2 Ιουνίου 2021
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι, καλησπέρα σας. Έχουμε τη σχετική απαρτία και ξεκινά η συνεδρίασή μας.
Καλό μήνα, κύριε Γενικέ Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και καλό καλοκαίρι. Εύχομαι καλή επάνοδο στην ομαλότητα και εύχομαι και ελπίζω να μην έχουμε και στο μέλλον άλλο, τέτοιες διακοπές, για να συνεχίσει η Επιτροπή το έργο της χωρίς κωλύματα.
Στη σημερινή συνεδρίασήμας, το θέμα ημερήσιας διάταξης, όπως ξέρετε, είναι, πρώτον, η προετοιμασία του φακέλου για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και δεύτερον, η καθιέρωση Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού.
Συμμετέχουν στην Επιτροπή μας ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κύριος Βλάσης, διαδικτυακά. Ο Γενικός Γραμματέας, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης με φυσική παρουσία και βέβαια οι συνάδελφοι. Έχουμε συνδεθεί διαδικτυακά με τον κύριο Αποστολόπουλο, Πρόεδρο του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής, τον Γιώργο-Μιλτιάδη Gstrein, Πρόεδρο του Ηφαίστου Βιέννης. Ο ΛεωνίδαςΡαπτάκης, Πρόεδρος της ΠΑΔΕΕ, προφανώς δεν έχει συνδεθεί ακόμη. Έχουμε συνδεθεί με την κυρία Θεοδωρίδου,Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων.
Η κυρία Ζαχαράκη, Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπηςδεν έχει ακόμη συνδεθεί.
Ξεκινάμε με το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Όλοι γνωρίζουμε και όλοι ξέρετε ότι η ιδέα της καθιέρωσης της «Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας» κατατέθηκε στην Επιτροπή μας το 2014 από τον τότε Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας, κύριο Κορίνθιο και τον Αντιπρόεδρο κ. Φράγκο. Η Επιτροπή μας, αμέσως, προώθησε το θέμα, αλλά η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε, λόγω των εκλογών του 2015. Το 2017 καθιερώθηκε η 9η Φεβρουαρίου ως Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και εδώ θέλω να διευκρινίσω και να πω το εξής. Η ιδέα, βεβαίως, ήταν του κυρίου Κορίνθιου. Οι ιδέες μπορεί να είναι οποιουδήποτε, όμως την πρωτοβουλία -και ήσασταν στην Επιτροπή, κύριοι συνάδελφοι και τότε – την πήρε η Επιτροπή μας, πολλές συνεδριάσεις, πολλά χρόνια και ολοκληρώθηκε με πίεση της Επιτροπής μας. Το λέω αυτό διότι πολλές φορές προβάλλεται η ιδέα και όχι η προσπάθεια που γίνεται για να καθιερωθεί μία «Ημέρα». Ιδέες υπάρχουν πάρα πολλές και έχουμε ακούσει πολλούς, αλλά αν δεν αναλάβει ένας θεσμικός παράγοντας ή μία θεσμική επιτροπή την πρωτοβουλία να την προωθήσει θα παραμένει ως ιδέα. Αυτό, η καθιέρωση της «9ης Φεβρουαρίου», το Φεβρουάριο του 2017 ήταν το πρώτο βήμα και νομίζω ότι δεν είναι αρκετό. Πέρα από την καθιέρωση αυτή, της «Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας» που είναι πολύ σημαντικό γεγονός και γιορτάζεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν Έλληνες και γιορτάζεται, θα έλεγα και σαν Παγκόσμια Ημέρα, απομένει να καταθέσουμε, κύριε Γενικέ Γραμματέα και κύριε Υφυπουργέ που μας ακούτε από το δίκτυο, απομένει να συνταχθεί ο σχετικός φάκελος και να κατατεθεί στην Ουνέσκο, έτσι ώστε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες, για να καθιερωθεί και η «Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας». Εκεί βεβαίως, η διαδικασία είναι εντελώς διαφορετική και θέλει άλλη προσπάθεια και πρέπει να αναλάβει δράση η διπλωματία, ξεφεύγει από τα δικά μας επίπεδα, της Επιτροπής.
Πιστεύω πως η ανακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας θα έχει αλυσιδωτές επιδράσεις στην ενίσχυση και αναβάθμιση της χρήσης της ελληνικής γλώσσας και της μελέτης του ελληνικού πολιτισμού σε διεθνές επίπεδο, που θεωρώ ότι είναι σήμερα αναγκαία, που η τάση συμπίεσης και συρρίκνωσης των μικρών γλωσσών είναι ορατή και δεδομένη.
Η ελληνική γλώσσα δεν είναι πλέον πολύ διαδεδομένη. Ομιλείται περίπου από 14 με 15 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή τον πληθυσμό της Ελλάδος, τους Ελληνοκύπριους και την Ομογένεια όπου ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Ευρώπη και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Όμως, αν και η ελληνική γλώσσα δεν είναι και δεν μπορεί να ανταγωνιστεί άλλες περισσότερο διαδεδομένες γλώσσες, είναι αδιανόητο να σκεφτεί κανείς, που γνωρίζει και εμείς οι Έλληνες, το δυτικό πολιτισμό, χωρίς την ελληνική γλώσσα, ως μία γλώσσα πάνω στην οποία στηρίχθηκε ο πολιτισμός και η φιλοσοφία και οι πρώτες επιστήμες της Ευρώπης, σε βαθμό που μπορούμε να πούμε ότι προσδιόρισαν και τη σκέψη και τον πολιτισμό της Ευρώπης και όλου του κόσμου θα έλεγα.
Χρειάζεται, λοιπόν, συντονισμός, περισσότερη προσπάθεια στο εξωτερικό, αλλά και συμμαχίες για να πετύχουμε τους στόχους μας. Βεβαίως, πρωτίστως, κύριε Υφυπουργέ και κύριε Γενικέ Γραμματέα χρειάζεται η σύνταξη του φακέλου. Θα σταματήσω εδώ, να εξαντλήσουμε αυτό το θέμα, για να μπούμε στο δεύτερο θέμα. Να πάρει τον λόγο, όποιος θέλει και θέλω να πω, πριν εισέλθω στο δεύτερο θέμα, προτείνω ή εκτιμώ ότι την συζήτηση δεν πρέπει να την εξαντλήσουμε σήμερα. Γιατί το λέω αυτό;Το λέω αυτό διότι προφανώς θα υπάρχουν και άλλοι που έχουν ήδη κάνει την ίδια πρόταση ή θέλουν να κάνουν μία πρόταση στο εξωτερικό, είτε θεσμικοί, ομοσπονδίες ή σύλλογοι ή συμπατριώτες μας.
Θεωρώ, ότι πρέπει να τους δώσουμε το δικαίωμα, σε μία άλλη συνεδρίαση να τοποθετηθούν και αυτοί για να μην εξαντληθεί η συζήτηση στην σημερινή συνεδρίαση. Εμείς θα καταθέσουμε σήμερα τις θέσεις μας. Νομίζω ότι είναι και άκαιρο στη σημερινή συνεδρίαση να μπούμε και σε ημερομηνίες, σε ορισμό ημέρας, να εξαντλήσουμε το θέμα, να αποφασίσουμε ότι θα καθιερωθεί η ημέρα και στη συνέχεια μπαίνουμε και σε αυτή την συζήτηση των ημερομηνιών.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Ευχαριστώ, κ. Υπουργέ.
Πρέπει να πω, καταρχήν, ότι μιλήσατε για μία επιστολή,την οποία προσωπικά εγώ δεν έχω λάβει και δεν την γνωρίζω.
Πρέπει να πω, επίσης, και θα το πω και στη συνέχεια ότι εγώ έλαβα αφορμή για τη σημερινή Συνεδρίαση από μία επιστολή που πήραμε μαζί, απευθύνεται σε εσάς και σε μένα, σε σας Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού και Πρόεδρο Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής από την «HellenicCongressofAmerica», στις 31 Μαρτίου του 2021. Δεν ήρθε για συζήτηση, διότι υπήρχε το πρόβλημα του lockdown και του κορωνοϊού.
Χαίρομαι, διότι αγκαλιάσατε και εσείς αυτήν την πρωτοβουλία. Εσείς είστε εκτελεστικό όργανο, η Κυβέρνηση, θα κάνετε τη δουλειά σας.Εμείς είμαστε συλλογικό κοινοβουλευτικό όργανο,Επιτροπή, έχουμε τη δυνατότητα να καλέσουμε τους συμπατριώτες μας να τοποθετηθούν. Γι΄ αυτό είπα και στην αρχή και θα το πω και στη συνέχεια, ότι δεν θα εξαντλήσουμε την συζήτηση σήμερα και επιβεβαιώνομαι μάλλον γι΄ αυτή μου τη θέση, διότι είπατε ότι υπάρχουν και άλλοι που έχουν την ίδια άποψη και ενδεχομένως θα θέλουν να τοποθετηθούν σε μία άλλη Συνεδρίαση.
Να τους δώσουμε το δικαίωμα, λοιπόν, σε μία άλλη συνεδρίαση να τοποθετηθούν και το θέμα της ημέρας νομίζω ότι είναι εύκολο και θα το βρούμε.
Τον λόγο τώρα θα δώσω στον Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, τον κ. Χρυσουλάκη.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παίρνοντας αφορμή από μια επιστολή, όπως προείπα, που έλαβα στις 21 Μαρτίου του 2021 από την HellenicCongressofAmerica, το Ελληνικό Κογκρέσο της Αμερικής και τον Πρόεδρο Νίκο Αποστολόπουλο, η μοναδική επιστολή που πήρα τότε, γιατί άκουσα ότι ήρθαν και άλλες, αποφάσισα να εισηγηθώ αυτό το θέμα, να το φέρω στην Επιτροπή για συζήτηση για την καθιέρωση Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού.
Στη συνέχεια αυτής της επιστολής έλαβα επιστολή και από την Ομοσπονδία Ελλήνων της Βιέννης τον «ΗΦΑΙΣΤΟ» ο οποίος μιλάει για καθιέρωση συγκεκριμένης ημέρας, άρα αποδέχεται την πρόταση και από τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων που μιλάει επίσης για την καθιέρωση ημέρας.
Άρα, υπάρχουν τρεις Σύλλογοι από τρεις διαφορετικές χώρες που ζητούν, η HellenicCongressofAmerica άμεσα και οι άλλοι δύο έμμεσα, την καθιέρωση της ημέρας.
Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη το ερέθισμα από αυτό φέρνω το θέμα σήμερα για συζήτηση στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού και όπως είπα προηγουμένως, προφανώς ανάλογες προτάσεις θα έχουν γίνει και από άλλους ίσως ομογενείς ή Ομοσπονδίες ή Συλλόγους, εγώ όμως δεν έχω υπόψη μου καμία και για το λόγο αυτό εισηγούμαι να μην εξαντλήσουμε την συζήτηση σήμερα, δηλαδή, για την καθιέρωση της ημέρας για να δώσουμε το δικαίωμα και σε άλλους συμπατριώτες μας ομογενείς ή θεσμικούς παράγοντες της ομογένειας που θέλουν να τοποθετηθούν στο θέμα, σε μια άλλη συνεδρίαση να τοποθετηθούν και να αποφασίσουμε.
Αναζητώντας την αναγκαιότητα και τη σημασία αυτής της πρότασης και το σκοπό, δηλαδή, την τεκμηρίωση της πρότασης για την «Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού» αναζήτησα τις σχέσεις ανάμεσα στον Απόδημο Ελληνισμό και στην Ελλάδα.
Οι Έλληνες λαός μεταναστευτικός από ιδιοσυγκρασία είναι απλωμένοι σε πάρα πολλές χώρες τόσο στον ευρωπαϊκό μας περίγυρο όσο και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της γης. Μια άλλη Ελλάδα είναι γνωστό ότι βρίσκεται και δραστηριοποιείται και προκόβει έξω από τα φυσικά όρια της χώρας μας.
Ως απόδημος ελληνισμός χαρακτηρίζεται το σύνολο των εκπατρισμένων Ελλήνων που μολονότι εγκαταστάθηκαν, έστω και με σχετική μονιμότητα, σε χώρες ή περιοχές εκτός του εθνικού χώρου και εξακολουθούν να συντηρούν σε επίπεδο συλλογικό και ατομικό τις υλικές, πολιτιστικές και συναισθηματικές τους σχέσεις με την πατρίδα.
Ο όρος αυτός αποδίδεται σε αντιδιαστολή με τον ξενιτεμένο ελληνισμό που περιλαμβάνει και Έλληνες που βρίσκονται μεν στο εξωτερικό, αλλά δεν διαμένουν μόνιμα εκτός Ελλάδος, όπως είναι οι ναυτικοί, οι διπλωμάτες, οι εμπορικοί αντιπρόσωποι και άλλοι.
Επιπροσθέτως, με τον όρο « απόδημος ελληνισμός» υπονοούνται και οι δεσμοί των μεταναστών προς το Εθνικό Κέντρο και ταυτόχρονα οι υποχρεώσεις του Εθνικού Κέντρου προς αυτούς.
Στο πλαίσιο αυτό η αναγνώριση της προσφοράς του απόδημου ελληνισμού προς την γενέτειρα είναι ζήτημα πρωταρχικό για το κράτος το οποίο δεν μπορεί να αρκείται σε άλλα λόγια μόνο για την προσφορά των αποδήμων.
Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία και αξία σήμερα, καθώς τα τελευταία χρόνια γερά σπουδαγμένα μυαλά νέων Ελλήνων έχουν βγει στο εξωτερικό και δυνητικά θα αποτελέσουν για το μέλλον της Ελλάδας είτε επιστρέφοντας είτε προσφέροντας υπηρεσίες από τον τόπο που ζουν αναρριχώμενοι σε υψηλές θέσεις στην πατρίδα.
Ανατρέχοντας και στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου βλέπουμε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού κατά πολλές εκατοντάδες ήρθαν και συντάχθηκαν με τον ελληνικό στρατό και πολέμησαν για την πατρίδα και πέρα από αυτό κινητοποιήθηκαν και κινητοποίησαν και τις χώρες τους για να στηρίξουν στη συνέχεια και οικονομικά και υλικά τη χώρα μας. Βρέθηκαν δίπλα και στον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού και στους Βαλκανικούς Πολέμους.
Από το 1821 και μέχρι σήμερα ο απόδημος ελληνισμός δείχνει την αγάπη του ευρισκόμενος πάντα δίπλα στην πατρίδα σε δύσκολες στιγμές.
Επίσης, αυτή την αγάπη προς την πατρίδα την καταδεικνύουν και πολλά κληροδοτήματα ή ευαγή ιδρύματα ή διάφορα κτίρια εκπαιδευτικά ή άλλα που έχουν κατασκευάσει ή έχουν χρηματοδοτήσει και έχουν αναγείρει στη χώρα μας.
Η δυνατότητα να ασκεί ο Απόδημος Ελληνισμός, την επιρροή του στις κυβερνήσεις των χωρών εγκατάστασης, είναι ανεκτίμητη. Γι’ αυτό μαζί με τη διασπορά του Ισραήλ, οΑπόδημοςΕλληνισμός, οι Έλληνες, αποτελούν τις σημαντικότερες εθνικές πληθυσμιακές ομάδες, που είναι εγκατεστημένες στο εξωτερικό.Οι Εβραίοι πρώτοι στον πλούτο, οι Έλληνες πρώτοι στη μόρφωση και στο μυαλό. Μία ουσιαστική αναγνώριση αυτής της πολύτιμης ελληνικής ομογένειας, είναι το δικαίωμα της ψήφου που αναγνωρίζεται από το Ελληνικό Σύνταγμα και μια άλλη θα ήταν αυτή που συζητάμε σήμερα, δηλαδή, η καθιέρωση, η απόδοσης τιμών προς την ομογένεια. Χάρη στον απόδημο ελληνισμό, η δύναμη της Ελλάδας χτυπά παντού στον κόσμο. Η καθιέρωση της ημέρας, κατά την οποία το κράτος συλλογικά θα απονέμει τα εύσημα, στους εκτός των συνόρων Έλληνες και θα αναφέρεται στη διαχρονική προσφορά τους προς την γενέτειρα. Είναι απαραίτητη αυτή η καθιέρωση και νομίζω ότι, σε ένα βαθμό θεωρώ ότι είναι και δίκαιη. Η ημέρα Απόδημου Ελληνισμού, πιστεύω ότι θα ενώσει τις δύο Ελλάδες, του εσωτερικού και του εξωτερικού, οριοθετώντας έτσι τον όρο του οικουμενικού ελληνισμού.
Με τις σκέψεις αυτές, η ημέρα Απόδημου Ελληνισμού, εκτός από τιμητική μπορεί να καταστεί και ουσιαστική, προωθώντας έτσι λύσεις σε ζωτικά ζητήματα των μεταναστών, όπως είναι η ιθαγένεια, ασφαλιστικά και φορολογικά θέματα, σύναψη διακρατικών συμφωνιών για την προστασία δικαιωμάτων των Ελλήνων του εξωτερικού και άλλα. Η καθιέρωση της ημέρας αυτής από την ελληνική πολιτεία, με τις αρμόζουσες εορταστικές εκδηλώσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, θα ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ της γενέτειρας και των αποδήμων, διατηρώντας και μεταλαμπαδεύοντας το ελληνικό πνεύμα και τον εθνικό ζήλο και στις νεότερες γενιές των αποδήμων Ελλήνων.
Παράλληλα, θα αποτελέσει η μέρα αυτή ευκαιρία για την ελληνική πολιτική και πνευματική ηγεσία της Ελλάδας, να εκδηλώσει και θεσμικά τα αισθήματα ευγνωμοσύνης της προς τον απόδημο ελληνισμό, για τη διαχρονική και πολυεπίπεδη και πολύμορφη προσφορά του προς την πατρίδα, προς την πρώτη πατρίδα, την Ελλάδα. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι, η ημέρα Απόδημου Ελληνισμού θα δώσει την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς, σε καθηγητές και δασκάλους, να μιλήσουν στα παιδιά και τους φοιτητές για τους απόδημους, τους Έλληνες λογοτέχνες να εμπνευστούν και να γράψουν για τους απόδημους και να αναφερθούν και στην τεράστια δύναμη του Απόδημου Ελληνισμού.
Μετά την καθιέρωση της ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, την 9η Φεβρουαρίου κάθε έτους,η ημέρα Απόδημου Ελληνισμού θα συμπληρώσει την έννοια του οικουμενικού ελληνισμού, καθώς οι Έλληνες του εξωτερικού είναι εκείνοι που συντηρούν, διαδίδουν και χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα και διατηρούν τα ήθη και τα έθιμα, αλλά και τον πολιτισμό εκτός των συνόρων, των ελλαδικών συνόρων. Με αυτές τις λίγες σκέψεις, θέτω για συζήτηση το θέμα. Η δική μου, η δική μας άποψη, είναι θετική. Βεβαίως, πρέπει να καθιερωθεί η ημέρα, αλλά όπως είπα, θα περιμένουμε και σε μια άλλη συνεδρίαση να ακούσουμε και άλλους συμπατριώτες μας από το εξωτερικό. Η πρόταση του κυρίου Αποστολόπουλου, ήταν αυτή που μου έδωσε το ερέθισμα, ήταν η ιδέα που εγώ έλαβα, για να συγκαλέσω τη σημερινή συνεδρίαση.
Να μου επιτρέψετε κυρία Τζάκρη, πριν σας δώσω το λόγο, να ρωτήσω κάτι τον κύριο Βασιλικό που είναι τώρα στην αίθουσα, που έχει σχέση με το προηγούμενο θέμα. Νομίζω ότι ήσασταν πρέσβης στην Ουνέσκο και είχατε εισηγηθεί μία παγκόσμια ημέρα ποίησης.Άρα γνωρίζετε τη διαδικασία. Το λέω σε σχέση με το προηγούμενο θέμα, τότε κάποιες χώρες μας στήριξαν, κάποιοι πρέσβεις από την Ουνέσκο.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Και εγώ ευχαριστώ και θέλω να πω το εξής.
Πρώτον, εμείς δεν αποφασίζουμε για τον απόδημους για το συγκεκριμένο θέμα. Ήταν μία πρόταση δική τους – αναφέρθηκα – από Επιτροπή και άλλες Επιτροπές και είπα ότι θα πάμε και σε άλλη συνεδρίαση να συμμετέχουν και άλλοι να πουν την άποψή τους.
Δεύτερον, η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει Παγκόσμια Ημέρα. Είναι Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, εμείς την βαφτίσαμε Παγκόσμια Ημέρα, παραποίηση κάναμε. Η εισήγηση που κάναμε όταν την φέραμε στην Επιτροπή το 2014 ήταν Παγκόσμια Ημέρα και είχε εντελώς διαφορετική διαδικασία από αυτή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των τριών συναρμόδιων Υπουργείων που έγινε για την ενδοχώρα.
Εάν δεν υπήρχε ο ελληνισμός στη διασπορά δεν θα γιορταζόταν πουθενά αυτή η ημέρα. Οι έλληνες του εξωτερικού σε κάθε μέρος γιορτάζουν την ημέρα γιατί την γιορτάζουν σαν Έλληνες. Άρα εγώ τη θεωρώ επιβεβλημένη. Μακάρι να την πετύχουμε, διότι η διαδικασία δεν είναι εύκολη, είναι δύσκολη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο οι έξι γλώσσες των Μονίμων Επιτροπών του ΟΗΕ καθιερωμένες ως Παγκόσμιες Ημέρες Γλώσσας, αγγλική, γαλλική, αραβική, ισπανική, ρωσική και κινεζική και καμία άλλη γλώσσα. Άρα δεν είναι εύκολο το εγχείρημα. Ο φάκελος πρέπει να είναι πολύ τεκμηριωμένος.
Η γλώσσα μας έχει την αξία της και τη διαχρονική της πορεία και αποτελεί τη βάση πολλών γλωσσών άρα έχουμε τις προϋποθέσεις και τα στοιχεία να τεκμηριώσουμε μία τέτοια μέρα και να την υποστηρίξουμε και γι΄ αυτό αναφέρθηκα σε σας κ. Βασιλικέ, που έχετε την εμπειρία από την Unesco, να βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση
Θα ήθελα, να παρακαλέσω κάτι. Εάν κανείς δεν επείγεται, να δώσουμε το λόγο στους εκπροσώπους από το εξωτερικό, που περιμένουν και στη συνέχεια να τοποθετηθείτε επ’ αυτού.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Κοιτάξτε, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα αναθεωρητισμού, που αναφερθήκατε και μου διέφυγε, να απαντήσω, διότι εμείς την ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία, δεν θα έλθουμε, να τη χαλάσουμε και θέλουμε, να την ενισχύσουμε, να την κάνουμε ακόμα πιο δυνατή.
Παρακαλώ, εάν μας ακούν οι συμπατριώτες μας από το εξωτερικό,να δώσω το λόγο πρώτα στον κ. Αποστολόπουλο, από τον οποίον έχω πάρει τη σχετική επιστολή, τον Πρόεδρο του Hellenic Congress of America. Ακούτε κ.Αποστολόπουλε;
Δε σας ακούμε, κ.Αποστολόπουλε. Να συνεχίσουμε. Να αποκαταστήσετε τη σύνδεση και θα σας ακούσουμε στη συνέχεια.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε και εμείς, κύριε Υ,πουργέ. Η επόμενη συνεδρίαση με μοναδικό θέμα αυτό και αυξημένος τους συμμετέχοντες από το εξωτερικό, τους συμπατριώτες μας.
Θέλω να σας πω, ότι εγώ πήρα μόνο αυτή την επιστολή και πήρα ερέθισμα από τη συγκεκριμένη επιστολή, από το συγκεκριμένο σύλλογο για να προκαλέσω τη σημερινή συνεδρίαση και επειδή φαντάστηκα ότι θα υπάρχουν και άλλες προτάσεις, γι’ αυτό είπα να πάμε και σε άλλη συνεδρίαση, δεν θα κλείσουμε τη συζήτηση σήμερα.
Θέλω να απαντήσω στην κυρία Τζάκρη για κάτι που μου είπε στην αρχή και μου διέφυγε. Βεβαίως, κύρια Τζάκρη, θα φέρουμε το θέμα της συζήτησης για την εκπαίδευσης στο εξωτερικό, βεβαίως με προσκεκλημένο το Υπουργείο Παιδείας για να γίνει μια αναλυτική συζήτηση. Σας δηλώνω ότι είναι στις προθέσεις μου, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Και εγώ ευχαριστώ, κύριοι συνάδελφοι. Σας ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχατε στη συνεδρίαση, τους συναδέλφους και τους συμπατριώτες μας από το εξωτερικό.
Καλώ και πάλι να συμμετέχουν στην επόμενη συνεδρίαση όσοι ενδιαφέρονται γι΄αυτό το θέμα, γι΄αυτή την πρόταση της καθιέρωσης της Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού και βεβαίως να παρακαλέσω να ενημερώσετε και άλλους συμπατριώτες μας ή θεσμικούς φορείς, ομοσπονδίες, συλλόγους, πανεπιστήμια, καθηγητές, επαγγελματίες, αν θέλουν να πάρουν μέρος στην συζήτηση, που θα καθιερώσουμε το επόμενο διάστημα και θα ενημερωθείτε έγκαιρα, να μας αποστείλουν το αίτημα.
Καλή συνέχεια και εύχομαι και πάλι καλό καλοκαίρι και καλό μήνα σε όλους. Να είστε καλά.