21 Δεκεμβρίου 2012
Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στις 19.12.2012, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Αντωνίου Μπέζα, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και λοιπές διατάξεις».
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Αυτά τα τελευταία νέα που μας είπε ο κ. Υπουργός ενισχύουν την άποψη ότι έξω τα πήγαμε καλά. Μέσα σ? αυτές τις δύσκολες συνθήκες που ζει η χώρα και το κατανοούμε και το καταλαβαίνουμε όλοι μας και με τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε από την Κυβέρνηση που όλο αυτό το διάστημα με την εκταμίευση της δανειακής σύμβασης φαίνεται ότι στο εξωτερικό τα πήγαμε καλά. Σήμερα το πρόβλημα είναι στο εσωτερικό, γι? αυτό συζητάμε και η προσπάθεια αυτή πρέπει και είναι επιβεβλημένο να έχει τα ίδια αποτελέσματα και στο εσωτερικό της χώρας και αυτό εξαρτάται σε μεγάλο μέρος από όλους εμάς.
Δύο από τα βασικά προβλήματα στο φορολογικό σύστημα, για να αναφερθούμε στο θέμα που συζητάμε σήμερα, στη χώρα μας είναι πρώτον, η πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος, όπου χάνεται μέσα στη νομοθεσία ο πολίτης, είναι ενδεικτικό κύριε Υπουργέ ότι από το 2009 μέχρι τον Απρίλιο του 2012, εκδοθήκανε από το Υπουργείο σας 582 εγκύκλιοι που αφορούν φορολογικά και τελωνειακά θέματα. Ίσως, πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά στο επόμενο διάστημα που θα συζητήσουμε το φορολογικό και κάποια κωδικοποίηση. Παράλληλα με αυτό είναι και η φοροδιαφυγή, που είναι μία ενδογενής παθογένεια της οικονομίας μας, που στερεί σημαντικούς πόρους, έσοδα από το κράτος, τα οποία σε τελική ανάλυση επιβαρύνουν το φορολογούμενο που πληρώνει όλα αυτά τα χρόνια.
Με το παρόν φορολογικό νομοσχέδιο γίνεται μία σημαντική προσπάθεια να επέλθη ένας εξορθολογισμός, να γίνει μία δικαιότερη κατανομή των βαρών. Βέβαια το δικαιότερο και το καλύτερο θα ήταν να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, αλλά δυστυχώς, ελέγχθηκε και από κάποιους συναδέλφους, δεν υπάρχει μηχανισμός που να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και αυτό είναι ένα θέμα που προέχει του νόμου που θα ψηφίσουμε στο επόμενο εξάμηνο, διότι έχουμε δει στη χώρα μας πάρα πολλές φορές να ψηφίζονται νόμοι και να μην υπάρχει υποστηριχτικός μηχανισμός για να έχουν τα ανάλογα αποτελέσματα και εφαρμογή οι νόμοι. Αφού, όμως, δυστυχώς αδυνατεί αυτή τη στιγμή η χώρα μας να πατάξει τη φοροδιαφυγή και επειδή το είπε και ο κ. Υπουργός έχουμε δεσμεύσεις μέσω του Μεσοπρόθεσμου να εισπράξουμε πλέον 2 δις, γίνεται μία προσπάθεια για να έχουμε την ανάλογη προσαρμογή και τα ανάλογα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν από τον κ. Υπουργό για τις ελληνικές τράπεζες να γίνει πιο ορθολογικό το σύστημα και να επιβαρύνει όσο το δυνατόν λιγότερο αυτούς που μέχρι σήμερα πλήρωναν και να διευρύνει τη φορολογική βάση. Βεβαίως, αυτό μέχρι στιγμής επιτυγχάνεται. Όμως, πρέπει να κάνουμε δύο τρεις παρατηρήσεις και δύο ? τρεις προτάσεις, γιατί αυτή την έννοια έχει η συζήτηση του νομοσχεδίου, για να μεταφέρουμε κι εμείς την αγωνία των ανθρώπων που ακούμε.
Ελεύθεροι επαγγελματίες. Ελέχθη και από άλλους, βεβαίως είναι γνωστό ότι 1,5 εκατ. φορολογούμενοι δηλώνουν εισόδημα γύρω στις 5.000 ευρώ και αυτό σαφέστατα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτοί φοροδιαφεύγουν ή το μεγαλύτερο μέρος από αυτούς. Υπάρχουν, όμως, και αυτοί που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φοροδιαφύγουν κι εδώ θα μπορούσαμε ίσως να φορολογήσουμε τα μεγαλύτερα κλιμάκια περισσότερο για να μειώσουμε το πρώτο κλιμάκιο που αφορά του ελεύθερους επαγγελματίες, για να μην αδικήσουμε επιχειρήσεις ή ατομικές επιχειρήσεις που ίσως δεν αντέξουν και όχι ότι δεν θέλουν να πληρώσουν, αλλά δεν θα έχουν να πληρώσουν.
Ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μάνας, είναι πολύ μικρό το ποσό, απ? ότι μας είπατε. Βέβαια, δεν είναι εισόδημα, είναι μία συμβολική τιμητική παροχή στην πολύτεκνη μάνα. Νομίζω ότι και αυτό έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα και μήνυμα, μπορούμε να το δούμε μαζί με τους πολύτεκνους, τους τετράτεκνους, πεντάτεκνους, που από ένα σημείο και μετά νομίζω ότι επιβαρύνονται, για να δίνουμε και την αίσθηση ότι στηρίζουμε την πολυτεκνική οικογένεια, που για μας είναι μέσα στην ιδεολογία μας αυτό.
Το τέλος επιτηδεύματος. Νομίζω ότι θα μπορούσαμε, κύριε Υπουργέ, να πάμε σε ένα τέλος κλιμακωτά ανάλογα με τα εισοδήματα για να ελαφρύνουμε κάποιες ομάδες, όπως είναι οι ομάδες με τα μπλοκάκια, που έχουν εισοδήματα 8.000-10.000 και πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος. Δηλαδή, αυτός που έχει εισοδήματα 20.000 ? 30.000 ευρώ να μην πληρώνει το ίδιος τέλος με αυτόν που δηλώνει εισοδήματα πάνω από 50.000 ή 60.000, λέω τυχαίους αριθμούς. Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μία προσαρμογή για να ελαφρύνουμε τους εργαζόμενους με τα μπλοκάκια.
Φωτοβολταϊκά. Το έχουν πει και άλλοι συνάδελφοι, νομίζω ότι, ίσως υπάρχει μία λάθος πληροφόρηση, ίσως δεν ξέρουμε τα πραγματικά στοιχεία, πληρώνουν εισφορά 30% και ερχόμαστε στη συνέχεια και φορολογούμε αυτή την εισφορά και ίσως οδηγήσουμε κάποιους ανθρώπους στην απόγνωση, γιατί πολλοί από αυτούς έχουν δανειστεί από τράπεζες και έχουν υποχρεώσεις στις τράπεζες με τόκους και να μην μπορέσουν να αποπληρώσουν τις επιχειρήσεις τους.
Για τους αγρότες είπαμε ότι θα το συζητήσουμε, πρέπει να μπουν κριτήρια και θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα στο επόμενο φορολογικό. Νομίζω ότι υπάρχουν δύο ? τρία θέματα που μπορούμε αυτές τις μέρες, κύριε Υπουργέ, να τα δούμε και να τα προσαρμόσουμε.
Εμείς, προφανώς, στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια και μεταφέρουμε την αγωνία της κοινωνίας.