18 Απριλίου 2021
Ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σάββας Αναστασίαδης, μιλά στο vimapress.gr για το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων, την πόλη της Θεσσαλονίκης και την πανδημία.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εξαπατήσει τους απόδημους» υπογραμμίζει ο βουλευτής Σάββας Αναστασίαδης, με φόντο το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων.
Υπογραμμίζει πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι κάτω από μεγάλη πίεση, αλλά στέκεται όρθιο με επάρκεια και πως η διαχείρση της πανδημίας σίγουρα έχει θετικό πρόστιμο.
Τέλος τονίζει πως η ολοκλήρωση του Μετρό, ο εναέριος αυτοκινητόδρομος στην περιφερειακή οδό, αναβάθμιση του ΟΑΣΘ, η ανάπλαση της ΔΕΘ καθώς και η σύνδεση της προβλήτας 6 στο λιμένα Θεσσαλονίκης θα αναδείξουν την πόλη της Θεσσαλονίκης στον ρόλο που πραγματικά της αξίζει.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
1.Ποιες είναι οι προτεραιότητες για την Θεσσαλονίκη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη;
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Θεσσαλονίκη διαχρονικά έχει αδικηθεί από όλες τις κυβερνήσεις . Όμως για πρώτη όμως φορά ο πρωθυπουργός της χώρας έθεσε συγκεκριμένους στόχους που τους παρακολουθεί ο ίδιος.
Επίσης και το ενδιαφέρον του Μακεδόνα υπουργού Υποδομών κ. Καραμανλή για τη Θεσσαλονίκη δημιουργούν αισιοδοξία για την λύση των μεγάλων προβλημάτων που λιμνάζουν εδώ και χρόνια.
Το βασικό σχέδιο της κυβέρνησης αποτελούν: Η ολοκλήρωση του έργου του Μετρό και η λειτουργία του το 2023. Ο εναέριος αυτοκινητόδρομος στην ανατολική περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης που θα δώσει λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.
Η αναβάθμιση του ΟΑΣΘ τον οποίο παρέλαβε η κυβέρνηση σε φάση κατάρρευσης, σήμερα τα πράγματα βελτιώθηκαν σημαντικά με την κυκλοφορία νέων λεωφορείων και αναμένεται να τεθούν στη διάθεση του κοινού πάνω από 500 λεωφορεία καθημερινά.
Παράλληλα με αυτούς τους τρεις μεγάλους στόχους προχωρούν η σύνδεση του 6ου προβλήτα στο λιμένα Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ, η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου και η σύνδεσή της με το λιμάνι Θεσσαλονίκης, η αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης κ.α. Τώρα, η ανάπλαση ή μεταφορά της ΔΕΘ, είναι ένα θέμα που σηκώνει πολύ συζήτηση, γιατί η μία ή η άλλη επιλογή προϋποθέτουν πόρους που δεν υπάρχουν.
2.Τι σημαίνει για τους εμβολιασμούς στη χώρα μας η συμφωνία της ΕΕ για περισσότερα εμβόλια από τη Pfizer;
Μόνο θετικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει η Συμφωνία της ΕΕ με τη Pfizer, αφού η χώρα μας θα προμηθευτεί επιπλέον 1,2 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου πολύ νωρίτερα. Αυτό σημαίνει περισσότερους εμβολιασμούς.
3.Γιατί δεν είχατε νομοθετήσει από την αρχή για την ψήφο των αποδήμων χωρίς περιορισμούς;
Διαχρονικά η θέση της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, και με τα νομοσχέδια που έχει καταθέσει στη βουλή, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να ψηφιστούν, το 2007, 2016 και 2017, ήταν και παραμένει ξεκάθαρη, δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό.
Το 2019 προκειμένου να ψηφιστεί ο νόμος, καθώς χρειάζονταν σύμφωνα με το Σύνταγμα 200 ψήφοι, υπήρξε συμβιβασμός με τον όρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαιτείται παραμονή δύο χρόνων κατά την τελευταία 35ετία και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το προηγούμενο ή το τρέχον έτος.
Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού να καταθέσει νέο νομοσχέδιο που να άρει τους περιορισμούς που είχαν τεθεί με τον Νόμο 4648 του 2019 , έγινε με αφορμή συνέντευξη της κ. Τζάκρη, αρμόδιας για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ, που παραχώρησε στις εννέα Απριλίου, σε γνωστή ομογενειακή εφημερίδα και έκανε λόγο για «άδικους και υποτιμητικούς περιορισμούς, τονίζοντας ότι, αν αναλάβουν εκ νέου τη διακυβέρνηση της Χώρας θα τους καταργήσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια υπαναχώρησε χρησιμοποιώντας αστείες δικαιολογίες γνωρίζοντας πως χωρίς τις ψήφους του δεν πρόκειται να περάσει ο νόμος. Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απλά προσπάθησε να εξαπατήσει τους απόδημους.
4.Για την αντιμετώπιση της πανδημίας τι έχετε να πείτε;
Κοιτάξτε, αν θέλει κανείς να κάνει μία γρήγορη αποτίμηση της μέχρι τώρα διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση, με βάση πάντα την ανθρώπινη ζωή, αυτή θα ήταν αναμφισβήτητα θετική.
Έτσι μαζί με την υπερπροσπάθεια και το φιλότιμο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και τις γρήγορες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, τα προβλήματα αντιμετωπίσθηκαν με επάρκεια.
Επιπλέον είμαστε ανάμεσα στις καλύτερες χώρες της ΕΕ σε ό,τι αφορά στον ρυθμό εμβολιασμού. Φυσικά και είμαστε όλοι κουρασμένοι από την πολύμηνη διαχείριση της πανδημίας , αλλά εάν δεν είχε πάρει η κυβέρνηση τα συγκεκριμένα μέτρα, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας επίσης είναι κάτω από μεγάλη πίεση, αλλά στάθηκε όρθιο, άντεξε και ανταποκρίθηκε στις ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία και θα αντέξει.