28 Φεβρουαρίου 2022
«Πρέπει να τελειώσει το κακό στην Ουκρανία όσο το δυνατόν συντομότερα γιατί όσο διαρκεί εμπλέκονται όλο και περισσότερες χώρες, σχεδόν όλη η Ευρώπη έχει πια εμπλακεί», τόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης και πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού Διασποράς της Βουλής μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή της Ελλάδας» της ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Διονυσόπουλο.
Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε «βάρβαρη εισβολή σε κυρίαρχη χώρα», τη ρωσική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας και πρόσθεσε: «Κανείς δεν πίστευε ότι θα έχει αυτήν την εξέλιξη, ότι δηλαδή θα επιχειρηθεί να καταλυθεί το κράτος. Αυτό επιχείρησε να κάνει η Ρωσία και το ότι στις ανατολικές πλευρές υπήρχαν εχθροπραξίες ήταν πρόσχημα μάλλον και η αφορμή για να κάνουν την επιχείρησή τους εναντίον της Ουκρανίας. Πρέπει να είμαστε απόλυτοι και προσεκτικοί στις θέσεις μας και ήταν πολύ σωστή η θέση που πήρε ο πρωθυπουργός και η κίνηση να ενισχύσουμε και με ανθρωπιστική βοήθεια και υλικό την Ουκρανία. Σχεδόν τις ίδιες απειλές που είχαν οι Ουκρανοί έχουμε κι εμείς διαχρονικά από τον γείτονά μας άρα δεν θα έπρεπε να υπάρχει ενδοιασμός με ποια πλευρά θα είμαστε».
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι έχει καθημερινή επικοινωνία με τους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία και ενημερώνεται για τις εκεί εξελίξεις: «Λυπούμαστε πολύ για τον χαμό αθώων ανθρώπων και των ομογενών μας. Δυστυχώς έχουν καταστραφεί αρκετάελληνικά χωριά της Μαριούπολης. Οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν ελλείψεις βασικών ειδών προς το παρόν, υπάρχει όμως φόβος, και περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στα υπόγεια και στα καταφύγια γιατί γίνονται συνεχώς βομβαρδισμοί. Υπάρχει ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων και είναι επικίνδυνο να βγει κανείς στο δρόμο να κυκλοφορήσει».
Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην εκδήλωση για τον Νίκο Καπετανίδηπου διοργανώνουν την Τετάρτη 2 Μαρτίου στο Μουσείο της Ακρόπολης η Βουλή και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εξηγώντας: «Ο Έλληνας δημοσιογράφος και εκδότης Νίκος Καπετανίδης έχασε τη ζωή του για τον αγώνα του για την ελευθερία του Τύπου στον Πόντο το 1921. Υπήρξε εμβληματική μορφή και πέρα από σύμβολο ελευθερίας του Τύπου, πατριωτισμού και δημοκρατίας μπορεί να αποτελέσει σύμβολο εθνικής ενότητας και ιδίως μεταξύ των Ποντίων. Η ανακήρυξη της 21ης Σεπτεμβρίου σε ημέρα μνήμης του Νίκου Καπετανίδη θα διατηρεί ζωντανή τη μνήμη του και είναι ένα λιθαράκι στον αγώνα που κάνουμε οι Πόντιοι και η Πολιτεία για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας του Πόντου».
Για τη ρύθμιση σε σχέση με τις συντάξεις των υπερήλικων ομογενών ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «η υπόσχεση που έχω από τον υπουργό εργασίας κ. Χατζηδάκη είναι ότι σύντομα θα κατατεθεί. Αυτό δικαιώνει και τους παλλινοστούντες ομογενείς και τις δικές μας προσπάθειες καθώς από το 2013 παλεύουμε γι’ αυτή τη ρύθμιση. Θεωρώ ότι είμαστε κοντά στη λύση».