30 Ιανουαρίου 2019
O ΣΥΡΙΖ.Α. και ο κ. Τσίπρας μαζί με τους ΑΝ.ΕΛ. και τον κ. Καμμένο ξεπέρασαν τα εσκαμμένα όλων των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων. Γιατί αυτό έχει γίνει στην πραγματικότητα, άσχετα εάν ο κ. Καμμένος στη συνέχεια αποχώρησε εν μέσω καταγγελιών περί υπόγειων συναλλαγών και αποστασίας, προσπαθώντας έτσι να ξεπλύνει τη ντροπή του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με άλλους «γυρολόγους» βουλευτές αποδέχτηκαν και ψήφισαν μία οδυνηρή για τη Χώρα συμφωνία παρότι ήταν σε πλήρη δυσαρμονία με την βούληση του ελληνικού λαού.
Η κυβέρνηση αναγνώρισε έναν άλλο «Μακεδονικό λαό» συνονθύλευμα εθνοτήτων, Αλβανών, Βουλγάρων, Σέρβων, Αιγυπτίων, Ελλήνων, Ρομά και νιώθει και υπερήφανη γι αυτό.
Πέραν του όρου «Μακεδονία» που δέχτηκε στην σύνθετη ονομασία – για όσο θα παραμείνει αυτή σύνθετη – η αναγνώριση και η αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας, που αναφέρονται ρητά στη Συμφωνία, είναι τα δύο βασικά προαπαιτούμενα, που συγκροτούν την έννοια της εθνότητας.
Οι βίοι των εθνών είναι πολύ μακρύτεροι και πολύ μεγαλύτεροι από τους βίους των κυβερνήσεων και πολλές φορές, χωρίς συναίσθηση του ιστορικού βάρους και της ευθύνης, κυβερνήσεις αποφασίζουν να ρυθμίσουν με ελαφρά τη καρδία θέματα μείζονος εθνικής σημασίας.
Η συμφωνία έχει βαθιά ιδεολογικά χαρακτηριστικά, αφού αυτό ζητούσαν με δημόσιες ανακοινώσεις τους βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το 2008, να αναγνωριστούν δηλαδή τα Σκόπια με αυτό το όνομα. Επιπλέον η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που βρέθηκε στα Σκόπια σε συναντήσεις, για να στηρίξει τους γείτονες μας να πάρουν αυτό το όνομα. Είναι το μόνο, στο οποίο είναι συνεπείς ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας.
Βεβαίως, η απέναντι πλευρά δεν διστάζει καθόλου να αποκαλύπτει τις προθέσεις της και τις μελλοντικές της θέσεις. « Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία εκτός από τη δική μας», «είμαστε Μακεδόνες», «μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα>>. Αυτές και πολλές άλλες, είναι δηλώσεις του, μετριοπαθούς κατά τα άλλα, Ζάεφ και όχι μόνο. Αμφιβάλλει κανείς, για το τι θα ακολουθήσει; Η αποδοχή λοιπόν, από την ελληνική πλευρά και η αναγνώριση της μακεδονικής εθνότητας, δεν είναι μόνο προβληματική, αλλά είναι άκρως επικίνδυνη. Παράγει αποτελέσματα που θα συναντήσουμε μπροστά μας και θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Στο εσωτερικό της χώρας θα υπάρχουν αναμφίβολα προκλήσεις και δυσκολίες και δεν αποκλείεται να τεθεί, από ορισμένους καιροσκόπους, ακόμη και μειονοτικό θέμα.
Στο εξωτερικό, ύστερα από μια πρώτη προσαρμογή, να είστε βέβαιοι ότι αυτό που θα επικρατήσει θα είναι το όνομα «Μακεδονία».
Τα Σκόπια θα γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ και κάποια στιγμή στο μέλλον θα πάρουν και ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε..
Τα περί γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας και του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια νομίζω ότι είναι αυταπάτες και φρούδες ελπίδες. Η Ελλάδα έχει το ρόλο που είχε πάντα στα Βαλκάνια και δεν πρόκειται αυτό να επηρεαστεί από τη συμφωνία.
Δυστυχώς η πατρίδα μας έχασε μία μάχη, χωρίς καν να τη δώσει.
Σάββας Ι. Αναστασιάδης
Βουλευτής ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης