16 Σεπτεμβρίου 2011
ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ
Η ιστορία της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ είναι παλιά και πονεμένη, καθώς βρίσκεται στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης πάνω από δέκα χρόνια. Τα σχέδια για τη μετεγκατάστασή της ξεκίνησαν ως υποτμήμα του φακέλου της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για την Παγκόσμια Έκθεση για το 2009, τη γνωστή EXPO.
Μετά από πολλές συζητήσεις, μετά από πολλές μελέτες και παλινωδίες, το 2009 συστήθηκε μια τυπική Επιτροπή υπό την προεδρία του τότε Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης και συναδέλφου, Σταύρου Καλαφάτη, που εκπροσωπούσε όλους τους φορείς της πόλης και πάρθηκε ομόφωνα απόφαση η μετεγκατάσταση να γίνει στο χώρο των ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο . Μάλιστα, την απόφαση χαιρέτισε όλη η πόλη, όλα τα κόμματα και το ΠΑΣΟΚ τότε.
Λίγο αργότερα, το Νοέμβριο του 2009, ο κ. Μαγκριώτης ως Υπουργός πλέον της σημερινής Κυβέρνησης σε μια ομιλία του επισήμανε ότι η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ έπρεπε να είχε γίνει ήδη, γιατί με αφορμή την EXPO του 2008 είχαν εκπονηθεί όλες οι μελέτες.
Το Σεπτέμβριο του 2009 ο τότε Πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής και το Σεπτέμβριο ?τον ίδιο μήνα- του 2010 ο σημερινός Πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωναν τη βούλησή τους η μετεγκατάσταση της Έκθεσης να γίνει στη σύνοδο της Θεσσαλονίκης.
Από τον Οκτώβρη, Νοέμβρη του 2009 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το ΠΑΣΟΚ άρχισαν οι διαφωνίες και οι αμφισβητήσεις, αρχικά με την κ. Τζάκρη, στη συνέχεια με τον κ. Μπόλαρη, ύστερα με τον κ. Σηφουνάκη, για να πάρει στη συνέχεια τη σκυτάλη ο κ. Μπουτάρης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης που άλλα έλεγε το 2009, τελευταίος βέβαια, ο κ. Καρχιμάκης ως γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη με τις γνωστές δηλώσεις που αναφέρθηκαν. Ας μην αναφέρω τα ίδια.
Και διερωτάται και ο κόσμος και εμείς. Ποιοι είναι αυτοί όλοι, είτε κυβερνητικοί παράγοντες είτε θεσμικοί παράγοντες που ακυρώνουν τη βούληση και τις εξαγγελίες δύο Πρωθυπουργών;
Πρέπει κάποτε, σε αυτήν τη χώρα να σοβαρευτούμε. Κυρίως πρέπει να σοβαρευτεί η Κυβέρνηση. Πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τις αποφάσεις των οργάνων και το σχεδιασμό των Κυβερνήσεων. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η μετεγκατάσταση της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης στη Σίνδο όπως έχει επιλεγεί ?αφού έχει επιλεγεί αυτή- δεν επιδέχεται καμία τροποποίηση και καμία καθυστέρηση. Ο ομιλών είχε διαφωνήσει και είχε άλλη άποψη όταν γινόταν οι συζητήσεις. Σεβάστηκε όμως -και σέβομαι- τις αποφάσεις της Επιτροπής που είχε συσταθεί το 2009.
Ας μη γελιόμαστε. Αν δεν γίνει κάτι τώρα, εάν δεν δοθεί μια λύση άμεση, η Θεσσαλονίκη θα χάσει για πάντα το εκθεσιακό της παιχνίδι καθώς ήδη περιβάλλεται από ανταγωνιστικές χώρες, όπως τη Σόφια, το Βελιγράδι, την Κωνσταντινούπολη, τη Φιλιππούπολη. Και σύντομα, αν και εμείς δεν κάνουμε το ίδιο, θα χάσουμε το πλεονέκτημα που έχουμε?
Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη Διεθνή Έκθεση και το μέλλον της, όπως όλα τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης και της χώρας και τα μεγάλα θέματα της χώρας. Αρέσκεται να συζητά, να διαβουλεύεται, δυσκολεύεται όμως να πάρει αποφάσεις. Αυτήν την συμπεριφορά της την πληρώνουμε σήμερα και στην οικονομία. Όλοι γνωρίζουμε τα αποτελέσματα ?
Παράλληλα με όλα αυτά, η Κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει και τις ίδιες αναπτυξιακές ευκαιρίες και στην επαρχία Λαγκαδά, όπως είχε δηλώσει το 2009 ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, με τη δημιουργία μιας πανεπιστημιακής κλινικής.