20 Ιανουαρίου 2016
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα, προχωράμε στην κύρωση της Συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της χώρας μας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για την προώθηση και αμοιβαία προστασία των επενδύσεων, μιας Συμφωνίας που υπογράφηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. στις 6 Μαΐου 2014, μια περίοδο, που φαινόταν ότι η χώρα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και βήμα – βήμα, άρχισε κάτι να φαίνεται και να κινείται σε επενδυτικό επίπεδο και στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό.
Σήμερα, χρειάζεται, έστω για λίγο, να θυμηθούμε αυτά που έχουν συμβεί στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο, όπου από το πλεόνασμα και τη μικρή έστω ανάπτυξη, που είχαμε, επιστρέψαμε στα ελλείμματα και στην ύφεση, με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα, το κλείσιμο των τραπεζών, τον έλεγχο των κεφαλαίων και την εχθρική, όλο αυτό το διάστημα, διάθεση απέναντι στους επενδυτές, υφιστάμενους και υποψήφιους. Πρόσφατο παράδειγμα, μπορούμε να αναφέρουμε, την αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση της επένδυσης του χρυσού, στις Σκουριές της Χαλκιδικής.
Σήμερα, ερχόμαστε να κυρώσουμε τη Συμφωνία αυτή, με την ελπίδα ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα δει καθαρά, αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται και φωνάζουν, ότι η χώρα μας, ιδιαιτέρως αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο, χρειάζεται επενδύσεις.
Η συμφωνία αυτή είναι η 42η που συνάπτει η χώρα μας μετά το 1989 και η 1η μετά την θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας, βάσει της οποίας οι διεθνείς συμφωνίες επενδύσεων καθίστανται αρμοδιότητα της Ε.Ε. και μετά την έκδοση, βέβαια, του Κανονισμού 1219/2012, ο οποίος ρυθμίζει τις προϋποθέσεις και διαδικασίες των υφιστάμενων συμφωνιών προώθησης και προστασίας των επενδύσεων των κρατών και της σύναψης νέων συμφωνιών.
Δεχόμαστε, οι περισσότεροι φαντάζομαι μέσα σ’ αυτή την αίθουσα, πως αυτού του είδους οι συμφωνίες δημιουργούν, καταρχήν, ένα ευνοϊκό κλίμα για επενδύσεις στις χώρες που τις συνάπτουν. Είναι ένα αποτελεσματικό, θα έλεγα, εργαλείο προστασίας των επενδυτών σε διεθνές επίπεδο και σε συνδυασμό με όλους τους άλλους παράγοντες που επηρεάζουν μια επιχειρηματική απόφαση για είσοδο σε μια αγορά, η ύπαρξή τους αποτελεί έναν αποφασιστικό παράγοντα στην επιλογή των επενδυτών όσον αφορά τη χώρα υποδοχής της επένδυσης.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι παρατηρείται διεθνώς αυξημένο ενδιαφέρον για τη σύναψη παρόμοιων συμφωνιών προώθησης και προστασίας επενδύσεων με θετικές προσδοκίες, τόσο για τις χώρες που λαμβάνουν μια επένδυση, όσο και για τις χώρες επενδυτές.
Ευχή και ελπίδα όλων μας είναι η συμφωνία αυτή να μη μείνει μόνο στα χαρτιά και σε γενικά ευχολόγια, αλλά να αποτελέσει, κύριε Υπουργέ, την απαρχή χειροπιαστών αποτελεσμάτων με προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό και, επί του προκειμένου, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μιας και η συμφωνία που κυρώνουμε σήμερα αφορά αυτή τη χώρα, που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Το ελληνικό κράτος οφείλει να δημιουργήσει το κατάλληλο εκείνο επενδυτικό κλίμα σε ξένους επενδυτές και να πάψει να βλέπει κάθε είδους ιδιωτική πρωτοβουλία ως εχθρική.
Η σημερινή κύρωση της συμφωνίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελεί για την Ελλάδα αναγκαία, αλλά όχι και ικανή συνθήκη για την οικονομική μας ανάπτυξη που τόσο χρειαζόμαστε.
Σαφώς και συμφωνούμε με την κύρωση αυτής της συμφωνίας, επαναλαμβάνω, όμως, στόχος πρέπει να είναι και άλλες επενδύσεις στη χώρα μας. Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα να αυξηθεί το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα πάρει μπροστά η πραγματική οικονομία. Κι αυτό θα γίνει μέσω της δημιουργίας ευνοϊκών συνθηκών για τους επενδυτές. Με σεβασμό προς την εθνική μας νομοθεσία, μέσα από επενδυτικά προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι και θετικοί να δεχτούμε επενδύσεις από το εξωτερικό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ειδικότερα επί της συμφωνίας, μέσα από το προοίμιο και τα 14 άρθρα της, καλύπτεται το πλαίσιο των αρχών για την προώθηση και προστασία των επενδύσεων μεταξύ των δύο συμβαλλομένων.
Θέτονται οι στόχοι.
Ορίζονται οι έννοιες της επένδυσης, της απόδοσης του επενδυτή και του εδάφους επί του οποίου ισχύει η συμφωνία.
Περιλαμβάνει τους όρους προστασίας και προώθησης των επενδυτών.
Εφαρμόζεται η ρήτρα του, μάλλον, ευνοούμενου κράτους με περιορισμούς ως προς την επίλυση διαφορών μεταξύ επενδυτή και κράτους λήψης της επένδυσης.
Προβλέπονται ζητήματα αποζημιώσεως σε περίπτωση απαλλοτρίωσης, διακριτικής μεταχείρισης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως είναι ο πόλεμος, σε ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη, τρόπους επίλυσης διαφορών που ενδεχομένως να ανακύψουν στην πορεία, δυνατότητα διαβουλεύσεων μεταξύ των μερών επί σχετικών, με την εφαρμογή της συμφωνίας, θεμάτων.
Τέλος, ορίζεται και η διάρκεια και η επέκταση και λύση της συμφωνίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς στη Ν.Δ. πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη έρχεται μόνο μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις.