12 Μαΐου 2011
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΙΓ? ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΘ ΄
Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010
ΘΕΜΑΤΑ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την ολοκλήρωση των μελετών του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής Κορώνειας-Βόλβης.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Επί των επικαίρων ερωτήσεων:
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Ι. ΣΑΒΒΑΣ
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΘ΄
Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010
Αθήνα, σήμερα στις 21 Ιανουαρίου 2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.33΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Ε΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΒΕΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Τελευταία επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου σήμερα, για να κλείσει ολοσχερώς το δελτίο επικαίρων ερωτήσεων είναι η δεύτερη με αριθμό 297/18-1-2010 του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Σάββα Αναστασιάδη προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την ολοκλήρωση των μελετών του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής Κορώνειας-Βόλβης κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. συναδέλφου έχει ως εξής:
«Με βάση τις διατάξεις της ΚΥΑ με αριθμό 6919/04οι επεκτάσεις των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων των Δήμων που περιλαμβάνονται στα όρια της προστατευμένης περιοχής των λιμνών Κορώνειας-Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών ουσιαστικά απαγορεύονταν. Η απαγόρευση αυτή έχει αρθεί με την ΚΥΑ υπ? αριθμ. 39542/12-8-2008 που είναι η τροποποίηση της αρχικής ΚΥΑ.
Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια που αφορούν τους Δήμους:
1. Μυγδόνιας, 2. Λαγκαδα, 3. Ασσήρου, 4. Εγνατίας, 5. Κορωνείας, 6. Νέας Μαδύτου, 7. Ρεντίνας, 8. Αρέθουσας, 9. Βερτίσκου, 10. Απολλωνίας, 11. Λαχανά, 12. Αγίου Γεωργίου, 13. Ζερβοχωρίων, 14. Αρναίας.
Για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την έγκριση του ΓΠΣ απαιτείται, από τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης, σχετική γνωμοδότηση.
Επειδή πολλές από τις εν λόγω μελέτες ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ χρηματοδοτούνται από το Γ? Κοινοτικό Πλαίσιο, επομένως σε περίπτωση καθυστέρησης υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας σημαντικών κοινοτικών κονδυλίων, αλλά είναι και ένα θέμα που απασχολεί τόσο την τοπική κοινωνία όσο και τους δημάρχους της περιοχής:
Επειδή ο Φορέας Διαχείριση Λιμνών Κορώνεια?Βόλβης δεν συνεδριάζει εδώ και τέσσερις περίπου μήνες και κατά συνέπεια δεν γνωμοδοτεί:
Ερωτάται η Υπουργός:
Εάν και πότε θα συνεδριάσει ο Φορέας Διαχείρισης Κορώνειας?Βόλβης, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να γνωμοδοτήσει, για να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των Δήμων της εν λόγω περιοχής;»
Στην επίκαιρη ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.Μωραΐτης.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά για την πρωτολογία σας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχει θέσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, εντάσσεται και η προστασία και η διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος προς όφελος των κατοίκων της χώρας μας. Αρμόδιοι φορείς για την προστασία και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών είναι οι φορείς διαχείρισης.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο ενός φορέα διαχείρισης συμμετέχουν τόσο οι κεντρικές υπηρεσίες όσο και η τοπική κοινωνία, Τοπική Αυτοδιοίκηση και παραγωγικοί φορείς. Το ΥΠΕΚΑ ?και εδώ θέλω να σας δώσω κάποια στοιχεία προς ενημέρωσή σας- προκήρυξε εντός του 2009 τις θέσεις των Προέδρων και των επιστημόνων στους είκοσι οκτώ φορείς διαχείρισης, που υφίστανται επί του παρόντος. Στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκε δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος, ελήφθησαν τετρακόσια είκοσι πέντε περίπου βιογραφικά στην ιστοσελίδα ανοικτής διακυβέρνησης και έγινε μια αξιοκρατική επιλογή των στελεχών στη βάση της επιστημονικής τους επάρκειας.
Ωστόσο, στα διοικητικά σημεία των φορέων διαχείρισης συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι δεν ορίζονται από το Υπουργείο αλλά από τους δήμους της περιοχής στην οποία βρίσκεται ο φορέας διαχείρισης. Και έχει παρατηρηθεί, αγαπητέ συνάδελφε -σε πάρα πολλούς φορείς- οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, να μην έχουν ακόμη προτείνει τους εκπροσώπους τους για να μπορέσουν να προχωρήσουν.
Παρ? όλα αυτά το ΥΠΕΚΑ έχει ορίσει πρόεδρο στο συγκεκριμένο φορέα και, βεβαίως, αναπληρωτή.
Όσον αφορά την ουσία της επίκαιρης ερώτησής σας θέλω να πω ότι τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα ΓΠΣ, αλλά και τα Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης, τα ΣΧΟΟΑΠ για τη βιώσιμη οικιστική ανάπτυξη αποτελούν αναπτυξιακά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά εργαλεία για την κάθε περιοχή.
Στην προκειμένη περίπτωση τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα ΣΧΟΟΑΠ των δεκατεσσάρων δήμων που αναφέρονται στην επίκαιρη ερώτηση βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των λιμνών της Κορώνειας και της Βόλβης που προστατεύονται από τη Συνθήκη Ραμσάρ. Επιπλέον εκτεταμένα τμήματα των εν λόγω δήμων εμπίπτουν στις περιοχές και του δικτύου «NATURA».
Τα εν λόγω Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα ΣΧΟΟΑΠ ξεκίνησαν στην πλειοψηφία τους το 2004. Από αυτά, τα επτά χρηματοδοτούνται σήμερα από πόρους του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, δύο εξ αυτών της Κορώνειας και της Απολλωνίας από το ΕΠΠΕΡ, τα άλλα από το ΠΕΠ, ενώ τα υπόλοιπα από πόρους των τοπικών φορέων. Οι αναθέσεις των μελετών έγιναν από τους δήμους, ενώ την επίβλεψή τους έχει αναλάβει η ίδια Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας, η οποία και θα εισηγηθεί την έγκρισή τους στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας.
Για τις περιοχές αυτές και λόγω του χαρακτήρα της προστασίας κατέστη αναγκαίο να προβλεφθούν ειδικές ρυθμίσεις με βάση το καθεστώς προστασίας της αντίστοιχης ΚΥΑ για την προστασία των λιμνών. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν τη μείωση επεκτάσεων οικισμών, πρόβλεψη αυστηρότερων χρήσεων γης, μέριμνα για αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους.
Επειδή η συγκεκριμένη ΚΥΑ χρειάστηκε να επικαιροποιηθεί εκδόθηκε νέα ΚΥΑ το Νοέμβριο του 2008. Οι μελέτες χρειάστηκε να περιμένουν τη διαμόρφωση των τελικών κατευθύνσεων ως προς το εύρος των επεκτάσεων από τις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ βάσει της νέας ΚΥΑ Οι οδηγίες αυτές ολοκληρώθηκαν και απεστάλησαν το καλοκαίρι του 2009. Μετά από αυτή την εξέλιξη όλες οι μελέτες, όπως γνωρίζετε, τροποποιούνται, ώστε να προσαρμοστούν στις τελικές κατευθύνσεις με τη φροντίδα της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ Κεντρικής Μακεδονίας και αποστέλλονται διαδοχικά στο φορέα διαχείρισης, ώστε να γνωμοδοτήσει σχετικά το διοικητικό συμβούλιο.
Η πρώτη μελέτη εξ αυτών, που αφορά στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μυγδονίας, απεστάλη στο φορέα διαχείρισης μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, μέσα Ιανουαρίου. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης των μελετών λόγω μη συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του φορέα διαχείρισης.
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του το ΥΠΕΚΑ ανταποκρίθηκε έγκαιρα για τη διευκόλυνση της διαδικασίας θεσμοθέτησης των ΓΠΣ και των ΣΧΟΟΑΠ και μάλιστα με υπηρεσιακές ενέργειες, σχολιασμούς, κατευθύνσεις, τις οποίες δίνουμε προσπαθούμε με κάθε τρόπο να μπορέσουμε να διευκολύνουμε αυτή τη διαδικασία. Και τούτο γιατί πιστεύουμε αυτό που είπα και πριν, ότι τα ΓΠΣ και τα ΣΧΟΟΑΠ είναι εργαλεία, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ο κάθε τόπος για να μπορέσει να πάει μπροστά. Είναι εργαλεία οικονομικά, περιβαλλοντικά, εργαλεία που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον του κάθε τόπου.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ.
Ο κ. Σάββας Αναστασιάδης, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πολύ σωστά επεσήμανε ο κύριος Υφυπουργός τις διαδικασίες που αφορούν τις εγκρίσεις των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων της προστατευόμενης περιοχής των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης.
Όμως, όσον αφορά τα αιτήματα για γνωμοδότηση στο φορέα διαχείρισης αυτά δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα. Όσον αφορά τη Μυγδονία δηλαδή, που αναφερθήκατε, εδώ και πολύ καιρό ?από το καλοκαίρι περίπου- είναι στη δεύτερη φάση και καθυστερεί η ολοκλήρωσή της, διότι δεν συνεδριάζει ο φορέας διαχείρισης. Ξέρετε πολύ καλά ότι με την 6919 ΚΥΑ του 2004 ουσιαστικά απαγορεύονταν οι επεκτάσεις όλων αυτών των δήμων που αναφέρονται και είναι στην περιοχή αρμοδιότητας του φορέα διαχείρισης.
Έγινε ένας αγώνας τεσσάρων ετών και ο ομιλών ?αν δεν το γνωρίζετε, σας το αναφέρω- ήταν ο πρόεδρος του συγκεκριμένου φορέα. Τον Οκτώβριο του 2008 επιτέλους, επετεύχθη η τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ έτσι ώστε να προχωρήσουν τα γενικά πολεοδομικά σχέδια τα οποία, όπως πολύ σωστά είπατε, είναι εργαλεία ανάπτυξης για την περιοχή.
Χαίρομαι για την τοποθέτησή σας, διότι παλαιότερες τοποθετήσεις αρμοδίων κατευθύνονταν προς τη φορά που έδωσε η αρχική ΚΥΑ, δηλαδή της μη επέκτασης των οικισμών αυτών: μιας περιοχής η οποία, αν τη γνωρίζετε ή αν την έχετε επισκεφθεί θα ξέρετε ότι μετά την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού είναι σε απόσταση αναπνοής από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Είναι δέκα λεπτά περίπου με έναν ασφαλή και άμεσο δρόμο. Και βέβαια, δίνει και λύση στο ερώτημα της πρώτης κατοικίας. Η γη είναι ακόμη φθηνή και ελκυστική.
Πέραν όμως από τα ΓΠΣ, τα οποία χρειάζονται γνωμοδότηση για να προχωρήσουν, οι διαδικασίες αυτές που αναφέρετε -η μείωση στο 50% από τη ΔΙΠΕΧΩ της περιφέρειας Θεσσαλονίκης- έχουν όλες γίνει. Απαιτείται η λειτουργία του φορέα.
Δεν συμφωνώ για τους εκπροσώπους των δήμων ή των φορέων της Αυτοδιοίκησης που αναφέρατε, διότι θα προταθούν οι ίδιοι. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουν αυτοί, αλλά τα όργανα, τα οποία διορίζονται από το Υπουργείο. Είπατε ότι ορίστηκε Πρόεδρος, αλλά δεν έχει γίνει ΦΕΚ ακόμη, απ? ό,τι ξέρω. ¶ρα δεν μπορεί να συνεδριάσει και ουσιαστικά δεν υπάρχει.
Υπάρχει και μία σειρά τεράστιων δραστηριοτήτων, οικοτεχνίας, μικρών βιοτεχνιών, οι οποίες περιμένουν τη γνωμοδότηση για να προχωρήσουν, δραστηριότητες οι οποίες έχουν ενταχθεί σε ορισμένα χρηματοδοτικά προγράμματα και κινδυνεύουν να χάσουν τη χρηματοδότηση εξαιτίας της καθυστέρησης αυτής.
Ενημερωτικά, σας αναφέρω ότι στα πέντε χρόνια που λειτουργεί ο φορέας, έχει γνωμοδοτήσει για εννιακόσιες περίπου δραστηριότητες στην περιοχή της επαρχίας του Λαγκαδά -που ανήκει, όπως γνωρίζετε, στο νομό Θεσσαλονίκης- αλλά και σε μία σημαντική περιοχή του Νομού Χαλκιδικής. Ενδιαφέρει και τον συνάδελφο Γιώργο Βαγιωνά, γιατί στην περιοχή αυτή ανήκουν και ο Δήμος Ζερβοχωρίων και ο Δήμος Αρναίας.
¶ρα, επιτακτική ανάγκη, όσο το δυνατόν γρηγορότερα να λειτουργήσουν οι φορείς, να γίνουν τα συμβούλια, να συνεδριάσουν, για να δοθούν λύσεις, διότι υπάρχει και μία σειρά άλλων καθυστερήσεων που αναμένουν τις γνωμοδοτήσεις του Φορέα.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Στον κύριο συνάδελφο Αναστασιάδη απαντά ο κ. Αθανάσιος Μωραΐτης.
Κύριε Υπουργέ, δευτερολογείτε για τρία λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Όπως τόνισα και πριν -και ο αγαπητός συνάδελφος το υπερασπίστηκε και συμφωνεί- πράγματι τα ΓΠΣ και τα ΣΧΟΟΑΠ είναι εργαλεία. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτήν ακριβώς την πολιτική έρχεται να υπηρετήσει και το ΥΠΕΚΑ. Γι? αυτό, προσπαθούμε με κάθε τρόπο σήμερα, να μπορέσουμε να προωθήσουμε αυτά τα εργαλεία σε κάθε περιοχή.
Τώρα, σχετικά με το Φορέα Διαχείρισης, η ενημέρωση που έχω όσον αφορά το παράδειγμα του Δήμου Μυγδονίας, αγαπητέ συνάδελφε, απεστάλη την προηγούμενη εβδομάδα. Έχω τις συγκεκριμένες ημερομηνίες και δεν υπάρχει λόγος διαφωνίας ή αντιπολίτευσης πάνω σε αυτό το σημείο.
Πιστεύω ότι στο μεγαλύτερο μέρος της επίκαιρης ερώτησης αλλά και της τοποθέτησής μου συμφωνούμε. ¶ρα, το μεγάλο θέμα, το οποίο προκύπτει αυτήν τη στιγμή είναι πώς θα μπορέσουμε άμεσα να έχουμε αποτελέσματα. Θα συμφωνήσω και εγώ μαζί σας.
Οι φορείς διαχείρισης, όταν παίρνουν στα σοβαρά τη δουλειά τους, φέρνουν αποτέλεσμα και συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη μιας περιοχής αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος και πιστεύω ότι ακριβώς αυτό είναι το έργο τους. Αυτό θα κάνουν και πιστεύω ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όχι μόνο στα θέματα των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων αλλά και των ΣΧΟΟΑΠ καθώς και σε άλλα ζητήματα ανάπτυξης, θα μπορέσουν να γνωμοδοτήσουν και να κλείσει αυτό το μεγάλο θέμα.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Μωραΐτη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.