11 Φεβρουαρίου 2011
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΙΓ? ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΞΑ΄
Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010
ΘΕΜΑΤΑ
Γ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
1. Συζήτηση και ψήφιση επί των άρθρων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: «Νέο ασφαλιστικό σύστημα και συναφείς διατάξεις. Ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις»
Επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης:
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΞΑ΄
Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2010
Αθήνα, σήμερα στις 8 Ιουλίου 2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.32΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΡΟΔΟΥΛΑΣ ΖΗΣΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τη Γραμματέα της Βουλής κ. Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, Βουλευτή Μεσσηνίας τα ακόλουθα:
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: «Νέο ασφαλιστικό σύστημα και συναφής διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις».
Στη χθεσινή μας συνεδρίαση άρχισε η συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου. Στη σημερινή συνεδρίαση θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί η συζήτηση επί των άρθρων και των τροπολογιών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Το λόγο έχει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Σάββας Αναστασιάδης.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Συζητάμε σήμερα, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα από τα σπουδαιότερα νομοσχέδια, το οποίο θα καθορίσει τη ζωή και των σημερινών και των επόμενων γενεών. Ένα νομοσχέδιο που με όσα περιλαμβάνει, αφήνει άναυδους, φοβισμένους, προβληματισμένους και ανήσυχους για το μέλλον τους και για το μέλλον των παιδιών τους, όλους τους Έλληνες. Ένα νομοσχέδιο δυσνόητο, νομοτεχνικά ασαφές, αόριστο, με διατάξεις στα όρια της νομιμότητας, νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, που δεν καλύπτει ούτε και τις στοιχειώδεις ανάγκες μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους συνταξιούχους.
Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις σας, για τα τρία «δεν», που στη συνέχεια έγιναν «μπορεί», το νομοσχέδιο αυτό ήρθε χωρίς κανένα «δεν» ή «μπορεί» προβλέποντας δραματικές, βίαιες και απότομες ανατροπές στα όρια ηλικίας των εργαζομένων, των ανδρών, των γυναικών, των μητέρων με ανήλικα παιδιά και των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Μειώνει δραματικά τις συντάξεις, που φτάνουν μέχρι και το 50%, καταργεί τη δέκατη τρίτη και δέκατη τέταρτη σύνταξη και επαναφέρει ξανά, το γνωστό ΛΑΦΚΑ. Ξεζουμίζετε έτσι, κύριε Υπουργέ, τον ελληνικό λαό αναζητώντας άλλοθι -άλλοτε στο μνημόνιο και άλλοτε ως «Μεσσίες»- στη σωτηρία της χώρας.
Αν φτιάχνατε από την αρχή ένα σύστημα μέσα στο οποίο να μπουν και οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, θα είχατε από τον πρώτο χρόνο αποτελέσματα, που τα περιμένετε εσείς μετά από είκοσι χρόνια. Αυτά έλεγε το Μάρτιο του 2008, ο τότε Πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία και σημερινός Υφυπουργός, κ. Κουτρουμάνης, κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού.
Γιατί, δεν τα κάνετε εσείς αυτά, κύριε Υφυπουργέ; Γιατί αυτά που υποστηρίζατε τότε, δεν προσπαθείτε να τα εφαρμόσετε σήμερα, πριν πάρετε αυτά τα επώδυνα μέτρα για τους εργαζόμενους; Αλλά, αποδεικνύεται ότι αυτά που λέγατε, δεν τα πιστεύατε. Τα λέγατε, γιατί εφαρμόζατε μια ισοπεδωτική, μια μηδενιστική αντιπολιτευτική λογική και δραπετεύατε, βέβαια και από την σχετική συζήτηση, συμμετέχοντας στις απεργίες με τον τότε Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημερινό Πρωθυπουργό, τον κ. Παπανδρέου, εδώ στην πλατεία Συντάγματος, ζητώντας απόσυρση του νομοσχεδίου και δημοψήφισμα.
Γιατί, δεν το κάνετε εσείς, σήμερα και καταφεύγετε στην εύκολη λύση της περικοπής των συντάξεων και της δραματικής αύξησης των ορίων ηλικίας; Τολμάτε, να πάτε σε δημοψήφισμα; Και όλα αυτά, τι μας λέτε; Ότι τα επιβάλει το μνημόνιο. Και πανηγυρίζατε, όταν το ψηφίζατε χωρίς να ερωτηθείτε! Και περηφανεύεστε κιόλας, γιατί παραδώσατε τη χώρα να κυβερνάτε από ξένους. Εσείς, απλώς, αρχίστε να εκτελείτε τις εντολές τους. Και τι μας λέτε επίσης, με περισσή υποκρισία; Ότι αυτά τα μέτρα, δεν ταιριάζουν σε εσάς. Δεν ταιριάζουν στην φιλοσοφία σας και στην ιδεολογία σας, αλλά είστε αναγκασμένοι να τα πάρετε. Και πιστεύετε ότι με αυτά τα ψεύτικα διλήμματα, θα πείσετε τον ελληνικό λαό, ότι θα πρέπει να τον ξεζουμίσετε.
Η τρόικα, κύριε Υπουργέ, αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σαν δημοσιονομικό ζήτημα και όχι σαν κοινωνικό και πολιτικό, με δημοσιονομικές διαστάσεις. Και αυτήν την άποψη την επέβαλε και σε εσάς και την δέχεστε οι Σοσιαλιστές. Αν το θέμα το αντιμετωπίζατε ως κοινωνικό, θα μπορούσατε να βρείτε τρόπο να εξοικονομήσετε τα τριακόσια εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, που ευελπιστείτε να εξοικονομήσετε από την εφαρμογή του νέου νόμου μέχρι το 2060. ¶λλωστε δεν αξίζει, ούτε στον Έλληνα εργαζόμενο, ούτε στο ίδιο σύστημα, αυτή η εξαθλίωση για εξοικονόμηση τριακόσιων εκατομμύριων ευρώ το χρόνο.
Με την ψήφιση του μνημονίου, πριν από μερικούς μήνες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης, και την ψήφιση του ασφαλιστικού σήμερα, ψηφίζετε και την ιδεολογική σας διάλυση. Είστε σκληρότεροι από τους νεοφιλελεύθερους της Θάτσερ, στα μέτρα που παίρνετε. Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο κατεδαφίζετε κάθε ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Χτυπήστε την εισφοροδιαφυγή και τη μαύρη εργασία, για να ανακουφίσετε το ασφαλιστικό. Κάνετε περικοπές στις υπέρογκες δαπάνες υγείας των ταμείων ασφάλισης. Αξιοποιήστε την κινητή και ακίνητη περιουσία των ταμείων. Και μετά να δούμε, τι μέτρα χρειάζεται να πάρετε για να λύσουμε το ασφαλιστικό.
Για όλα αυτά που αναφέρουμε παραπάνω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, παραλάβατε έτοιμα θεσμικά πλαίσια και νομοθεσία από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν τα αξιοποιήσατε, όμως!
Τώρα επί των άρθρων, γιατί η συζήτηση μας είναι μεικτή. Βεβαίως, δεν συμφωνούμε με τα άρθρα που αναφέρονται στη δραματική αύξηση των ορίων ηλικίας, κυρίως των εργαζομένων μητέρων με ανήλικα παιδιά, στα άρθρο 10.
Δεν συμφωνούμε με τα άρθρα 3 και 4, που καθιερώνουν ποσοστά επί των συντάξιμων αποδοχών και αδικούν κυρίως στους συνταξιούχους.
Δε συμφωνούμε με το άρθρο 146, που καταργεί το 20% των επικουρικών συντάξεων.
Δε συμφωνούμε με το άρθρο 38 όπου επιβάλει το ΛΑΦΚΑ και μια σειρά άλλων άρθρων τα οποία θα αναφερθούν αναλυτικά αργότερα -γιατί δεν έχουμε τον ανάλογο χρόνο- από τον εισηγητή μας.
Εκείνο, που θέλω να σταθώ ιδιαίτερα είναι τα άρθρα αξιοποίησης της περιουσίας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Αφού καταργείτε την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του ν. 3586 του 2007, περί συνάψεως συμβάσεων δημοσίων έργων, αναθέτετε χωρίς κανόνες και διαδικασία τη διαχείριση της περιουσίας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης σε μια χρηματιστηριακή εταιρεία την ΕΔΕ, η οποία χωρίς ουσιαστικές, επίσης, διαδικασίες, χωρίς εκτιμήσεις από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, όπως προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος, χωρίς κανόνες δεοντολογίας και διαφάνειας, τα διαχειρίζεται, όπως θέλει, κατά το δοκούν, την περιουσία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Ο τρόπος που επιχειρείτε κύριε Υπουργέ, να αξιοποιήσετε την περιουσία των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, εγείρει πολύ σοβαρά ερωτηματικά για τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και τη νομιμότητα των αποφάσεων. Και να είστε σίγουροι ότι θα το παρακολουθούμε από κοντά, εάν δεν αναπροσαρμόσετε αυτές σας τις απόψεις.
Το νομοσχέδιο αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χτυπά οριζόντια τους συνταξιούχους κυρίως όμως της μικρής και μεσαίας τάξης, οι οποίοι μετά από πολλά χρόνια δουλειάς, έφταναν να έχουν μια αξιοπρεπή σύνταξη. Τώρα ξαναγυρίζετε αυτούς τους ανθρώπους στην πείνα. Αυτό το νομοσχέδιο θα παραδώσετε στους τριαντάρηδες, στους σαραντάρηδες. Αυτό το νομοσχέδιο θα παραδώσετε στη νέα γενιά και στα παιδιά μας.
Στη δική σας αδυναμία να συμφωνήσετε, στη δική σας αδυναμία να κυβερνήσετε και να δώσετε λύσεις στα προβλήματα, αναζητείτε πάντα δικαιολογίες, ενόχους και άλλοθι, πέρα από τη δική σας ανυπαρξία και τα δικά σας λάθη.
Προς το παρόν ο κόσμος συγκρατεί την οργή και το θυμό του και βυθίζεται σε κατάθλιψη. Είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα ξεσπάσει.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Αναστασιάδη.