27 Μαΐου 2020
Στην τοποθέτησή του σήμερα το μεσημέρι (27.5.2020) μέσω τηλεδιάσκεψης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των Επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της βουλής, για την Επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας, «Κύρωση: α) της από 13.4.2020 Π.Ν.Π. « Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» (A΄ 84) και β) της από 1.5.2020 Π.Ν.Π. «Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα» (Α΄90) και άλλες διατάξεις», ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η υγειονομική κρίση επιβεβαίωσε την ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα.
«Η περίοδος της υγειονομικής κρίσης επιβεβαίωσε και την ανάγκη περισσότερης στήριξης του πρωτογενούς τομέα, όπως της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας, αλλά και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, που μπορούν πλέον με σιγουριά να αποτελέσουν πυλώνα ανάπτυξης και απασχόλησης για τη χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, έκανε λόγο για παγκόσμια πρωτιά και τόνισε πως όταν λειτουργούμε ενωμένοι πετυχαίνουμε εκπληκτικά αποτελέσματα.
«Παγκόσμια πρωτιά, μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε στη διαχείριση της κρίσης και αυτό πιστεύω ότι δεν αμφισβητείται από κανέναν. Γι’ αυτό, πέρα από τα συγχαρητήρια στον Πρωθυπουργό, στην κυβέρνηση, στους επιστημονικούς φορείς, στους ανθρώπους της υγείας, που βρισκόταν κάθε μέρα στην πρώτη γραμμή και έδιναν τον αγώνα τους, τα σώματα ασφαλείας, οφείλουμε να εξάρουμε και τη στάση και τη συμπεριφορά του συνόλου του ελληνικού λαού, που πειθαρχημένα και στωικά ακολούθησε τις οδηγίες της κυβέρνησης και των επιστημονικών φορέων και απέδειξε για μία ακόμα φορά πως όταν λειτουργούμε ενωμένοι, μπορούμε και πετυχαίνουμε εκπληκτικά, εξαιρετικά πράγματα, ίσως και θαύματα».
‘
Ακολουθεί η ομιλία του κ. Αναστασιάδη:
ΣΑΒΒΑΣ ΑΒΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θέλω να κάνω μια γενική τοποθέτηση για το θέμα, αφού η επιμέρους ανάλυση των διατάξεων έγινε εύστοχα και με επιτυχία από τον Εισηγητή του Κόμματός μας, αλλά και από όλους τους συναδέλφους που έχουν πάρει μέχρι τώρα το λόγο. Άλλωστε, οι διατάξεις των δύο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου εφαρμόστηκαν, εφαρμόζονται, τα αποτελέσματά τους είναι γνωστά και είναι θετικά αποτελέσματα. Κάποιες από αυτές, επεκτείνονται για να στηρίξουν την μετάβαση στην επόμενη μέρα.
Με την κύρωση των δύο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου κλείνει μια περίοδος έκτακτης ανάγκης, κατά την οποία, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες των επιστημονικών φορέων πήραν έγκαιρα σκληρά μέτρα, τα οποία, αποδείχθηκαν αποτελεσματικά, αφού περιόρισαν στο ελάχιστο τις συνέπειες από την κρίση του κορονοϊου. Παγκόσμια πρωτιά, μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε στη διαχείριση της κρίσης και αυτό πιστεύω ότι δεν αμφισβητείται από κανέναν. Γι’ αυτό, πέρα από τα συγχαρητήρια στον Πρωθυπουργό, στην κυβέρνηση, στους επιστημονικούς φορείς, στους ανθρώπους της υγείας, που βρισκόταν κάθε μέρα στην πρώτη γραμμή και έδιναν τον αγώνα τους, τα σώματα ασφαλείας, οφείλουμε να εξάρουμε και τη στάση και τη συμπεριφορά του συνόλου του ελληνικού λαού, που πειθαρχημένα και στωικά ακολούθησε τις οδηγίες της κυβέρνησης και των επιστημονικών φορέων και απέδειξε για μία ακόμα φορά πως όταν λειτουργούμε ενωμένοι, μπορούμε και πετυχαίνουμε εκπληκτικά, εξαιρετικά πράγματα, ίσως και θαύματα.
Όμως, στα επίπεδα και του εκσυγχρονισμού του κράτους αυτήν την περίοδο έγιναν πολύ μεγάλα βήματα. Η κυβέρνηση πήρε μέτρα θωράκισης του συστήματος υγείας, σε λίγο διάστημα κατάφερε να διπλασιάσει σχεδόν, τις μονάδες εντατικής θεραπείας, να ενισχύσει με επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό τις μονάδες υγείας και να βάλουμε στη ζωή μας την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που φυσικά, πρέπει όλα αυτά να τα βελτιώσουμε την επόμενη μέρα και όχι να τα εγκαταλείψουμε. Η Ελλάδα έγινε πρότυπο και παράδειγμα αντιμετώπισης της κρίσης σε όλο τον κόσμο. Αποκαταστάθηκε η αξιοπρέπεια και το κύρος της χώρας που είχε πληγεί κατά την δεκαετή περίοδο της κρίσης κι αυτό φυσικά, είναι μία πολύ μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον αφού πλέον, η χώρα μας θεωρείται από τις πιο ασφαλείς προορισμούς, κάτι που θα βοηθήσει στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας,στη δημιουργία τουριστικού και επενδυτικού ρεύματος και βεβαίως, την επάνοδο στην κανονικότητα.
Οι οικονομικές επιπτώσεις από την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν αναπόφευκτες για όλο τον πλανήτη και φυσικά, για τη χώρα μας . Αυτό που μας ξεχώρισε, όμως, από τις άλλες χώρες, ήταν η άμεση, γρήγορη και αποφασιστική αντιμετώπιση της πανδημίας και η με τον ίδιο τρόπο, σχέδιο και στρατηγική εφαρμογή μέτρων στήριξης της οικονομίας των εργαζομένων της επιχειρηματικότητας την επόμενη μέρα.
Η περίοδος της υγειονομικής κρίσης επιβεβαίωσε και την ανάγκη περισσότερης στήριξης του πρωτογενούς τομέα, όπως της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας, αλλά και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, που μπορούν πλέον με σιγουριά να αποτελέσουν πυλώνα ανάπτυξης και απασχόλησης για τη χώρα μας.
Μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, φορολογικές απαλλαγές, είσφορο-ελαφρύνσεις και με χαμηλότοκα δάνεια στηρίζει η Κυβέρνηση την επιχειρηματικότητα και τους εργαζόμενους, την οικονομία γενικώς, προχωρά σταθερά και αποφασιστικά στην επόμενη ημέρα και στην ανάκαμψη της οικονομίας, με στόχο, πάντα, την ανάπτυξη και τα θετικά μέτρα.
Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, θέλω να τονίσω πως η χώρα μας αντιμετώπισε μία πρωτοφανή κρίση, με περιορισμένες απώλειες, αποδεικνύοντας πως ενωμένοι, οργανωμένοι και αποφασισμένοι, είμαστε ικανοί να πετύχουμε πολλά.
Πιστεύω πως με την ίδια αποφασιστικότητα, ενωμένοι και με ομοψυχία, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στην συνέχεια τα κοινωνικά και τα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν από την πανδημία, με οδηγό πάντα την Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό αλλά και τους ειδικούς.
Σας ευχαριστώ πολύ.