11 Μαρτίου 2011
Δελτίου Τύπου
Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β΄ Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Σάββας Αναστασιάδης στην εισήγησή του, κατά την διάρκεια της συζήτησης για το Σ/Ν- Προστασία της Βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις-μεταξύ άλλων είπε:
« Όταν μιλάμε για προστασία του περιβάλλοντος ή διατήρηση ή ανάπτυξη πρέπει να υπολογίζουμε και τον άνθρωπο, γιατί ο άνθρωπος είναι αναπόσπαστο μέρος της φύσης και δεν μπορεί να αγνοούμε τις ανάγκες του. Τα προβλήματα που υπάρχουν δεν αφορούν μόνο δένδρα και πουλιά.
Οι Μ.Κ.Ο. τις οποίες συμβουλεύεται η κ. Υπουργός, θα επιθυμούσαν όλη η χώρα να χαρακτηριστεί Π.Π., για να εκπονούν ανεφάρμοστες κατά κανόνα μελέτες και να εισπράττουν σημαντικά χρηματικά ποσά.
Υπάρχουν κ. Υπουργέ φορείς του Δημοσίου , Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα που μπορούν να αξιοποιηθούν. Υπάρχει το προσωπικό των Φ.Δ. που μπορεί να προσφέρει σπουδαίο έργο. Έχει επιστημονική κατάρτιση και μεγάλη εμπειρία, και αυτό όμως το έχετε απλήρωτο εδώ και ένα χρόνο περίπου».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εκτός σχεδίου δόμηση λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Το Ν/Σ έχει πολλές πτυχές , αλλά την συζήτηση και το ενδιαφέρον μονοπώλησε σχεδόν η εκτός σχεδίου δόμηση.
Πρέπει να εξετάσουμε, φταίει η εκτός σχεδίου νόμιμη δόμηση ή μήπως η αυθαίρετη , η παράνομη δόμηση για την οποία δεν μιλά κανείς.
Φταίει η εκτός σχεδίου δόμηση ή η ίδια η πολιτεία η οποία για να εγκρίνει την πολεοδομική επέκταση ενός οικισμού απαιτούνται δεκαπέντε με είκοσι χρόνια».
Ο Β ουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης συνεχίζοντας μίλησε για την περιοχή του:
«Στην περιοχή μου έχουμε δύο Π.Π., της Κορώνειας-Βόλβης και του Αξιού. Πιστεύω ότι η εκτός σχεδίου δόμηση δεν επηρέασε ή επηρέασε ελάχιστα το περιβάλλον. Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητη, η αύξηση του ορίου αρτιότητας στην περιοχή. Μέσα στις περιοχές NATURA απαγορεύονται σχεδόν όλες οι δραστηριότητες. Πως θα αναπτυχθεί μία Π.Π. αν δεν μπορούμε να χτίσουμε ένα μικρό ξενοδοχείο, ένα χώρο εστίασης ή ένα δρόμο πρόσβασης; Πώς θα ζήσει με αυτή τη λογική η περιφέρεια; Μ΄αυτόν τον τρόπο βάζουμε τις τοπικές κοινωνίες ανταγωνιστικά απέναντί μας.
Σε ότι αφορά την Κορώνεια, εδώ ακριβώς, σ΄αυτό το πρόβλημα φαίνεται ποιες είναι οι ανάγκες της προστασίας του περιβάλλοντος. Δεν είναι το νομικό κενό, αλλά με βάσει την εμπειρία μου είναι η αδυναμία της εκτελεστικής εξουσίας να κάνει τη δουλειά της.
Σήμερα το πρόβλημα της διάσωσης της λίμνης Κορώνειας είναι η αδυναμία της πολιτείας να ολοκληρώσει τα έργα που προβλέπονται στο σχέδιο διάσωσης και κυρίως η κατασκευή βιολογικών καθαρισμών στους γύρω οικισμούς. Μέχρι τώρα έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά τα έργα αρμοδιότητας της Νομαρχίας και του Φ.Δ., το κράτος δεν έκανε τίποτε.
Εσείς δεκαοκτώ μήνες κ. Υπουργέ δεν κάνατε τίποτε. Συζητάτε για αναθεώρηση γιατί αυτά σας προτείνουν οι σύμβουλοί σας Μ.Κ.Ο. Θα είστε αποκλειστικά υπεύθυνη αν δεν προχωρήσουν τα έργα και καταδικασθεί η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο».
Κλείνοντας ο κ. Αναστασιάδης απάντησε σε όσα ακούγονται για τον ρόλο των Βουλευτών στις Προστατευόμενες Περιοχές: « επειδή ακούσθηκαν πολλά για τον ρόλο των Βουλευτών, τις πιέσεις και τα μικροπολιτικά συμφέροντα, δεν δέχομαι , προσωπικά από κανέναν μαθήματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας, ειδικότερα από αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται και αυτοαποκαλούνται οικολόγοι. Από αυτούς που γνώρισαν τη φύση και το περιβάλλον από ακούσματα, κάδρα και βιβλία. Εμείς μεγαλώσαμε στη φύση, αναπνέουμε με το περιβάλλον και νοιώθουμε την ανάγκη του, δεν ζούμε πουλώντας περιβαλλοντική ευαισθησία.
Προσπαθούμε να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους του Ν/Σ, να δούμε και τον άνθρωπο μέσα σ΄αυτό και την αναπτυξιακή προοπτική της περιφέρειας»