25 Ιουλίου 2011
Θεσσαλονίκη, 22 Ιουλίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: « ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΛΙΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ».
Ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας κ. Σάββας Αναστασιάδης, στην εισήγησή του, στο πλαίσιο της συζήτησης της Επίκαιρης Επερώτησης, με Θέμα: «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΛΙΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ «», μεταξύ άλλων είπε:
«Οι Έλληνες Παλιννοστούντες έφυγαν από εμπόλεμες περιοχές ταλαιπωρημένοι και κουρασμένοι, αλλά γεμάτοι αισιοδοξία, ελπίδα και όρεξη για δουλειά.
Η Ελλάδα όμως δεν τους δέχτηκε σαν παιδιά της, ήταν πλήρως απροετοίμαστη. Έτσι ξεκίνησαν μόνοι τους να βρούν λύσεις για την επιβίωση στην Ελλάδα.
Αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης από Έλληνες εργοδότες, καθώς άνθρωποι επιστήμονες αναγκάστηκαν να εργαστούν ως φθηνά εργατικά χέρια, χωρίς παροχές και ασφάλιση.
Εκτός από όλα όσα αντιμετώπισαν, το μεγαλύτερο πρόβλημά τους ήταν το στεγαστικό, όπως για παράδειγμα στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή, όπου προσπάθησαν να δημιουργήσουν οικισμό αλλά δεν τα κατάφεραν διότι δεν είχαν ούτε μελέτη, ούτε στήριξη.
Τον πρώτο καιρό πολλές οικογένειες ζούσαν μαζί σε υγρά υπόγεια σπίτια για λόγους οικονομίας.
Αλλά και αργότερα όταν απέκτησαν κάποια χρήματα εξαπατήθηκαν και πάλι από το Ελληνικό κράτος . Η ανάγκη τους για μια καλύτερη ζωή, η ανεπαρκής γνώση της γλώσσας και οι Ελληνικοί νόμοι τους κατέστησαν αντικείμενο εκμετάλλευσης.
Και αυτό διότι αγόραζαν ακριβά αγροτεμάχια και οικόπεδα μέσα σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές ζώνες, όπου δεν υπήρχε περίπτωση να χαρακτηρισθούν ως οικόπεδα οικοδομήσιμα. Μάλιστα οι αγορές γινότανε με επίσημες συμβολαιογραφικές πράξεις.
Ηθικός αυτουργός το κράτος, που με την ανοχή και η αδιαφορία του οδήγησε στην κατασκευή ολόκληρων παράνομων οικισμών.
Μάλιστα το κράτος τους παρότρυνε προς αυτό, καθώς για τις συμβολαιογραφικές πράξεις γνώριζαν όλοι (Αστυνομία, τοπική αυτοδιοίκηση, Βουλευτές, Υπουργοί), αλλά δεν έκαναν τίποτε.
Απλά υπόσχονταν λύσεις για ψηφοθηρικό σκοπό.
Τρανταχτά παραδείγματα στρουθοκαμηλισμού της πολιτείας είναι η Ευξεινούπολη Ευκαρπίας, η Φιλοθέη, η Ανθούπολη κ.α.
Το κράτος πάντα προεκλογικά έκανε κινήσεις που αυτόματα έθεταν τις κατοικίες σε τροχιά νομιμοποίησης, καθώς έδιναν ρεύμα, νερό, αποχετευτικό δίκτυο, δρόμους, ΚΑΠΗ και πολιτιστικά κέντρα στις περιοχές αυτές.
Πως λοιπόν να μη χαρακτηρισθεί ως ένοχη η συμπεριφορά αυτή του κράτους;
Και ξαφνικά ήρθαν τα υπέρογκα πρόστιμα των 300.000 Ευρώ για ανέγερση και πολλά ακόμη για διατήρηση του κτίσματος.
Κατά καιρούς υπήρξαν ρυθμίσεις από το ΙΚΑ για μείωση των προστίμων κατά 50%, σε περίπτωση που υπήρχε οικοδομική άδεια. Φυσικά δεν είχαν εφαρμογή. Εάν υπήρχε δυνατότητα να εκδώσουν άδεια, θα το έκαναν οι ίδιοι μόνοι τους.
Οφείλουμε σήμερα σαν κράτος αλλά και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του μεσοπρόθεσμου να παγώσουμε για εισπράξεις των προστίμων έως ότου να βρεθεί μία δίκαιη λύση»