3 Φεβρουαρίου 2013
ΘΕΜΑ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ , ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ.
Στην τοποθέτησή του στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, κατά τη συζήτηση για τις αυθαίρετες κατασκευές ,σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του ΚτΒ., ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην πολεοδομική νομοθεσία η οποία είναι δαιδαλώδης και χρειάζεται απλοποίηση.
Στη συνέχεια επεσήμανε δύο θέματα που απασχολούν την εκλογική του περιφέρεια, και ποιο συγκεκριμένα είπε: « Αναφέρομε πρώτα σε αυθαίρετες κατοικίες σε συγκεκριμένους οικισμούς – θεωρούμενες αυθαίρετες- που πιστεύω λόγω της αβλεψίας της πολιτείας παραμένουν αυθαίρετες και αφορούν τους οικισμούς της Μεγάλης Βόλβης και του Φιλύρου και πιστεύω και άλλες περιοχές. Εκεί η διανομή του ‘ 60, η οποία μέσα σε οικισμούς μοίραζε οικόπεδα δεν ολοκληρώθηκε. Δόθηκε όμως το δικαίωμα στους κατοίκους να κατασκευάσουν τις κατοικίες τους, όπως και έγινε. Σήμερα λοιπόν από το ‘60, 50 χρόνια μετά, οι άνθρωποι αυτοί – οι απόγονοί τους βέβαια γιατί αυτοί που τις κατασκεύασαν δεν ζουν- δεν έχουν τίτλους, γιατί άλλα από τα οικόπεδα ανήκουν στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και άλλα στη Διεύθυνση Πολιτικής Γης. Όταν λοιπόν οι απόγονοι απευθύνονται στις υπηρεσίες για να πάρουν τίτλους, να νομιμοποιήσουν τα σπίτια για να μπορούν να μεταβιβαστούν, καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα πρόστιμα, υπέρογκα ποσά, 150.000 €, 200.000 €. Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι δυνατόν να δοθούν, ιδιαίτερα αυτή την εποχή και το πρόβλημα διαιωνίζεται από το 1960»
Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε στη συνέχεια το άλλο θέμα που αφορά τις αγροτικές εκτάσεις αλλά και τα οικόπεδα που ήταν χρόνια κατεχόμενα, και δόθηκε το δικαίωμα σε αυτούς που τα κατείχαν, με το ν.3147 του 2003 και ισχύ μέχρι το 2005, να υποβάλουν κάποιες αιτήσεις με τοπογραφικά για να πάρουν τίτλους πληρώνοντας συμβολικό τίμημα.
Η Επιτροπή που εξέταζε τις αιτήσεις αποτελούνταν από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Γεωργίας, της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης, έναν Τοπογράφο και έναν Εφοριακό. Το 2012 με τον ν.4061, αντικαταστάθηκε ο νόμος , είχε συμπεριληφθεί και το δασαρχείο στην επιτροπή και καλούσε τους κατόχους αυτών των αγροτεμαχίων να υποβάλλουν ξανά αιτήσεις. Όσοι υπέβαλλαν αιτήσεις με την νέα διαδικασία , καλούνται τώρα να πληρώσουν μεγάλα πρόστιμα, γιατί οι περιοχές εξετάζονται από τους δασικούς χάρτες του 1945 και χαρακτηρίζονται πάρα πολλές ως δασικές εκτάσεις.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Αναστασιάδης απευθυνόμενος στον Υπουργό, ζήτησε να συνεργαστούν για να λυθούν και τα δύο θέματα με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι τα πρόστιμα και στις δύο περιπτώσεις είναι υπέρογκα.