31 Αυγούστου 2019
Σε συναινετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 29 Αυγούστου, στη Βουλή, η εναρκτήρια προγραμματική συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, υπό την προεδρία του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σάββα Αναστασιάδη.
Η Συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 12 το μεσημέρι με θέμα ημερήσιας διάταξης τον προγραμματισμό εργασιών της επιτροπής, παρουσία του Γεν. Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Χρυσουλάκη, ενώ παρόντες ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, οι πρώην Υπουργοί Ευριπίδης Στυλιανίδης , Μ. Βολουδάκης , ο Αντιπροέδρος της επιτροπής Γιάννης Αμανατίδης κ.α.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σάββας Αναστασιάδης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ανοίγοντας τις εργασίες της εναρκτήριας συνεδρίασης , και επεσήμανε ότι η επιτροπή αυτή είναι συναινετική.
« Η επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς είναι συναινετική, εδώ τα θέματα που επεξεργαζόμαστε μας ενώνουν και αποφασίζουμε συναινετικά» είπε χαρακτηριστικά.
Στην εισήγησή του ο κ. Αναστασιάδης, τόνισε ότι η Βουλή των Ελλήνων, ως κοιτίδα της Δημοκρατίας και του έθνους, ενδιαφέρεται για τον Ελληνισμό του εξωτερικού, συμβάλει στη διατήρηση και σύσφιξη των σχέσεών του με την μητέρα –πατρίδα, παρακολουθεί την πρόοδό του, ….. και συνδράμει στην επίλυση των όποιων προβλημάτων του.
« Κατά συνέπεια, η κοινοβουλευτική δραστηριότητα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής, για τον Απόδημο Ελληνισμό, της οποίας έχω σήμερα την τιμή να προεδρεύω, επικεντρώνεται στους στόχους αυτούς, τους οποίους υπηρετεί με μία σειρά πρωτοβουλιών, με τις οποίες επιδιώκεται να ενισχυθούν έτι περαιτέρω επ’ αμοιβαία ωφελεία οι δεσμοί των αποδήμων με την Ελλάδα» υπογράμμισε.
Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, με βάση το πλαίσιο αρμοδιοτήτων της Επιτροπής παρέθεσε έναν αρχικό προγραμματισμό εργασιών, με τα σημαντικότερα θέματα της ομογένειας όπως : Η Ελληνόγλωσση εκπαίδευση , η νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους, η ανάδειξη του ρόλου και του έργου των κοινοτήτων, συλλόγων και σωματείων κ.α , η αναγνώριση και η στήριξη του σημαντικού ρόλου της Ελληνο-ορθόδοξης Εκκλησίας, το ΣΑΕ, η δημιουργία Κινήματος Φιλελληνισμού, η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, κ.α.
Το θέμα, πάντως, που κυριάρχησε στη συνεδρίαση ήταν αυτό της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.
[yotuwp type=”videos” id=”qw2QaxqwzOI” ]