12 Ιουλίου 2022
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Φέρνουμε σήμερα στη Βουλή προς ψήφιση ένα σχέδιο νόμου που δείχνει τη σταθερή προσήλωση της κυβέρνησής μας στη μεταρρυθμιστική και εκσυγχρονιστική λογική που απαιτούν οι καιροί μας.
Ανταποκρινόμαστε στις συνεχείς προκλήσεις που διαγράφονται στο διεθνές εμπόριο, σε ένα περιβάλλον που συνεχώς μετασχηματίζεται.
Η έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε κάθε διαδικασία, οι διεθνείς συμφωνίες και το ενωσιακό δίκαιο ορίζουν νέες προδιαγραφές.
Προδιαγραφές που καθιστούν απαραίτητη τη δημιουργία ενός σύγχρονου και σταθερού θεσμικού πλαισίου στο καθεστώς των ειδικών φόρων κατανάλωσης και της τελωνειακής αντιπροσώπευσης.
Αυτήν την ανάγκη καλύπτουμε με το παρόν νομοσχέδιο.
Εισάγουμε ουσιαστικάμία δέσμη παρεμβάσεων στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που απηχούν το πνεύμα εκσυγχρονισμού, απλοποίησης και επιτάχυνσης διαδικασιών.
Όχι μόνο απαντάμε στις πολλαπλές και σύνθετες σύγχρονες προκλήσεις στο πεδίο των διεθνών εμπορικών συναλλαγών αλλά επιπλέον:
Περιορίζουμε στρεβλώσεις.
Ακυρώνουμε γραφειοκρατικά εμπόδια.
Καταργούμε παρωχημένες ρυθμίσεις και αναχρονισμούς.
Εισάγουμεκαινοτόμες, πιο έξυπνες και πιο αποτελεσματικές προβλέψεις σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πληθώρα προκλήσεων.
Πρόκειται στην ουσία για ρυθμίσεις που έρχονται να προστεθούν στη στρατηγική ατζέντα της κυβέρνησής μας για θεμελιώδεις και γενναίες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες εφαρμόζονται συστηματικά την τελευταία τριετία και απλώνονται βαθμιαία σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών για μία οικονομία ισχυρή, ανθεκτική και φυσικά ανταγωνιστική στο υψηλών απαιτήσεων διεθνές πλαίσιο.
Και αυτό το πράττει με συνέπεια και μεθοδικότητα, συνεκτικά χρονοδιαγράμματα, διαδικασίες παρακολούθησης και σαφείς μηχανισμούς εφαρμογής.
Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Οικονομικών καταθέτει το παρόν Σχέδιο Νόμου.
Ένα σημαντικό νομοθέτημα που έχει δύοκύρια πεδία εφαρμογής.
Έρχεται να ρυθμίσει θέματα φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντοςστη βάση της εναρμόνισης της εθνικής μας νομοθεσίας με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή αλλά και σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής.
Συγκεκριμένα, ενσωματώνειστην ελληνική νομοθεσία την οδηγία 262 του 2020 για τη θέσπιση του γενικούκαθεστώτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
Επιπλέον αναμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την τελωνειακή αντιπροσώπευση και την άσκηση του επαγγέλματος του εκτελωνιστή, σύμφωνα και με τα όσαισχύουν στον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα.
Προηγήθηκε ουσιαστική και ολοκληρωμένη συζήτηση σε μία σειρά γόνιμων συνεδριάσεων στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών, σε πνεύμα ευρείας διακομματικής συναίνεσης.
Σε ξεχωριστή συνεδρίαση ακούστηκαν και οι απόψεις των κυριότερων φορέων του κλάδου των τελωνειακών αντιπροσώπων και κατέστη σαφές σε όλους μας ότι το νομοσχέδιο που συζητάμε τυγχάνει ευρείας αποδοχής.
Το αποδέχονται πρώτα πρώτα οι ίδιοι οι άνθρωποι του κλάδου, καθώς οι διατάξεις του είναι προϊόν μίας συστηματικής δουλειάς που έκανε για μεγάλο χρονικό διάστημα συλλογική ομάδα εργασίας, στην οποία εκπροσωπήθηκαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.
Βασική επιδίωξη των ρυθμίσεων του πρώτου μέρουςτου νομοσχεδίου είναι ο εκσυγχρονισμός και η επικαιροποίησητου γενικού καθεστώτος των ειδικών φόρων, οι οποίοι επιβάλλονται άμεσα ή έμμεσα στην κατανάλωση ενεργειακών προϊόντων και ηλεκτρικής ενέργειας, αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών και βιομηχανοποιημένων καπνών.
Με τις ρυθμίσεις του πρώτου μέρους ενσωματώνεται στο εσωτερικό μας δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία 262 του 2020 που έχει στόχο τη δημιουργία ενός ευνοϊκού νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου για την ομαλή λειτουργία της αγοράς αλκοολούχων, καπνού και ενέργειας.
Η παρούσα οδηγία αναδιατυπώνει την οδηγία 118 του 2008 και θα τεθεί πλήρως σε ισχύ στις 13 Φεβρουαρίου 2023.
Καθορίζονται έτσι οι όροι και οι διαδικασίες για ζητήματα όπως η παραγωγή, η διακίνηση, η αποθήκευση, η καταστροφή και οι απώλειες καθώς και οι εξ αποστάσεως πωλήσεις των εν λόγω προϊόντων.
Παράλληλαεισάγεται η χρήση ηλεκτρονικού απλουστευμένου διοικητικού εγγράφου για την παρακολούθηση της διακίνησης των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης.
Με τις προτεινόμενες διατάξεις του δεύτερου μέρους του σχεδίου νόμου επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου άσκησης της τελωνειακής αντιπροσώπευσης και του επαγγέλματος του τελωνειακού αντιπροσώπου,σύμφωνα και με τα όσαισχύουν στον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που προσαρμόζει τη θεσμική αντιμετώπιση των τελωνειακών αντιπροσώπων στις προδιαγραφές και τις σύγχρονες ανάγκες εξυπηρέτησης του διεθνούς εμπορίου για αποτελεσματικότερες και ταχύτερες τελωνειακές συναλλαγές.
Οι Έλληνες τελωνειακοί αντιπρόσωποι ή εκτελωνιστές όπως λέγονταν μέχρι σήμερα, προσέφεραν για πάνωαπό έναν αιώνα πολύτιμες υπηρεσίεςστα δημόσια οικονομικά και στην εμποροβιομηχανική δραστηριότητα.
Θα συνεχίσουν να το κάνουν σε καταλληλότερο γι’ αυτούς, πιο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο.
Και επιπλέον θα έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή κατάρτιση στηδιαδικασία όλων των τελωνειακών αντικειμένων.
Μία άλλη μεγάλη αλλαγή που επέρχεται είναι ότι καταργείται ο νόμος 718 του 1977 «Περί εκτελωνιστών».
Ο συγκεκριμένος νόμος κλείνει σχεδόν μισό αιώνα ζωής και όπως είναι φυσικό περιλαμβάνει παρωχημένες πλέον προβλέψεις.
Προβλέψεις αναχρονιστικές, πουδεν καλύπτουν πλήρως το πλαίσιο άσκησης της τελωνειακής αντιπροσώπευσης και ιδίως του επαγγέλματος των εκτελωνιστών.
Μέσα από τη σειρά των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου επιδιώκεται η βελτίωση της αποδοτικότητας των προσώπων που ασκούν το επάγγελμα του τελωνειακού αντιπροσώπου και η μείωση του διοικητικού φόρτου των τελωνειακών αρχών.
Καθορίζεται μεταξύ άλλων ο βαθμός της ευθύνης ανάλογα με το είδος της αντιπροσώπευσης με στόχο την προστασία τουαντιπροσωπευόμενου και τη διαφύλαξη των συμφερόντων τουΔημοσίου.
Σε θετική κατεύθυνση κινείται αναμφισβήτητα η διάταξη που αφορά στο καθεστώς επιμόρφωσης των τελωνειακών αντιπροσώπων μέσω της παρακολούθησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων από ειδικά διαπιστευμένους φορείς.
Οι προδιαγραφές αναπτύχθηκαν με την υποστήριξη των επαγγελματιών του εκτελωνισμού και πιστεύω ότι θα επιτρέψουν την ανάπτυξη προγραμμάτων κατάρτισης που θα καταστήσουν δυνατή την επίτευξη μίας υψηλού επιπέδου εμπειρογνωμοσύνης και τεχνογνωσίας σύμφωνα με τις ανάγκες των καιρών μας.
Καλύπτουν την ανάγκη για ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν οι επαγγελματίες τελωνειακοί αντιπρόσωποι.
Θετικό πρόσημο έχει χωρίς αμφιβολία η πρόβλεψη για σφράγιση των επιχειρήσεων των παραβατών για δέκα έως 30 ημέρες σε περιπτώσεις λαθρεμπορίου και παραεμπορίου αλκοολούχων προϊόντων.
Είναι μία πρόβλεψη που θα λειτουργήσει προς όφελος του υγιούς εμπορίου.
Θα αποτρέψει λαθρεμπορικέςτελωνειακές παραβάσεις.
Και φυσικά θα λειτουργήσει υπέρ της προστασίαςτων καταναλωτών και της δημόσιας υγείας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Συνοψίζοντας, το σχέδιο Νόμου που συζητάμε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ανταποκρίνεται σε πολλαπλή αναγκαιότητα.
Εντάσσεται στο συνεκτικό σχέδιο της κυβέρνησής μας, που σε πείσμα των δύσκολων καιρών και των αλλεπάλληλων εμποδίων, συνεχίζει με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα το μεταρρυθμιστικό της έργο.
Το υπουργείο Οικονομικών και συνολικά η Κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή ενός συνεκτικού και σύγχρονου θεσμικού πλαισίου σε νευραλγικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που υπηρετεί απολύτως τις στρατηγικές κατευθύνσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας μας.
Βασική στόχευση του νομοθετικού μας έργου είναι ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό οικονομικό μοντέλο.
Θέλουμε και εδραιώνουμε ένα πιο αποτελεσματικό κράτος.
Με λιγότερη γραφειοκρατία, με δραστικά μειωμένη παραοικονομία, με δίκαιο και ευνοϊκό για την ανάπτυξη φορολογικό σύστημα.
Το προς ψήφιση νομοσχέδιο είναι μια ακόμη επιτυχημένη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργείου Οικονομικών.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι στο σύνολό τους σημαντικές και παρακολουθούν το πνεύμα της εποχής.
Έρχονται να αναμορφώσουν, να απλοποιήσουν, να επικαιροποιήσουν, να επιταχύνουν διαδικασίες.
Να βάλουν τέλος σε αναχρονισμούς.
Το περιεχόμενο του παρόντος Νομοσχεδίου διασφαλίζει τα δημόσια έσοδα.
Παράλληλα λειτουργεί προς όφελος του υγιούς εμπορίου και όσων το υπηρετούν αλλά και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα.
Αποτελεί ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα, ένα συστατικό μέρος του ευρύτερου,συνεκτικού σχεδίου της κυβέρνησής μας προς τον ουσιαστικό μετασχηματισμό της Ελληνικής Οικονομίας.
Παρά τις ετερόκλητες πιέσεις και τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες.
Μίας οικονομίας που περνάει πλέον σε μία νέα εποχή.
Από τις συμπληγάδες των κρίσεων και την παρατεταμένη αβεβαιότητα στην εποχή της ανάπτυξης και της σταθερότητας.
Για όλους αυτούς τους λόγους που προανέφερα, πιστεύω και ελπίζω ότι όλες οι πτέρυγες της Βουλής θα τοποθετηθούν θετικά στις διατάξεις του νομοσχεδίου.
Σας ευχαριστώ