12 Οκτωβρίου 2010
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΘ΄
Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010
Αθήνα, σήμερα στις 26 Μαΐου 2010, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.03΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α? Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΡΗΓΟΡΗ ΝΙΩΤΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου και του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ? Πρόγραμμα Καλλικράτης.»
Ακολουθεί ο συνάδελφος Σάββας Αναστασιάδης, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Θεσσαλονίκης.
Έχετε το λόγο, για έξι λεπτά.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Μέσα σε ένα θολό και ταραγμένο τοπίο εξαιτίας της πολύπλευρης κρίσης που διέρχεται η χώρα μας επιχειρείτε, κύριε Υπουργέ, μεταρρύθμιση στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Η αναγκαιότητα μιας ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης στη διοικητική δομή του κράτους είναι αδιαμφισβήτητη και εθνικής σημασίας. Η οργάνωση, όμως, της χώρας στα τρία επίπεδα εθνικό, περιφερειακό και τοπικό απαιτεί, καταρχήν, μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση η οποία θα ξεκινάει από την τοπική διοίκηση. Μεταρρύθμιση που θα ανατρέπει όλες τις κατεστημένες δομές: να μετασχηματίζει ριζικά το κεντρικό κράτος και να ενισχύει τις επιτελικές του λειτουργίες, να μην εξαντλείται σε παρεμβάσεις αποσπασματικές, που απλώς θα αγγίζουν τα γεωγραφικά όρια των νέων δήμων και των νέων περιφερειών, να μην υποτάσσεται σε κομματικές σκοπιμότητες και να μην συνδέεται με οποιεσδήποτε εκλογές, είτε εθνικές είτε τοπικές, να είναι αποτέλεσμα ενός προσεκτικού και ολοκληρωμένου σχεδιασμού με αντικειμενικά κριτήρια. Τότε μόνο θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα, τον πολίτη και τον τόπο.
Τίποτε, όμως, από αυτά δεν γίνεται στο νομοσχέδιο που καταθέσατε, κύριε Υπουργέ, γιατί για να έχουμε τα στοιχεία που περιγράφονται παραπάνω ήταν απαραίτητη η μελέτη και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του «Καποδίστρια», της πρώτης, δηλαδή, διοικητικής μεταρρύθμισης έτσι ώστε η εμπειρία από τη δωδεκάχρονη λειτουργία της να αποτελέσει οδηγό και πυξίδα στη νέα μεταρρύθμιση. Ήταν αναγκαίος ένας ουσιαστικός διάλογος με τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης για το σύνολο των θεμάτων που εγείρονται, με τις τοπικές κοινωνίες επίσης και με τους Βουλευτές όλων των κομμάτων. Να γίνει συζήτηση για τα διοικητικά, τα οικονομικά, τα κοινωνικά και βεβαίως τα γεωγραφικά όρια των συνενώσεων. Ήταν, δηλαδή, απαραίτητος ένας σοβαρός διάλογος μια βαθιά ανάλυση για ένα μακρόπνοο σχεδιασμό έτσι ώστε η οργάνωση του κράτους να μην παρουσιάζει κενά και επικαλύψεις.
Δεν είναι δυνατόν να αγνοείτε τις τοπικές κοινωνίες και τις αντιδράσεις τους γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι αντιδράσεις αυτές πέρα από τη συναισθηματική δυναμική εμπεριέχουν και ουσιαστικούς λόγους, που δεν τους λάβατε εσείς υπ” όψιν σας. Γιατί, παραδείγματος χάρη, καταργείτε τους ορεινούς όγκους στην επαρχία Λαγκαδά στο Νομό Θεσσαλονίκης; Γιατί δεν αντιμετωπίζετε με τα ίδια κριτήρια την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη; Γιατί δεν διατηρείτε τον ορεινό Δήμο Σοχού τη στιγμή που όλοι οι Βουλευτές όλων των κομμάτων συναινούν στη διατήρησή του; Ή τον ιστορικό Δήμο Λαχανά, τον ιστορικό Δήμο Καλινδίων που με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, το φυσικό κάλλος και τα πολιτιστικά στοιχεία που έχουν μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης και να συγκρατήσουν εκεί τον πληθυσμό τους; Γιατί δεν διατηρείτε τον Δήμο Πυλαίας. έναν τεράστιο Δήμο σε έκταση με δυναμική ανάπτυξης, με πληθυσμιακή και οργανωτική επάρκεια, ένας Δήμος που θα μπορούσε να σταθεί μόνος του. Γιατί διαγράφετε τον ιστορικό όρο της Μυγδονίας από τον Δήμο Ωραιοκάστρου; Γιατί δεν τον συμπεριλαμβάνετε και αυτόν, όπως σε άλλους δήμους;
Δεν κάνετε ένα απλό λάθος με αυτές τις παραλείψεις και την εμμονή σας. Εγκληματείτε κατά των συγκεκριμένων περιοχών και όλης της αντίστοιχης ελληνικής περιφέρειας. Η τάση που δημιουργείται αυτή τη περίοδο στις τοπικές κοινωνίες εξαιτίας αυτών των προβλημάτων είναι να εγκαταλείψουν τις γενέτειρές τους και να εγκατασταθούν στα αστικά κέντρα και όταν, κυρία Υπουργέ, αδειάσει η ελληνική περιφέρεια τότε η Ελλαδίτσα μας πάει. Έτσι αντιλαμβάνεστε το καλό του τόπου αυτή τη δύσκολη περίοδο; Μπροστά στο κομματικό συμφέρον δείχνετε ότι δεν υπολογίζετε τίποτα.
Είναι προφανές, κυρία Υπουργέ, ότι πριν από την έναρξη της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν τα σημερινά οικονομικά προβλήματα του συνόλου της αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετώπιζε τότε η χώρα και συνεχίζει και σήμερα να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη ένταση, αποφάσισε να μην προχωρήσει στη μεταρρύθμιση. Εσείς τότε ως αντιπολίτευση θέτατε την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης ως απαραίτητο όρο και αναγκαία προϋπόθεση για τη νέα δομή του κράτους. Σήμερα τι κάνετε, κυρία Υπουργέ; Αυτοαναιρείστε. Μεταφέρετε παλαιά βάρη και προβλήματα στα νέα σχήματα, που κανείς δεν γνωρίζει πώς και πότε θα αντιμετωπιστούν.
Έχετε μια ευκολία άλλα να λέτε, ως Αντιπολίτευση και άλλα να πράττετε ως Κυβέρνηση. Οφείλατε ακόμη, πριν προχωρήσετε, να είχατε εφοδιάσει με τα κατάλληλα τεχνικά και διοικητικά μέσα τους νέους δήμους και τις νέες περιφέρειες. Μπορείτε να μας πείτε πώς θα λειτουργήσουν αυτά τα νέα δημιουργήματα, που σε πολλές περιπτώσεις θα έχουν τη μορφή μικρού κρατιδίου;
Να σας θυμίσω τι έλεγε ο σημερινός Πρωθυπουργός, όταν ήταν στην Αντιπολίτευση. Χαρακτήριζε έγκλημα κάθε απόπειρα μεταρρύθμισης που δεν θα έλυνε προκαταβολικά όλα τα οικονομικά, τεχνικά και διοικητικά προβλήματα. Λύσατε εσείς κανένα από αυτά; Δεν διαπράττετε εσείς σήμερα έγκλημα;
Το νομοσχέδιο που καταθέτετε, κύριε Υπουργέ, δεν απαντά στα καίριας σημασίας ζητήματα στήριξης του νέου θεσμού. Δεν εγγυάται την αυτοδυναμία και την οικονομική αυτοτέλεια. Έχει σοβαρές ελλείψεις και κενά. Δεν νοείται τόση βιασύνη σε ένα τόσο καθοριστικό για τη χώρα ζήτημα. Ακολουθήσατε την αυταρχική πολιτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Θεσμοθετήσατε ερήμην της κοινωνίας. Δεν μπορεί να στεριώσει μια τέτοια μεταρρύθμιση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Όταν ξεκινήσατε, μας λέγατε ότι απαιτούνται 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την εφαρμογή του. Σήμερα, μας λέτε ότι θα έχετε εξοικονόμηση πόρων περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Από πού, πώς και πότε θα γίνει η εξοικονόμηση αυτή δεν μας εξηγείτε.
Από τη σπουδή, την εμμονή και τη βιασύνη με την οποία, κύριε Υπουργέ, καταθέτετε το νομοσχέδιο, αποδεικνύετε ότι το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι οι εκλογικοί συσχετισμοί, τα εκλογικά παιχνίδια ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Κάνετε, όμως, τραγικό λάθος. Η χώρα περνάει δύσκολες στιγμές. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς. Βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Τελειώστε, όμως, τώρα, σας παρακαλώ.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Οι ευθύνες όλων μας είναι τεράστιες. Εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Η Κυβέρνηση ας αναλογιστεί τις δικές της.
Καταψηφίζουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα δώσει αυτά που προσδοκά.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Σάββα Αναστασιάδη.