12 Οκτωβρίου 2010
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΙΓ? ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΑ΄
Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010
ΘΕΜΑΤΑ
Γ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
1. Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: «Σύγχρονες διατάξεις για την ελληνική ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών και άλλες ρυθμίσεις»
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Β. Επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης:
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Ι. ΣΑΒΒΑΣ
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΑ΄
Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010
Αθήνα, σήμερα στις 10 Μαρτίου 2010, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.04΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΡΟΔΟΥΛΑΣ ΖΗΣΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Παρακαλείται ο κ. Σάββας Αναστασιάδης, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Θεσσαλονίκης να λάβει το λόγο.
Ορίστε, κύριε Αναστασιάδη, έχετε το λόγο.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Η μαζική είσοδος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μεταναστών και λαθρομεταναστών στη χώρα μας τα τελευταία είκοσι χρόνια, διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα. Η μετανάστευση και η λαθρομετανάστευση αναδείχθηκαν σε κυρίαρχο πρόβλημα της χώρας μας. Σήμερα, το 10% των κατοίκων της χώρας μας δεν έχουν γεννηθεί εδώ. Αυτό είναι ένα ποσοστό που είναι μακράν μεγαλύτερο από τα ποσοστά που ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μπορεί να αγγίξει μόνο τα ποσοστά των ΗΠΑ, αλλά οι ΗΠΑ, όπως γνωρίζετε, είναι μια χώρα που από την ίδρυσή της είναι χώρα μεταναστών.
Η χώρα μας από έθνος μεταναστών τα τελευταία είκοσι χρόνια, έγινε χώρα υποδοχής μεταναστών. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με αίσθημα ευθύνης, αναγνωρίζοντας και κατανοώντας αυτό το πρόβλημα, με το ν.3386/2005 και τον 3536/2007, διαμόρφωσε μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, ενώ με τον ν.3284/2004 διαμόρφωσε ένα σύγχρονο Κώδικα Ιθαγένειας. Παρ? όλα αυτά και λόγω αδυναμίας φύλαξης των συνόρων μας, λόγω της ιδιαιτερότητας και της γεωγραφικής θέσης που έχει η χώρα μας, η λαθρομετανάστευση τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε στη χώρα μας.
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντί να βελτιώσει και να συμπληρώσει αυτά τα νομοθετήματα, αντί να ενισχύσει τη φύλαξη της χώρας μας, προχωρεί σε περισσότερη χαλάρωση των προϋποθέσεων για τη διαδικασία απόκτησης ιθαγένειας.
Και φυσικά, κυρία Υπουργέ, δημιουργείται εδώ ένα εύλογο ερώτημα και μία εύλογη απορία σε όλο τον ελληνικό λαό. Υπό τις παρούσες συνθήκες, με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας -όπως με τραγικό τρόπο και εσείς και ο Πρωθυπουργός και όλοι οι αρμόδιοι αναφέρεσθε σε κάθε ευκαιρία- ήταν επείγουσα και απαραίτητη προϋπόθεση να φέρετε αυτό το νομοθέτημα στη Βουλή για ψήφιση;
Εδώ δεν καταφέρατε να φέρετε ακόμη το φορολογικό νομοσχέδιο για ψήφιση, που είναι απαραίτητο για να κινηθεί η οικονομία. Δεν δώσατε δικαίωμα στους ομογενείς μας να ψηφίσουν, όταν έφερε το νόμο η Νέα Δημοκρατία. Αρνηθήκατε την ψήφο στους ομογενείς, που είναι αποδεδειγμένα Έλληνες!
Μόλις προχθές φέρατε το νόμο για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και δεν φέρατε ακόμη τον αναπτυξιακό νόμο που θα δώσει δύναμη, θα κινήσει την αγορά και την οικονομία και φέρνετε εσπευσμένα το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των μεταναστών και των λαθρομεταναστών;
Σε μία περίοδο που ζητάτε συναίνεση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που βαραίνουν τη χώρα, έρχεστε με ένα νομοθέτημα και διχάζετε την κοινωνία. Πηγαίνετε στους οπαδούς σας να τους ρωτήσετε, ρωτήστε τα παιδιά που μας παρακολουθούν από τα θεωρεία, ρωτήστε τους Βουλευτές σας να δείτε ποια είναι η άποψή τους. Αυτό είναι σήμερα το πρόβλημα της χώρας; Αυτό ζητάει ο ελληνικός λαός από εμάς; Αυτό ζητάει από την Κυβέρνηση ή μήπως ζητάει να του δώσετε ελπίδα και προοπτική, να του δώσετε λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά;
Είναι πασιφανές, ότι το νομοσχέδιο αυτό στοχεύει μόνο σε εκλογικά οφέλη. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός, πώς δίνετε το δικαίωμα στους αλλοδαπούς να εγγραφούν σε εκλογικούς καταλόγους μέχρι την 30η Αυγούστου του 2010. Γιατί αυτή η διάκριση; Τι τους πείραζε αν γραφόντουσαν στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι και τις 30 Μαρτίου, όπως ισχύει για όλους τους Έλληνες;
Και θεωρείτε, μάλιστα, την συμμετοχή των μεταναστών στις εκλογές ως αποδεικτικό στοιχείο κοινωνικής ενσωμάτωσης. Κατά συνέπεια θεωρείται αυτό και ως θετική προϋπόθεση για την κτίση της ελληνικής ιθαγένειας. Εμμέσως, δηλαδή, ωθείτε τον μετανάστη να συμμετάσχει στις επόμενες δημοτικές εκλογές, προκειμένου να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια. Σε μία περίοδο που οι άνεργοι της χώρας μας έφθασαν τις επτακόσιες χιλιάδες, έρχεστε με αυτό το νομοσχέδιο να νομιμοποιήσετε και να προσθέσετε και άλλες στρατιές ανέργων στους ανέργους της χώρας.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προσπαθεί να πραγματοποιήσει τη διαδικασία της πολιτογράφησης με έναν ιδιαίτερα απλοϊκό και πρόχειρο τρόπο, ενώ η αυτόματη απόδοση ιθαγένειας, χωρίς καμμία υποχρέωση αίτησης ή δήλωσης σε παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, δεν ισχύει πουθενά σε καμμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βέβαια, οι προϋποθέσεις και οι όροι είναι τόσο χαλαροί που δεν δημιουργούν καμμία δικλίδα ασφαλείας.
Η Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο γίνεται πόλος έλξης λαθρομεταναστών. Μέσω της αυτόματης απόδοσης της ιθαγένειας στα ανήλικα παιδιά, η Κυβέρνηση νομιμοποιεί τους γονείς, ως γονείς ημεδαπού για να αποκτήσουν πολιτικά δικαιώματα και να έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Δεν είναι πιο λογικό και πιο ασφαλές για τη χώρα μας η ιθαγένεια να αποδίδεται με τη βούληση του ενδιαφερομένου, όταν ενηλικιωθεί και με δική του αίτηση, όταν ο ίδιος ζητήσει να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια; Προς τι η μείωση του χρόνου; Τι εξυπηρετεί; Τι σημαίνει έξι χρόνια φοίτησης, χωρίς την υποχρέωση ολοκλήρωσης καμμιάς βαθμίδας τουλάχιστον εκπαίδευσης; Και τι θα πει γνώση της ελληνικής γλώσσας, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό γλωσσομάθειας; Είναι ερωτήματα και απορίες που έχει όλος ο ελληνικός λαός, κύριε Υπουργέ. Θα πάμε να ψηφίσουμε αύριο στις δημοτικές εκλογές και δίπλα μας θα έχουμε έναν αλλοδαπό που δεν θα γνωρίζει τι του λένε, γιατί δεν θα γνωρίζει τη γλώσσα. Και αυτός θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Η ελληνική Κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί ουσιαστικά στην αβασάνιστη νομιμοποίηση των κάθε είδους λαθρομεταναστών για μικροκομματικούς και μόνο, λόγους, χωρίς να εξετάζει εάν έχουν εργασία, χωρίς να εξετάζει εάν έχουν κατοικία, χωρίς ουσιαστικά να εξετάζει εάν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα και εάν έχουν λευκό ποινικό μητρώο.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με αυτό το νομοσχέδιο, έρχονται στο μέλλον. Τότε, κυρία Υπουργέ, θα είναι πολύ αργά. Αναλογιστείτε τι πάτε να κάνετε και όσο είναι καιρός αποσύρετε το συγκεκριμένο νομοθέτημα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, κύριε Αναστασιάδη.