21 Οκτωβρίου 2021
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι και διαδικτυακά και με φυσική παρουσία, καλησπέρα σας.
Ξεκινά η συνεδρίασή μας, αφού έχουμε τη σχετική απαρτία.
Πριν εισέλθουμε στην ημερήσια διάταξη, θέλω να κάνω στο σώμα, στην Επιτροπή μας, μία ενημέρωση για τα επόμενα βήματα.
Στις 5 και 6 Νοεμβρίου είχα προσκληθεί να παρευρεθώ σε μία εκδήλωση που κάνει το Δίκτυο (Ελλήνων;)Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Θεώρησα σωστό να μην αποδεχθώ την πρόσκληση προσωπικά και να ζητήσω να παρευρεθούμε διακομματικά. Ζήτησα από τον Πρόεδρο της Βουλής να εκπροσωπηθούν τα κόμματα. Ο Πρόεδρος ενέκρινε την μετακίνηση του Προεδρείου στην εκδήλωση αυτή,δηλαδή τη δική μου και των δύο Αντιπροέδρων, του κυρίου Μιχαηλίδη και του κυρίου Σκανδαλίδη.
Στις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου και ενδεχομένως από τις 29 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου – αύριο θα ξέρουμε τη σίγουρη ημερομηνία – θα μεταβεί αντιπροσωπεία της Επιτροπής μας στην Κύπρο σε μια κοινή συνεδρίαση με την (Κοινοβουλευτική;) Επιτροπή Εξωτερικών (και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων;) της Βουλής της Κύπρου που έχει τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού για να συνεδριάσουμε εκεί. Θα ζητήσω από τον Πρόεδρο να συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα, να έχουμε μία διακομματική επιτροπή, όπως είχαμε όταν επισκεφθήκαμε τον Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη.
Επίσης, στις 12, 13 και 14 Ιανουαρίου έχουμε προγραμματίσει τη συνεδρίαση της Πα.Δ.Ε.Ε. που γίνεται κάθε χρόνο, κάθε Δεκέμβριο εδώ στη Βουλή, να γίνει φέτος στη Θεσσαλονίκη. Εκεί βεβαίως, εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν θα μπορεί να μετακινηθεί όλη η Επιτροπή. Υπάρχουν χώροι. Ήδη οΔήμος της Θεσσαλονίκης. με τον οποίον συζήτησα, έχει χώρους να στηρίξει και να φιλοξενήσει την συνεδρίαση της Επιτροπής, μαζί με άλλες δραστηριότητες. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα θα έχουμε όταν καταλήξουμε συγκεκριμένα.
Αυτά ως ενημέρωση για τα επόμενα βήματα και τις προσκλήσεις και τις αποστολές που έχουμε.
Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη, όπου μετά από αίτημα του συναδέλφου, κυρίου Σκουρολιάκου, που είναι εδώ, που είναι αίτημα και παλαιό, νομίζω πριν από την πανδημία και το lockdown, καλέσαμε στην Επιτροπή μας τον Σύλλογο Τενεδίων «Ο Τέννης» ο οποίος είναι ένας σχετικά καινούριος σύλλογος. Ιδρύθηκε το 2006 από Τεννέδιους της Αττικής έτσι ώστε να διατηρήσουν τις σχέσεις οι Τεννέδιοι μεταξύ τους, αλλά και τις μνήμες και τις ρίζες με το όμορφο αυτό νησί του βορείου Αιγαίου.
Ο κύριος Οκουμούσης, που είναι ο νέος Πρόεδρος του Συλλόγου των Τενεδίων μας είπε ότι υπάρχει ένας άλλος Σύλλογος, ο οποίος είναι και δίπλα μας στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική και μας πρότεινε να καλέσουμε και την κυρία Αθανασία Χατζηκυριάκου, που είναι Πρόεδρος του Συλλόγου απανταχού Τενεδίων. Απ’ ότι είδα παρόλο που είστε μικροί σύλλογοι, έχετε μεγάλη δραστηριότητα κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Σας καλωσορίζουμε, λοιπόν, στην Επιτροπή μας και θα σας ακούσουμε. Βρίσκεται εδώ και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «ο Τέννης» κύριος Παπαμέρης. Επίσης, στην Επιτροπή μας παρευρίσκεται όπως πάντα και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κύριος Χρυσουλάκης και η Διευθύντρια Ευρώπης, η κυρία Παπαδάτου. Σας καλωσορίζουμε επίσης.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας ευχαριστώ κι εγώ, κύριε Πρόεδρε. Θέσατε κάποια θέματα. Να απαντήσω σε κάποια για να προχωρήσουμε.
Καταρχήν για τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές και τις περιουσίες, όπως ξέρετε αυτό είναι ένα θέμα σημαντικό, απασχολεί όλον τον ελληνισμό της Τουρκίας και την Κωνσταντινούπολη και έχουν γίνει παρεμβάσεις και γίνονται προσπάθειες, αφορά το Υπουργείο Εξωτερικών κυρίως και γίνονται προσπάθειες να λυθεί σε συνεργασία και με το Πατριαρχείο. Αυτά είναι γνωστά.
Η πρόσκληση είναι ευπρόσδεκτη.Πρέπει να μας ορίσετε πότε, πώς και θα το κανονίσουμε.Νομίζω ότι δεν θα έχουμε προβλήματα. Θα έρθουμε με χαρά για να έχουμε από κοντά μία καθαρή και προσωπική εικόνα για το τι γίνεται.
Όσον αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση, που το ίδιο αίτημα, νομίζω, μπήκε και από τους Ίμβριους, είναι ένα θέμα που μπορούμε να το θέσουμε, άκουσα και από τη Λήμνο, άκουσα και από την Αλεξανδρούπολη. Πάντως θεωρώ ότι η Επιτροπή συμφωνεί και οι συνάδελφοι που ακούνε διαδικτυακά και όσοι βρίσκονται εδώ και θα έχουμε μία κοινή προσπάθεια και άποψη γι’ αυτό το θέμα.
Για το θέμα του Προξενείου είναι ο κύριος Γενικός εδώ που είναι υπεύθυνος της Δημόσιας Διπλωματίας, θα μας απαντήσει ο ίδιος για το αίτημα που κάνατε και όσον αφορά την έκδοση του βιβλίου και το δημοτολόγιο πρέπει να σας πω ότι η Βουλή έχει δικό της τυπογραφείο και μπορούμε, εάν είναι έτοιμο, να το τυπώσουμε στη Βουλή, να προτείνουμε στο Ίδρυμα της Βουλής, δηλαδή, να εκδοθεί από εδώ. Νομίζω ότι αυτό είναι εφικτό. Θα μας πείτε ποιος ασχολείται, ποιος το επεξεργάζεται, σε τι μορφή βρίσκεται, για να συνεννοηθούμε με το Ίδρυμα της Βουλής για να εκδοθεί και αυτό και το δημοτολόγιο.
Εάν στη διάρκεια έχετε και κάτι άλλο ή οι συνάδελφοι θέλουν να θέσουν κάτι άλλο, το συζητάμε.Δεν ξέρω εάν σας ικανοποίηση. Έχουμε χρόνο να συζητήσουμε.
Κύριε Γενικέ, μήπως θέλετε να πείτε κάτι για το θέμα του Προξενείου;
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Να εφαρμόσει, δηλαδή, τις Συνθήκες και να σέβεται την υπογραφή της. Αυτό λέμε, κάτι που δεν κάνει μέχρι σήμερα η Τουρκία και η παρέμβαση, επαναλαμβάνω, ήταν προς την σωστή κατεύθυνση, προς την κατεύθυνση που πρέπει και εμείς έχουμε υποχρέωση,ως Επιτροπή, να θέτουμε αυτά τα θέματα και στο Υπουργείο Εξωτερικών και στους Διεθνείς Οργανισμούς και βεβαίως το κάνουμε και θα το κάνουμε.
Επειδή μιλήσατε για όραμα στην αρχή, τον ίδιο πόθο, το ίδιο πάθος και τη νοσταλγίαέχουμε και εμείς. Νομίζω ότι εκφράζω και τα συναισθήματα όλων των συναδέλφων, ίσως τα δικά μου είναι περισσότερο υπερβολικά, γιατί πρόσφυγας Πόντιος στην καταγωγή από την Τουρκία και εγώ, θέλω να διατηρήσουμε ζωντανή και την ιστορική μνήμη, και τη νομιμότητα και την παράδοση και τον πολιτισμό, ας την έχει εντάξει ο συνάδελφος, ο κ. Στυλιανίδης, στις συντηρητικές διεκδικήσεις, αλλά πρέπει να μένουν και αυτά, όπως και τη δυνατότητα να μπορεί ο κόσμος αυτός που ξεριζώθηκε να επισκέπτεται τον τόπο του, να επισκέπτεται τους τάφους των παππούδων και των γονιών του και τα σπίτια των πατεράδων τους. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα είμαστε αρωγοί και σύμμαχοι μαζί σας σε όλες τις προσπάθειες.
Είπα στη διάρκεια της συζήτησης, ότι όσον αφορά στην έκδοση του βιβλίου θα φροντίσουμε, και πιστεύω ότι θα γίνει αυτό, να εκδοθεί από το Ίδρυμα της Βουλής. Μπορούμε, αν θέλετε και με τους Ιμβρίους τον επόμενο χρόνο, που είναι τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, να προγραμματίσουμε να κάνουμε μια έκθεση κοινή εδώ, την οποία θα αναλάβει η Βουλή, σε κάποιο χώρο της Βουλής, και των Κωνσταντινοπολιτών, και των Ίμβριων, και των Τενεδίων.
Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση και σε κάθε δραστηριότητα και ελπίζω να είμαστε καλά όλοι, να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν όσον αφορά την πανδημία και να έχουμε τη δυνατότητα το καλοκαίρι ίσως, όποτε το προγραμματίσετε να επισκεφτούμε την Τένεδο, όταν εσείς κρίνετε ότι είναι αυτό δόκιμο. Νομίζω προσδιορίσατε το καλοκαίρι την Αγία Παρασκευή, αλλά και όποτε άλλοτε θεωρείτε ότι είναι σωστό και πρέπει να πάμε, θα πάμε.
Όσον αφορά στα άλλα θέματα που τέθηκαν, όσον αφορά στην περιουσία, την αναγνώριση του τίτλου είναι γνωστά, τα θέτουμε, είναι θέματα του Υπουργείου Εξωτερικών, μάλλον είναι και διακρατικά, τουλάχιστον το θέμα της περιουσίας και της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, που πολλά χρόνια συζητείται, όπως είπε και ο κ. Σκουρολιάκος, νομίζω ότι με την κατάλληλη πίεση ή με περισσότερη πίεση θα το πετύχουμε κι αυτό.
Εάν δεν έχει κάποιος συνάδελφος να προσθέσει κάτι, σ’ αυτό το σημείο ολοκληρώσαμε τη συνεδρίαση μας. Σας ευχαριστούμε πολύ που ήσασταν εδώ για αυτά που μας είπατε.
Να συμπληρώσω κάτι που μου διέφυγε στην αρχή. Να ευχηθούμε στην κυρία Γεννηματά και στην κυρία Μπακογιάννη να βγουν νικήτριες και από αυτόν τον αγώνα που δίνουν, τον δύσκολο αγώνα με την αρρώστια του καρκίνου και είναι πάλι μαζί μας.
Καλό απόγευμα, να είστε καλά, σας ευχαριστούμε πολύ.