6 Απριλίου 2022
Στην εθνική και γεωπολιτική σημασία της Θράκης και στους λόγους για τους οποίους είναι επιβεβλημένη η ανάπτυξη της έδωσε έμφαση ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για την έκθεση της διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη της περιοχής.«Όροι ασφάλειας και εθνικής επιβίωσης επιβάλλουν την ειδική μέριμνα για την ανάπτυξη των παραμεθόριων περιοχών και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στα ανατολικά σύνορά μας και αυτό το επιβεβαιώνει η εμπειρία του 2020 και η υβριδική επίθεση που δέχτηκε η χώρα μας και την οποία απέκρουσε», τόνισε.
Αναφερόμενος στο έργο της επιτροπής, ο κ. Αναστασιάδης παρατήρησε ότι «αποτελεί έναν χρήσιμο οδηγό και εργαλείο στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας. Ελπίζω πως θα συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια ανάπτυξης της Θράκης».
Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, η ακριτική περιφέρεια της Θράκης παραμένει «μία από τις πιο προβληματικές περιοχές της χώρας και της Ε.Ε., παρά τη σημασία της αλλά και το ενδιαφέρον που δείχνουν γι’ αυτήν σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις. «Γι’ αυτό και η απόφαση του πρωθυπουργού να συστήσει διακομματική επιτροπή για να μελετήσει τις επικρατούσες συνθήκες και να καταθέσει προτάσεις ανάδειξης της περιοχής είναι και σωστή και εθνικά επωφελής», επισήμανε.
Μιλώντας για τις προτάσεις που κατατέθηκαν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής, ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Οι προτάσεις είναι αποτέλεσμα ερευνών, μελετών, προτάσεων των φορέων των περιοχών αλλά και εμπειριών, όπως αυτή της προέδρου της επιτροπής κ. Μπακογιάννη που χρόνια ασχολείται και δείχνει σταθερό ενδιαφέρον για την περιοχή, αλλά και του κ. Ρουσόπουλου. Το πόρισμα περιλαμβάνει προτάσεις για όλες τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται ή μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή (πρωτογενής τομέας, τουρισμός, υποδομές, νέες τεχνολογίες, καινοτομίες, ψηφιακός μετασχηματισμός, παιδεία και ενίσχυση Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου).Είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Λαμβάνουν υπόψιν τους τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τη σύνθεση του πληθυσμού και την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής. Έγινε μία σοβαρή δουλειά που έλαβε υπόψιν της όλους τους συντελεστές και τους παράγοντες της περιοχής», τόνισε.
Ιδιαίτερα για την προσπάθεια της πληθυσμιακής ανάκαμψης της Θράκης, ο κ. Αναστασιάδης υπενθύμισε ότι :«Με την εγκατάσταση Ποντίων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσηςτο 1992,μπολιάστηκε η περιοχή με νέο ανθρώπινο δυναμικό, τα χρόνια που ακολούθησαν όμως πολλοί την εγκατέλειψαν κυρίως για βιοποριστικούς λόγους. Αυτό είναι θέμα που πρέπει να δούμε με προσοχή, διότι όσοι απέμειναν αντιμετώπισαν προβλήματα, τα οποία ως ένα βαθμό αντιμετωπίστηκαν, όπως το θέμα των συντάξεων για το οποίο έκανε παρέμβαση η κ. Μπακογιάννη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και το θέμα των στεγαστικών δανείων, στο οποίο έδωσε μία ανάσα ο κ. Σταϊκούρας. Θα πρέπει να τους ενισχύσουμε για να παραμείνουν στην περιοχή».
Σημαντικά ζητήματα για την ανάπτυξη της περιοχής είναι επίσης, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, η αναβάθμιση των μεθοριακών σταθμών και η ολοκλήρωση των καθέτων συνδέσεων με την Εγνατία οδό, η επιδότηση του 12% των ημερομισθίων για τις επιχειρήσεις της περιοχής και η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού της δικτύου μέσω της σιδηροδρομικής Εγνατίας.