17 Νοεμβρίου 2022
Οδεύουμε προς το τέλος του 2022, του επετειακού αυτού έτους που αφιερώσαμε στην ανάδειξη της επώδυνης μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής μέσα από τις συνεδριάσεις της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.
Για τον ελληνισμό, το βαθύ τραύμα που άνοιξε πριν από έναν αιώνα στη Μικρά Ασία δεν θα κλείσει. Όμως η μνήμη δεν πρέπει να χαθεί, ούτε να ξεθωριάσει στο πέρασμα των χρόνων. Οφείλουμε να προχωράμε χωρίς να ξεχνάμε το παρελθόν, γιατί όπως έγραψε ο νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης, «Σβήνοντας κανείς ένα κομμάτι από το παρελθόν, είναι σαν να σβήνει και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον».
Με αυτή τη γνώση, τη βαθιά συνειδητοποίηση ότι έχουμε την υποχρέωση να διαφυλάξουμε τις μνήμες της καταστροφής και του ξεριζωμού και να τις μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές, συνεχίζουμε τις συνεδριάσεις μας που είναι αφιερωμένες στη δράση των ανά την Ελλάδα προσφυγικών και πολιτιστικών συλλόγων. Είναι σύλλογοι που τιμούν τη μνήμη των προσφύγων προγόνων τους κρατώντας την ζωντανή μέσα στο πέρασμα του χρόνου μέσα από την αδιάλειπτη, ετήσια δραστηριότητά τους.
Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε συλλόγους από διαφορετικά σημεία της χώρας, από τον Νότο ως τον Βορρά: τη Λακωνία, την Αττική, την Καρδίτσα και τη Χαλκηδόνα στον νομό Θεσσαλονίκης.
- Θα ξεκινήσουμε τη σημερινή μας συνεδρίαση με έναν φορέα που έρχεται από το εξωτερικό, το δραστήριο Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτισμού Ιταλίας.
Το Ινστιτούτο, που έχει έδρα το Μιλάνο και παράρτημα στο Μπάρι, συμπλήρωσε τέσσερα χρόνια δραστηριότητας με στόχο την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας σε όλη την ιταλική επικράτεια. Πρόσφατα μάλιστα διοργάνωσε στο Μιλάνο εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Είναι μαζί μας στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτισμού Ιταλίας, κ. Νίκος Φράγκος, ο οποίος θα μας ενημερώσει για τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου.
Θα συνεχίσουμε με την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τους προσφυγικούς και πολιτιστικούς συλλόγους της Αττικής, της Λακωνίας, της Καρδίτσας και της Χαλκηδόνας.
- Καταρχήν θα καλέσω στο βήμα τον Δήμαρχο Ωρωπού, κ. Γεώργιο Γιασημάκη που είναι εδώ μαζί μας.
- Θα ξεκινήσουμε με τον Πολιτιστικό και Πνευματικό Όμιλο Νέων Παλατίων Ωρωπού, που συμπλήρωσε τέσσερις δεκαετίες ζωής. Σκοπός του να διαφυλάξει τα ήθη και έθιμα που έφεραν οι Παλατιανοί από τη Μικρά Ασία μέσα από πολλές εκδηλώσεις αλλά και τη λειτουργία του Μουσείου του με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα ιστορικά ντοκουμέντα.
Για τη δραστηριότητα του ομίλου θα μας ενημερώσει ο πρόεδρός του κ. Μιχάλης Πολυχρόνης, αντιπρόεδρος της κοινότητας Νέων Παλατίων.
- Ακολουθούν δύο σύλλογοι της Καρδίτσας: η Ένωση Μικρασιατών και Ανατολικοθρακιωτών και ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Καππαδοκικού. Η Ένωση κλείνει 30 χρόνια δράσης στους τομείς της καταγραφής και ανάδειξης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς των Μικρασιατών.
Θα μας μιλήσουν για τη δράση της Ένωσης ο αντιπρόεδρός της κ. Νικόλαος Καρατάσιος και το μέλος της Ένωσης κ. Καλλιόπη Αλιβάνογλου, η οποία εκπροσωπεί και τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Καππαδοκικού.
- Θα συνεχίσουμε με τον Σύλλογο Ποντίων Λακωνίας.
Είναι ένας σύλλογος που ιδρύθηκε το 2005 στη Σπάρτη, από νέους ανθρώπους που επιθυμούσαν να γνωρίσουν τις ρίζες τους και να έρθουν σε επαφή με την ποντιακή καταγωγή τους. Σκοπός του Συλλόγου είναι η διάσωση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων του ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και η προβολή του διαχρονικού αιτήματος για τη διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Για τη δράση του Συλλόγου θα μας ενημερώσει η πρόεδρός του κ. Μαρία Νεοφωτίστου.
- Ακολουθεί ο Σύλλογος Ελλήνων Μικράς Ασίας και Πόντου της Περιφέρειας Γυθείου «Η Πρόοδος».
Είναι ένας σύλλογος που ιδρύθηκε πριν από έναν αιώνα από ξεριζωμένους από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο Έλληνες, οι οποίοι έφτασαν στην πρωτεύουσα της Μάνης μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Είναι μαζί μας ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμεών Χατζηχαραλάμπους.
Περνάμε στους συλλόγους της Χαλκηδόνας από τον νομό Θεσσαλονίκης.
- Πρώτα θα δώσω τον λόγο στον δήμαρχο Χαλκηδόνας κ. Σταύρο Αναγνωστόπουλο που είναι μαζί μας.
- Επίσης είναι μαζί μας ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χαλκηδόνας, κ. Διαμαντής Διαμαντής.
- Περνάμε στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο των εν Κουφαλίοις Καβακλιωτών, «Το Καβακλί». Ένας σύλλογος που εδώ και τέσσερις δεκαετίες αγωνίζεται να διατηρήσει την παράδοση, τα ήθη και έθιμα της περιοχής Καβακλί της ανατολικής Ρωμυλίας μέσα από τις εκδηλώσεις του αλλά και τη γιορτή του Αγίου Τρύφωνα και την Αντριάδα.
Θα μας μιλήσει για τη δράση του συλλόγου η πρόεδρός του κ. Μαρία Καραλή.
- Συνεχίζουμε με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ξηροχωρίου, χωριό που κατοικείται από οικογένειες προσφύγων από την Καππαδοκία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1995 και διαθέτει χορευτικά τμήματα, συμμετέχει σε πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων και έχει διοργανώσει με επιτυχία την ετήσια Πανελλήνια Συνάντηση Καππαδοκικών Σωματείων «Τα Καραμανλίδικα».
Τη δράση του Συλλόγου θα παρουσιάσει η γραμματέας του κ. Ευτυχία Εξαδακτύλου.
- Ακολουθεί ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Κουφαλίων «Αριστοτέλης». Ο σύλλογος έχει μακρά ιστορία, καθώς σύντομα θα συμπληρώσει μισό αιώνα δραστηριότητας. Σκοπός του η καταγραφή και η μελέτη ηθών και εθίμων των προγόνων τους από την Ανατολική Ρωμυλία, τον Πόντο και τη Μικρά Ασία.
Θα μας ενημερώσει για τη δράση του Συλλόγου η αντιπρόεδρός του κ. Χριστίνα Πέγιου.
- Σειρά έχει ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Γέφυρας «Άγιος Γεώργιος» που από το 1984 δραστηριοποιείται στους τομείς διάσωσης και προβολής της πλούσιας παραδοσιακής πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από τα χορευτικά του τμήματα που παίρνουν μέρος σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Για τον σύλλογο θα μας μιλήσει η πρόεδρός του κ. Αναστασία Μπίτση.
- Συνεχίζουμε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγχιάλου, έναν σύλλογο που συμπλήρωσε φέτος 40 χρόνια ζωής. Σκοπός του η διάσωση και ανάδειξη των ηθών και εθίμων που έφεραν οι πρόσφυγες από την Παλαιά Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας, μία πανάρχαια ελληνική αποικία.
Θα μας ενημερώσει για τη δράση του Συλλόγου ο πρόεδρός του κ. Φώτης Παπαδόπουλος.
Κλείνουμε τη συνεδρίαση με τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Χαλκηδόνας ο οποίος ιδρύθηκε το 1977 με σκοπό την διατήρηση , εκμάθηση και έρευνα των ηθών και των εθίμων.
Όραμα του Συλλόγου να μεταλαμπαδεύσει τον πολιτισμό στις νέες γενιές.
Θα μας ενημερώσει για τη δράση του Συλλόγου η κυρία Τοσίδου Άννα , μέλος του Δ.Σ.