26 Απριλίου 2020
Ζούμε σε μια εποχή με συνεχής αλλαγές στο τρόπο ζωής μας. Ο κορονοϊός έπιασε εξ’ απήνης την παγκόσμια κοινωνία και μας ανάγκασε να ζούμε σε κατάσταση αναμονής. Ο κόσμος, οικονομικός, κοινωνικός, πολιτιστικός έχει επιβραδυνθεί απότομα. Τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες αυτής της επιβράδυνσης τις ζούμε καθημερινά πλέον, σαν καραντίνα, επιδόματα, αναστολές εργασίες κλπ. Τις μεσομακροπρόθεσμες θα τις βιώσουμε αργότερα μέσα στα χρόνια που έρχονται και πολύ πιθανόν να τις βιώνουμε μέχρι να βρεθεί και η οριστική θεραπεία για τον ιό. Ωστόσο, μετά το τέλος των πετυχημένων μέτρων της κυβέρνησης που διατήρησαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις επιπτώσεις από την πανδημία, προδιαγράφεται μια κοινωνικοοικονομική αναταραχή σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο, και αλλαγές τεκτονικών μεγεθών. Τίποτε δεν θα είναι όπως χθες , η ζωή μας ήδη έχει αλλάξει μέσα από την πρωτόγνωρη εμπειρία του τελευταίου διαστήματος.
Ο κορονοϊός μας έπιασε μια φορά απροετοίμαστους, τώρα έχουμε το πλεονέκτημα της εμπειρίας ώστε να μην μας ξαναπιάσει στον ύπνο.
Οικονομία
Από οικονομικής άποψης, οι διεθνείς οργανισμοί ήδη προβλέπουν μεγαλύτερη ύφεση από την κρίση του 2009 και όσο καθυστερεί, δικαιολογημένα, η άρση των μέτρων και η εξασθένηση του ιού τόσο αυξάνονται τα ποσοστά στα διαγράμματα των οικονομολόγων που εδρεύουν στις Βρυξέλλες.
Το πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας ενόψει της πολυπόθητης επιστροφής στην κανονικότητα είναι, ο κίνδυνος διατάραξης της κοινωνικής συνοχής.
Στόχος της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ανάλογα με τις εξελίξεις το τρέχον έτος, να περιοριστούν όσο είναι δυνατόν οι αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, κάτι που γίνεται με επιτυχία μέχρι σήμερα, παράλληλα δε γίνεται και η προετοιμασία για την συνέχεια.
Σε αυτή την προσπάθεια σημαντικός θα είναι ο περαιτέρω ρόλος της Ε.Ε.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το αίτημα του Πρωθυπουργού μαζί με άλλους οκτώ ηγέτες για έκδοση Ευρωομολόγου , χωρίς όμως μέχρι σήμερα αποτέλεσμα.
Γενικά επικρατεί ένα κλίμα σύγχυσης και αβεβαιότητας στο Παγκόσμιο, Ευρωπαϊκό και κατ’ επέκταση και στο Ελληνικό οικονομικό σύστημα. Η χώρα μας μόλις κατάφερε να βγει στις διεθνείς αγορές και ανέκαμπτε, ήρθε να ανακόψει την ανοδική της πορεία ο αόρατος αυτός εχθρός, όπως τον χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για το πως θα μετουσιωθούν οι ενέργειες της Ελληνικής κυβέρνησης , στην πραγματική οικονομία και στην τσέπη του καταναλωτή. Ένα είναι σίγουρο.
Δίνεται μία μοναδική ευκαιρία στην Ε.Ε. να καταξιωθεί σαν μία πετυχημένη, Ένωση-οντότητα, εφόσον παράξει ικανοποιητικά αποτελέσματα ή να τεθεί υπό αμφισβήτηση όλο το οικοδόμημα της Ένωσης
Κοινωνία
Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις της κρίσης που διανύουμε θα αντικατοπτριστούν και πάλι όπως γίνεται συνήθως στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα. Ίσως πολλοί συμπολίτες μας να χάσουν τις δουλειές τους και δεν μπορέσουν να υπάρξουν σύντομα, νέες θέσεις ώστε να αντικαταστήσουν τις παλιές. Μαζί όμως με την έλλειψη θέσεων εργασίας, η «βαριά βιομηχανία» της χώρας έχει ήδη πληγεί ανεπανόρθωτα. Στην 10ετια των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης ο τουρισμός ήταν από τις λίγες επιτυχημένες δραστηριότητες της οικονομίας. Το 2020 ο τουρισμός, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα έχει σημαντική πτώση και η ενδεχόμενη εξασθένηση του ιού δεν καθιστά αυτόματη την ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης και την επάνοδό της στην κανονικότητα. Και καθώς η οικονομία είναι μια αλυσίδα, χάνοντας έναν από τους πιο δυνατούς της κρίκους, η ανάκαμψη θα είναι ίσως δύσκολη. Αυτή είναι μια ειδοποιός διαφορά με οποιαδήποτε άλλη κοινωνική-οικονομική κρίση έχει αντιμετωπίσει η Ελλάδα. Για αυτό και ένα από τα πιο δύσκολα έργα της σημερινής κυβέρνησης είναι ο σχεδιασμός του νέου εργασιακού-οικονομικού περιβάλλοντος που επέρχεται. Οι πρώτες πρωτοβουλίες αποδείχθηκαν θετικές. Το επίδομα των 800 ευρώ, η στήριξη των επιχειρήσεων και των μακροχρόνια ανέργων, χαρακτηρίστηκαν ως θετικά μέτρα, από τους πολίτες, σε ποσοστό μεγαλύτερο το 80% και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουν και τα επόμενα μέτρα της κυβέρνησης.
Τα θετικά
Στα θετικά της νέας μας πραγματικότητας είναι ότι , η τεχνολογική εξοικείωση ήρθε εσπευσμένα να μπει στις ζωές μας. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση του Δημοσίου, αλλά και του Ιδιωτικού τομέα, που τόσες φορές έχει ακουστεί σαν προεκλογική δέσμευση πλέον είναι πραγματικότητα σε ικανοποιητικό επίπεδο. Σε δεύτερο βαθμό ηλεκτρονική εκπαίδευση έρχεται να δοκιμαστεί στα βαθιά νερά καθώς οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών του 2020 , θα διδαχθούν για τουλάχιστον δύο μήνες την εξεταστέα τους ύλη εξ΄ αποστάσεως. Ο χρόνος και τα αποτελέσματα των Πανελληνίων θα δείξουν την επιτυχία ή μη του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Επιχειρήσεις στρέφονται στα ηλεκτρονικά καταστήματα προς εύρεση πόρων και τα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά. Ένας νέος οικονομικός κόσμος αναπτύχθηκε όσο γοργά απαίτησε η ανάγκη και είναι βασικό μέλημα της κυβέρνησης να συντηρηθεί και να εξελιχθεί αναλόγως και θα πρέπει αυτό να είναι βεβαίως επιδίωξη και των ιδιωτών.
Το επόμενο βήμα
Ποιο είναι το επόμενο βήμα λοιπόν; Το βασικότερο βήμα που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι, μετά τη λήξη της καραντίνας και την προσπάθεια να μας βρει με τις λιγότερες απώλειες, η σταδιακή επαναφορά των πολιτών στην καθημερινότητά τους να γίνει ομαλά. Ωστόσο το επόμενο βήμα ίσως να αποδειχθεί και το πιο καθοριστικό καθώς πέραν της λήξης της καραντίνας και την επανένταξή μας στην ομαλότητα, την ίδια περίοδο πρέπει να προετοιμαστούμε για τον επερχόμενο , και μάλλον αναπόφευκτο, ‘πόλεμο’. Την προετοιμασία δηλαδή για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση σε ενδεχόμενη , και πολύ πιθανή, επανεμφάνιση του ιού από το Φθινόπωρο, κάτι που ανέφερε και ο Πρωθυπουργός στο τελευταίο διάγγελμά του, αλλά την ομαλή λειτουργία της οικονομίας στο σύνολό της.
Σάββας Αναστασιάδης-Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς
Βουλευτής ΝΔ Β Θεσσαλονίκης