17 Απριλίου 2021
Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και σας συγχαίρω για το θέμα που επιλέξατε γιατί πράγματι πάνω στην ελληνική γλώσσα στηρίχθηκε ο δυτικός τουλάχιστον πολιτισμός.
-Η Ελληνική Γλώσσα μέσα στην τρισχιλιετή πορεία της δημιούργησε την Ελληνική παιδεία δηλαδή τα έργα του πνεύματος , της φιλοσοφίας, της τέχνης και της επιστήμης.
-Αποτελεί την βάση του Ελληνικού Πολιτισμού και πάνω σε αυτόν αναπτύχθηκαν οι πρώτες επιστήμες και η φιλοσοφία της Ευρώπης σε βαθμό που προσδιόρισαν την σκέψη και τον πολιτισμό των πληθυσμών όλου του κόσμου.
-Είναι η αρχαιότερη γραπτή γλώσσα με πλούσια λογοτεχνική παράδοση με συμβολή στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου άλλων γλωσσών, κυρίως της αγγλικής, και εξακολουθεί να έχει επιδράσεις σχεδόν σε όλες τις γλώσσες.
-Στην Ελληνική γλώσσα γράφτηκαν, διασώθηκαν και κληρονόμησε η οικουμένη τα αριστουργήματα του Ομήρου.
– Οι τραγωδίες του Αισχύλου ,του Σοφοκλή και του Ευριπίδη.
-Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη
-Τα ιστορικά μνημεία του Ηροδότου και του Θουκυδίδη.
Οι επιστημονικές θεωρίες του Πυθαγόρα, του Ιπποκράτη και του Αρχιμήδη.
-Τα φιλοσοφικά κείμενα του Σωκράτη, του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα, που συνδέονται αρμονικά με τα αριστουργήματα των νεωτέρων Σολωμού, Παλαμά, Σεφέρη, Ρίτσου, Καβάφη και πολλών άλλων.
-Όλα αυτά δένονται μεταξύ τους σαν μία αλυσίδα που οι κρίκοι τους ενώνουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον
-Ο απόηχος των Ελληνικών γραμμάτων και κατ επέκταση και της Ελληνικής γλώσσας αγγίζει όλες τις γωνιές του πλανήτη.
-Σχετικά με την αξία της Ελληνικής γλώσσας έχουν ειπωθεί σπουδαία λόγια από σημαντικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο
-Ο Κικέρων είχε πει πως αν οι θεοί μιλούν, τότε σίγουρα χρησιμοποιούν την Ελληνική γλώσσα.
-Ο Γερμανός Γκαίτε είπε άκουσα στον Άγιο Πέτρο το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες.
– Η Ελληνική αντήχησε σαν άστρο λαμπερό μέσα στην νύχτα.
– Ο Γάλλος διαφωτιστής Βολταίρος ευχήθηκε η Ελληνική Γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών ενώ ο Γουίλ Ντουράντ αμερικανός φιλόσοφος είπε η γλώσσα μας, η αμερικανική δηλαδή βρίθει Ελληνικών λέξεων, ενώ ο Γάλλος Υπουργός Παιδείας της Γαλλίας Μπλάνκε, είχε πει το 2017 ότι από τα αρχαία Ελληνικά κατάγεται ο Πολιτισμός μας.
-Υπάρχουν πάρα πολλές εκφράσεις θαυμασμού και αναγνώρισης της πανανθρώπινης και διαχρονικής αξίας της Ελληνικής Γλώσσας και της συμβολής της στην οικοδόμηση του παγκόσμιου πολιτισμού.
-Τις τελευταίες δεκαετίες η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και η παγκοσμιοποίηση στην αγορά εργασίας και του εμπορίου επιβάλει την χρήση των γλωσσών των οικονομικά ισχυρών κρατών στην επικοινωνία, στην οικονομία και την διπλωματία
-Αυτό προκαλεί πίεση στις μικρές λεγόμενες γλώσσες και φυσικά και στην Ελληνική.
-Για αυτό έχουμε χρέος και ευθύνη μεγάλη να κινητοποιηθούμε και να αντιστρέψουμε αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη.
-Εμείς στη ΝΔ και εγώ προσωπικά ως πρόεδρος της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού αναλάβαμε την πρωτοβουλία της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας το φθινόπωρο του 2014.
– Προχωρήσαμε ταχύτατα τις διαδικασίες αλλά οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ανέκοψαν αυτή την προσπάθεια.
-Τελικά, μετά από πιέσεις, το 2017 καθιερώθηκε η 9η Φεβρουαρίου ως Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
-Αυτό όμως είναι το πρώτο Βήμα και δεν είναι αρκετό
-Πιστεύω πως η ανακήρυξη της Παγκόσμιας ημέρας Ελληνικής γλώσσας θα έχει αλυσιδωτές επιδράσεις στην ενίσχυση και αναβάθμιση της χρήσης της Ελληνικής Γλώσσας και της μελέτης του Ελληνικού πολιτισμού σε διεθνές επίπεδο.
-Φανταζόμουν και φαντάζομαι αυτήν την ημέρα αυτή όλα τα διεθνή ακαδημαϊκά ιδρύματα και τα ΜΜΕ να έχουν αναρτήσει από μία φράσει ή ένα αρχαία Ελληνικό γνωμικό, πχ “Παν Μέτρον Άριστον”.
-Όπως έγινε την 25η Μαρτίου με τον φωτισμό στα γαλανόλευκα εμβληματικών κτιρίων σε όλο τον κόσμο για τα 200 χρόνια από την επανάσταση..
-Σε αυτήν την προσπάθεια που θα ξεκινήσουμε άμεσα σας θέλουμε βοηθούς γιατί απαιτούνται διεθνείς συμμαχίες.