22 Αυγούστου 2021
Οι τελευταίες πυρκαγιές στη χώρα μας είναι μέρος των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Πέραν από περιπτώσεις εμπρησμών, που όπως φαίνεται υπήρξαν σε κάποιες περιπτώσεις, η έκταση των πυρκαγιών είναι αποτέλεσμα του καύσωνα και της κατάστασης ξηρασίας που αυτός δημιούργησε στο περιβάλλον το επίμαχο χρονικό διάστημα.
Αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί καθώς αποτυπώνεται όχι μόνο από ελληνικούς αλλά και από διεθνείς επιστημονικούς φορείς. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, ο Ιούλιος του 2021 υπήρξε ο θερμότερος μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί στη Γη! Η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή εκτίμησε, από την πλευρά της, την περασμένη εβδομάδα ότι ο μήνας Ιούλιος του 2021 ήταν ο τρίτος θερμότερος μήνας Ιούλιος στα χρονικά.
Οι μεγαλύτερες φωτιές ξέσπασαν στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, στη Σιβηρία, στη Νότια Αμερική, στην Κεντρική και Νότια Αφρική, στον Αραβικό Κόλπο, στην νότια Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Αλβανία, αλλά και στην Τουρκία. Σύμφωνα με επιστήμονες, ο Ιούλιος ήταν ο χειρότερος μήνας παγκοσμίως όσον αφορά τις πυρκαγιές τουλάχιστον από το 2003 όταν και ξεκίνησαν οι δορυφορικές καταγραφές της NASA.
Επομένως, η διαπίστωση ότι οι εκτεταμένες πυρκαγιές στη χώρα μας οφείλονται στην κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα πολιτικό επιχείρημα, αλλά μια πραγματικότητα που αποτυπώνεται διεθνώς και από κορυφαίους φορείς όπως η NASA κ.ά. Εξάλλου, τις ίδιες διαπιστώσεις έκαναν το 2017 και οι εκπρόσωποι της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά είναι η οργάνωση πυρόσβεσης που υπήρχε τότε και υπάρχει τώρα. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή έδωσε βαρύτητα στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας και τη λειτουργία της υπηρεσίας του αριθμού 112, χάρη στον οποίο φέτος καταφέραμε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να αποφύγουμε ένα νέο Μάτι.
Για της Νέα Δημοκρατία η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Γι’ αυτό και θέσαμε ως έναν βασικό στόχο τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, την υιοθέτηση ενός νέου μείγματος ενεργειακής πολιτικής, την αντιμετώπιση εν τέλει των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Η χώρα μας διαθέτει πλέον συγκεκριμένο σχεδιασμό, ο οποίος αποτυπώνεται στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα. Στο σχέδιο αυτό, το οποίο αναθεωρήθηκε το Δεκέμβριο 2019, αποτυπώνεται το πώς θα επιτευχθούν οι εθνικοί μας στόχοι οι οποίοι εναρμονίζονται με τους στόχους που θέτει η Ένωση για το 2030. Ενσωματώνει επενδύσεις ύψους περίπου 44 δισ. ευρώ, μέχρι το 2030, σε μια σειρά από άξονες του τομέα ενέργειας και του περιβάλλοντος, όπως οι ανανεώσιμες πηγές, οι υποδομές ηλεκτροπαραγωγής, οι διασυνοριακοί αγωγοί, τα δίκτυα και η κυκλική οικονομία. Μέρος του εθνικού σχεδίου αποτελεί το τεράστιο εγχείρημα της χώρας για απολιγνιτοποίηση, η υλοποίηση του οποίου έρχεται κατά τρία χρόνια νωρίτερα, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.
Εν κατακλείδι, το να αντιμετωπίζεις την κλιματική αλλαγή ως ένα πεδίο ανάπτυξης ενός ακόμη ιδεολογήματος, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι πέρα από πολιτική αθλιότητα: είναι κοινωνικά γελοίο. Ούτε συμψηφισμοί χωρούν, ούτε ύβρεις, ούτε fake news για αιολικά πάρκα κ.ά., ούτε θεωρίες για αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης. Οφείλουμε όλοι να δούμε την κατάσταση κατάματα και να την αντιμετωπίσουμε ενωμένοι. Χωρίς ιδεοληψίες και φανατισμούς.