12 Οκτωβρίου 2010
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΙΓ? ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΓ΄
Τρίτη 18 Μαΐου 2010
ΘΕΜΑΤΑ
Β. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
2. Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες διατάξεις σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής»
Δ. Επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Ι. ΣΑΒΒΑΣ
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ? ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α?
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΓ΄
Τρίτη 18 Μαΐου 2010
Αθήνα, σήμερα στις 18 Μαΐου, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.03΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΡΟΔΟΥΛΑΣ ΖΗΣΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει ο κ. Σάββας Αναστασιάδης, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Είναι γνωστό, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η δραστηριότητα του ανθρώπου τα τελευταία χρόνια έχει επιβαρύνει υπέρμετρα το περιβάλλον και είναι γνωστό ότι σε μας όλους εναπόκειται η βελτίωση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου που θα βοηθήσει στην αλλαγή νοοτροπίας, παραγωγής και διάθεσης της ενέργειας.
Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν είναι μια αυτόνομη ενεργειακά χώρα, καθώς εισάγει περίπου το 72% των αναγκών της σε ενέργεια, γεγονός που αποτελεί σημαντικό κόστος στην οικονομία της χώρας. Ο κλάδος της βιομηχανίας είναι προσανατολισμένος στη χρήση ορυκτών καυσίμων, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά τόσο τον κρατικό προϋπολογισμό, όσο και το φυσικό περιβάλλον.
Είμαστε μια χώρα που έχουμε το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό ηλιοφάνειας σε όλη την Ευρώπη με υψηλό αιολικό δυναμικό, με γεωθερμία και νερά. Παρ? όλα αυτά τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα έναντι των άλλων κρατών αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι είμαστε ουραγοί τόσο στην υιοθέτηση, όσο και στη χρήση καθαρών μορφών ενέργειας.
Η χρήση νέων τεχνολογιών για την παραγωγή καθαρής ενέργειας έχει αποδείξει σε άλλα κράτη ότι δεν έχει φέρει μόνο οικολογικά οφέλη, αφού βοηθάει μεταξύ των άλλων και στη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων, αλλά έχει δώσει ώθηση και στις οικονομίες των χωρών που τις εφαρμόζουν.
Η Γερμανία, για παράδειγμα, είναι μια χώρα με λιγότερο από το 1/3 του ετήσιου αιολικού δυναμικού, αλλά και κατά πολύ μικρότερο ποσοστό ηλιοφάνειας από αυτό της Ελλάδας. Παρ? όλα αυτά ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την παραγωγή του 20% της συνολικά παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το έτος 2020 αναμένεται να επιτευχθεί άμεσα, ενώ σύμφωνα με τους αρμόδιους είναι θέμα μόνο λίγων χρόνων ώστε η παραγωγή αυτή να ανέλθει σε ποσοστό 30%.
Παράλληλα έχει δοθεί ώθηση στην εγχώρια βιομηχανία παραγωγής ηλιακών συλλεκτών με φυσικά επακόλουθα τη βελτίωση της τεχνογνωσίας και τη μείωση του κόστους παραγωγής, χωρίς βέβαια να συνυπολογίσει κανείς σε αυτά τη δημιουργία εκατόν εβδομήντα χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και μάλιστα εν μέσω της οικονομικής κρίσης που περνάει σήμερα η κοινωνία.
Τα κίνητρα, όμως, που δόθηκαν στους παραγωγούς είναι σημαντικά, αφού η τιμή που αγοράζει το κράτος από τους ιδιώτες είναι σταθερή για είκοσι χρόνια ανά κιλοβατώρα, ενώ η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας εγγυάται προς τις τράπεζες για κάθε παραγωγό ξεχωριστά και για όλο το ποσό του δανείου που χρειάζεται για να υλοποιήσει το έργο.
Η Νέα Δημοκρατία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ως κυβέρνηση είχε δημιουργήσει ένα μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό που κάλυπτε όλο το φάσμα της ενεργειακής πολιτικής και είχε δημιουργήσει ένα θεσμικό όργανο, το οποίο αξιολογούσε τις δυνατότητες όλων των ενεργειακών πηγών και τις επιπτώσεις στην οικονομία, στην κοινωνία και το περιβάλλον.
Αναφέρομαι στο Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, το οποίο κακώς και δυστυχώς εσείς, κυρία Υπουργέ, καταργήσατε, γιατί με βάση τις μελέτες του συμβουλίου αυτού κατέληξε η τότε κυβέρνηση σε μια μακροχρόνια πρόταση που την έκανε πράξη με το ειδικό και γενικό χωροταξικό, τα κίνητρα των νόμων 3468/2006 και 3734/2009, με τις μεγάλες διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες που σήμερα ακούσαμε για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ότι έχει προβλήματα με ευθύνη και μάλλον από ολιγωρία της Κυβέρνησης, με τις επενδύσεις του Αναπτυξιακού Νόμου και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» και με μια σειρά από άλλα προγράμματα που έφεραν την καθαρή ανάπτυξη πιο κοντά στον πολίτη.
Η ορθότητα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύεται και από το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ακόμη και μικροεπενδυτών για την δραστηριοποίηση τους στον τομέα της παραγωγής ενέργειας με τη χρήση ηλιακών συλλεκτών.
Βεβαίως, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα είναι στις βασικές του αρχές αυτό που ετοίμασε και σας άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με ορισμένες, βέβαια, τροποποιήσεις και χαίρομαι ιδιαίτερα γι? αυτό, γιατί αυτό το στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε όλοι μαζί.
Το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε ως κυρίαρχο προεκλογικό του σύνθημα στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 την «πράσινη» ανάπτυξη. Στους μήνες που μεσολάβησαν, όχι μόνο δεν έγιναν βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά παρατηρήθηκε μια δυσκαμψία ως προς τη λήψη αποφάσεων σε ό,τι αφορά το νομικό πλαίσιο που διέπει την οργάνωση και τη λειτουργία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Μετά απ? αυτό το διάστημα απραξίας φέρνεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προσθέτοντας, όμως, «γκρίζα» σημεία. Τι θέλετε δηλαδή να πείτε όταν μεταξύ των κριτηρίων για την αδειοδότηση μονάδων ανανεώσιμων πηγών στο άρθρο 2, παράγραφος 1, εδάφιο ε αναφέρεται ότι: «Η ωριμότητα της διαδικασίας υλοποίησης του έργου, όπως αυτή προκύπτει από μελέτες που έχουν εκπονηθεί, γνωμοδοτήσεις αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και από άλλα συναφή στοιχεία». Τι ακριβώς θέλετε να πείτε με αυτό «τα άλλα συναφή στοιχεία»; Ποιος θα τα ερμηνεύσει αυτά τα στοιχεία; Πώς και πότε.
Επίσης, υπάρχουν σημεία που θα ρυθμιστούν με υπουργικές αποφάσεις. Αυτά δεν δημιουργούν μακροπρόθεσμα αξιόπιστο και σταθερό πλαίσιο. Αν, λοιπόν, δεν αποσαφηνιστούν αυτά και άλλα σημεία που θα αναδειχθούν και στην κατ? άρθρο συζήτηση, θα δημιουργηθούν αγκυλώσεις γραφειοκρατικές, χρονοβόρες διαδικασίες που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην επίτευξη των στόχων μας. Θα χάσουμε χρόνο και χρειαζόμαστε άμεσα επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Εμείς υπεύθυνα και εποικοδομητικά στηρίζουμε τις προσπάθειες παραγωγής καθαρής ενέργειας. Πιστεύουμε, όμως, ότι πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις και προσαρμογές που θα διευκολύνουν αυτές τις προσπάθειες να γίνουν πιο ευέλικτες, γ? αυτό στηρίζουμε και ψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιό σας.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε.