18 Ιανουαρίου 2020
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, κι ευχαριστούμε και για τη διευθέτηση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από την ημέρα που οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισαν και ψήφισαν, τον Ιούνιο του 2016, την αποχώρησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την ημέρα που ενεργοποιήθηκε, λίγους μήνες αργότερα, το άρθρο 50 για την αποχώρηση, οι εξελίξεις ήταν νομοτελειακά δρομολογημένες.
Πριν από λίγες μέρες η Βουλή των Αντιπροσώπων του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε νόμο που επιτρέπει την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με συμφωνία. Η ψήφιση αυτή, βεβαίως έσβησε και απέτρεψε όλους τους φόβους και την αγωνία για άτακτο Brexit, κάτι που θα είχε πολύ δύσκολα θέματα και θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στις σχέσεις και συναλλαγές των δύο χωρών.
Ασφαλώς η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μία σαφή και μεγάλη αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Πρέπει, όμως, αυτό να αποτελέσει και μια πρόκληση για μελέτη και προγραμματισμό και τον τρόπο με τον οποίον θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να πορευτεί στο μέλλον.
Κανείς από μας φυσικά, φαντάζομαι μέσα σε αυτή την Αίθουσα, δεν είναι ικανοποιημένος ούτε επιχαίρει από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι, όμως, απόφαση αυτή του βρετανικού λαού και βεβαίως είναι απόλυτα σεβαστή από όλους μας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας θα πρέπει να συνεχίσουν να διατηρούν καλές σχέσεις, αλλά και από κοινού να προετοιμαζόμαστε για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα που ήδη ήρθε. Πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα στις συναλλαγές μας και στη συνεργασία μας από την αποχώρηση, η οποία θα φέρει πάρα πολλές αλλαγές στον τουρισμό, στις εμπορικές συναλλαγές, στη μετακίνηση προσώπων, στους φοιτητές, στους εργαζόμενους και σε πολλές άλλες διαδικασίες που δεν μπορούμε ακόμη να προβλέψουμε.
Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, αναφέρομαι σε εσάς. Υπάρχουν πάρα πολλές διαδικασίες που δεν μπορούμε να προβλέψουμε σήμερα, έτσι ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του θέματος.
Και τα πράγματα, βεβαίως, μετά από την αποχώρηση στις 31/1/2020, αλλά και το ενδιάμεσο διάστημα μέχρι τις 31/12/2020, θα είναι πάρα πολύ πολύπλοκα ή πιο πολύπλοκα από ό,τι είναι σήμερα.
Ακόμη και με οποιοδήποτε προτιμησιακό τελωνειακό καθεστώς, οι επιπτώσεις για τη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αναπόφευκτες και θα αφορούν όλους τους τομείς της οικονομίας. Αυτό συμπεραίνεται και από τη δήλωση που έκανε ο Βρετανός Πρωθυπουργός πριν από λίγες μέρες πως η νέα σχέση της Ευρώπης με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να βασίζεται και δεν θα βασίζεται στη διατήρηση των ίδιων κανόνων.
Η χώρα μας οφείλει να προετοιμάζεται κι αυτό γίνεται με το σημερινό νομοσχέδιο που συζητάμε. Απαιτείται πάρα πολύ καλή ενημέρωση της κοινωνίας, αλλά και των οικονομικών φορέων για να γνωρίζουν τι τους περιμένει την άλλη μέρα. Η προετοιμασία των τουριστικών, επιχειρηματικών, οικονομικών φορέων, σε συνεργασία και με τη στήριξη των κρατικών αρχών, θεωρείται αναγκαία έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που θα προκύψουν από τα νέα δεδομένα.
Αυτονόητο βέβαια είναι -και νομίζω κανείς δεν διαφωνεί μέσα σε αυτή την Αίθουσα-ότι το μεγαλύτερο βάρος από τα νέα δεδομένα θα κληθεί να σηκώσει η τελωνειακή υπηρεσία. Γι’αυτό αποτελεί άμεση προτεραιότητα η ενίσχυση του προσωπικού με νέους υπαλλήλους, με νέους συναδέλφους και αυτό γίνεται. Και χαίρομαι που έγινε αποδεκτό και από όλες τις πλευρές και δεν επιμέναμε στην αρχική θέση ο προγραμματισμός των προσλήψεων να ισχύσει μόνο εάν η αποχώρηση ήταν άτακτη, ήταν δηλαδή χωρίς συμφωνία. Με συμφωνία ή χωρίς συμφωνία, οι τελωνειακές διαδικασίες θα αυξηθούν και θα απαιτηθεί επιπρόσθετο προσωπικό για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Η αποχώρηση θα λειτουργήσει επιβαρυντικά στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, ασφυκτική από απόψεως προσωπικού, της τελωνειακής υπηρεσίας, καθώς οι τελωνειακές διαδικασίες που απαιτούνται θα είναι πολλαπλάσιες και θα αφορούν το σύνολο της διακίνησης και εμπορευμάτων και προσώπων.
Η ενίσχυση του προσωπικού πρέπει, κύριε Υπουργέ, να γίνει και να ξεκινήσει τάχιστα.Είπατε και εσείς στην ομιλία σας ότι ήδη άλλες χώρες της Ευρώπης το έχουν ενισχύσει. ΗΓαλλία, όπως πολύ σωστά αναφέρατε, που διαθέτει σήμερα δεκαεπτάμισι χιλιάδες τελωνειακούς υπαλλήλους, ενίσχυσε το προσωπικό της με επιπλέον επτακόσιους. Το Βέλγιο που διαθέτει τρεισήμισι χιλιάδες τελωνειακούς υπαλλήλους, ενίσχυσε το προσωπικό του με επιπλέον τριακόσιους ογδόντα. Η Ολλανδία που διαθέτει τεσσεράμισι χιλιάδες τελωνειακούς υπαλλήλους, ενίσχυσε το προσωπικό της -και ήδη έχουν γίνει αυτές οι προσλήψεις- με επιπλέον επτακόσιους υπαλλήλους. Άρα και η χώρα μας, που έχει εντελώς διαφορετική γεωγραφική μορφολογία από τις χώρες αυτές και μεγαλύτερες ανάγκες, πρέπει να καλύψει αυτό το κενό.
Και πολύ σωστά δεχθήκατε και εσείς, κύριοι Υπουργοί και δέχτηκε και όλο το Σώμα να προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες.Πολύ σωστά και με γρήγορες διαδικασίες φέρατε το σημερινό νομοσχέδιο, έτσι ώστε η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου να βρει τη χώρα μας και προετοιμασμένη και θωρακισμένη από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει από τα νέα δεδομένα που θα φέρει η αποχώρηση,που θα αποτελεί πλέον τρίτη χώρα και θα αντιμετωπίζεται ως τρίτη χώρα, όπως και οι πολίτες της, αλλά και οι πολίτες μας αντίστοιχα ως πολίτες τρίτης χώρας.
Σας ευχαριστώ πολύ.