών-Λειτουργία – Συνεδριάσεις
Σκοπός
Η Βουλή των Ελλήνων, ως κοιτίδα της Δημοκρατίας και του έθνους, ενδιαφέρεται για τον Ελληνισμό του εξωτερικού. Σύμφωνα με το άρθρο 108 παρ. 1 του Συντάγματος, συμβάλει στη διατήρηση και σύσφιξη των σχέσεων του με την μητέρα -πατρίδα. Παρακολουθεί την πρόοδό του. Μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και την επαγγελματική προαγωγή των Ελλήνων εργαζομένων στο εξωτερικό και συνδράμει στην επίλυση των όποιων προβλημάτων του.
Κατά συνέπεια, η κοινοβουλευτική δραστηριότητα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής, για τον Απόδημο Ελληνισμό, της οποίας έχω σήμερα την τιμή να προεδρεύω, επικεντρώνεται στους στόχους αυτούς, τους οποίους υπηρετεί με μία σειρά πρωτοβουλιών, με τις οποίες επιδιώκεται να ενισχυθούν έτι περαιτέρω επ’ αμοιβαία ωφελεία οι δεσμοί των αποδήμων με την Ελλάδα.
Η αρμοδιότητά της είναι συμβουλευτική με την έννοια ότι επεξεργάζεται και προωθεί στα αρμόδια υπουργεία , προς επίλυση μετά από μελέτη και συζήτηση, θέματα και προβλήματα των αποδήμων.
Είναι όμως πολύ πιο κοντά στους Έλληνες του εξωτερικού από όλα τα άλλα θεσμοθετημένα όργανα του Ελληνικού Κράτους γιατί είναι πιο ευέλικτη και πιο προσβάσιμη στους Απόδημους.
Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική για τους απόδημους.
Εδώ απευθύνονται και εύκολα μπορεί να εκθέσουν τα θέματα και προβλήματά τους.
Με βάση λοιπόν το πλαίσιο αρμοδιοτήτων της Επιτροπής θα παραθέσω έναν αρχικό προγραμματισμό εργασιών, που μπορεί να αποτελέσει και βάση περαιτέρω συζήτησης.
Οι προτάσεις μου επιγραμματικά είναι οι παρακάτω:
1) Ελληνική Γλώσσα. Η διατήρηση της Ελληνικής ταυτότητας αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη πρόκληση για τους Έλληνες του εξωτερικού.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, κυρίως, μέσα από την γνώση της Ελληνικής γλώσσας.
Γλώσσα και θρησκεία είναι τα δύο βασικά στοιχεία που προσδιορίζουν την Ελληνική ταυτότητα.
Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να επιδείξουμε στους μετανάστες των τελευταίων ετών, στο νέο μεταναστευτικό ρεύμα γιατί δεν οργανώνονται και μπορεί πολύ πιο εύκολα να αφομοιωθούν και να κόψου τους δεσμούς τους με την πατρίδα.
2) Η νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους.
3) Ανάδειξη του ρόλου και του έργου των κοινοτήτων, συλλόγων και σωματείων, επιστημονικών, επαγγελματικών, αθλητικών κλπ και ενίσχυση τους και προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού και των εθνικών θεμάτων.
4) Η αναγνώριση και η στήριξη του σημαντικού ρόλου της Ελληνο-ορθόδοξης Εκκλησίας.
5) ΣΑΕ. Επειδή υπάρχουν διάφορες απόψεις για το ΣΑΕ και τη λειτουργία του θα πρέπει να συζητήσουμε με τους αποδήμους τον τρόπο της παγκόσμιας εκπροσώπησης τους είτε ως ΣΑΕ, είτε ως μία μετεξέλιξη του ΣΑΕ.
6) Δημιουργία Κινήματος Φιλελληνισμού
Η Επανάσταση του 1821, η οποία γαλουχήθηκε και στηρίχθηκε χάρη και στην συνδρομή Ελλήνων του εξωτερικού, προκάλεσε ένα διεθνές ενθουσιώδες Κίνημα Φιλελληνισμού.
Η επί θύραις συμπλήρωση, 200 ετών (2021) προφέρει μία μοναδική αφορμή να επανασυστήσουμε, με τις κατάλληλες ενέργειες, ένα σύγχρονο Διεθνές Κίνημα Φιλελληνισμού.
Με σημαντικές προσωπικότητες του πολιτικού, οικονομικού, επιστημονικού και εικαστικού χώρου, που θα λειτουργήσουν ως οιονεί πρεσβευτές του Ελληνικού Πνεύματος, των Ελληνικών Γραμμάτων και των Ελληνικών Αξιών και Ιδεωδών.
Η 200η Επέτειος της Επανάστασης, η προσπάθεια Οικονομικής Ανασυγκρότησης της Χώρας και η επιστροφή στις Αξίες του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος και του Ολυμπισμού, περικλείουν το Όραμα της Ελλάδας του μέλλοντος.
7) Διακόσια Χρόνια Ανεξαρτησίας-Εορταστικές εκδηλώσεις στην Ομογένεια.
Οι Ομογενειακές οργανώσεις ανά Κράτος, σε συνεργασία με τις κατά τόπους ορθόδοξες εκκλησίες, τα Προξενεία, τους Συλλόγους εκπαιδευτικών και το Κίνημα Φιλελλήνων να οργανώσουν εορταστικές εκδηλώσεις σε Ελληνικές Κοινότητες, σε εκκλησιαστικά Πνευματικά Κέντρα, σε Πανεπιστημιακές έδρες ελληνικών Σπουδών, σε Σχολικά Συγκροτήματα, και σε προξενικές Αρχές, για τα 200 χρόνια Ανεξαρτησίας της Ελλάδος.
8) Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
Με πυρήνα τη Νότια Ιταλία όπου ήδη από το 2016 διοργανώνει στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα Ελληνικών Γραμμάτων, (και όχι απλές ομιλίες) πρέπει να οργανωθούν και σε ΟΛΑ τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του εξωτερικού.
Παράλληλα, πρέπει να οργανωθεί η αποστολή αιτήματος στην ΟΥΝΕΣΚΟ για την καθιέρωση της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας σε Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
Χρειάζεται γι’ αυτό προετοιμασία, με δημιουργία διεθνούς δικτύου – προσωπικοτήτων, κυβερνήσεων, Πνευματικών Ιδρυμάτων, φιλελλήνων κλπ.- υποστήριξης της πρότασης στην ΟΥΝΕΣΚΟ.
Δεν υπάρχουν περιορισμοί, και μέσα στα πλαίσια της λειτουργίας της επιτροπής ο καθένας μπορεί να καταθέσει τις προτάσεις του.
Θέματα συζήτησης μπορούν να αποτελέσουν και προβλήματα κατά γεωγραφικές περιοχές, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, χώρες π. Σοβιετικής Ένωσης, Ασία, Αφρική.
Κάθε μία παρέμβαση μπορεί να αποτελέσει θέμα συζήτησης στην επιτροπή ώστε να διαμορφωθεί και να προωθηθεί αρμοδίως.