22 Μαρτίου 2013
Προς τον κ. Υπουργό: Αγροτικής Ανάπτυξης
Θέμα: Ενισχύσεις Βαμβακοπαραγωγών
Η παραγωγή γεωργικών προϊόντων και η γεωργία εν γένει είναι από τους κλάδους που η ελληνική κοινωνία φαινομενικά δείχνει να μπορεί να στηριχθεί για να δοθεί η ώθηση να ξεπεράσουμε τον σκόπελο της οικονομικής μας δυστοκίας. Παραδοσιακά όμως η γεωργία συνδέεται άμεσα με παράγοντες που δεν είναι πάντα εύκολα προβλέψιμοι και δυστυχώς όχι πάντα εξαρτώμενοι από τον ανθρώπινο παράγοντα.
Για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να είναι σύμμαχος οι καιρικές συνθήκες, κάτι όμως που δεν επιδέχεται παρέμβαση. Αυτό που όμως επιβάλλεται να υπάρχει και είναι επηρεάσιμο από τον ανθρώπινο παράγοντα, είναι το πλαίσιο λειτουργίας της γεωργικής πολιτικής και το παράπλευρο περιβάλλον συνθηκών και δεδομένων που επηρεάζουν, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, το αποτέλεσμα της γεωργικής καλλιέργειας.
Μέσα στα πλαίσια της γενικότερης γεωργικής πολιτικής, εντάσσονται, οι εκάστοτε ενισχύσεις σε παραγωγούς, ή αποζημιώσεις από ζημιές. Επίσης, στο παράπλευρο περιβάλλον που επηρεάζει την έκβαση της παραγωγής μπορεί να είναι οι τιμές ή οι εισαγωγές φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή.
Κατά την διάρκεια της περσινής περιόδου, στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης, σε χωριά των δήμων Δέλτα και Χαλκηδόνος, και συγκεκριμένα στα χωριά Σίνδος, Χαλάστρα, Ανατολικό, Βραχιά, Άδενδρο, Λουδίας, Μικρό Μοναστήρι, Χαλκηδόνα, Κουφάλια, Βαλτοχώρι , Παρθένιο, Άγιος Αθανάσιος, Κύμινα, Μάλγαρα, Καλοχώρι, Γέφυρα, όπως και σε τμήμα του δήμου Αλεξάνδρειας, υπήρξαν βαμβακοπαραγωγοί που επλήγησαν από την χρήση παράνομων εισαχθέντων φυτοφαρμάκων στη χώρα. Επίσης, δεν ήταν στην περιοχή μόνο η ζημιά από τα φυτοφάρμακα, αλλά και η προσβολή της καλλιέργειας από το πράσινο σκουλήκι και τον αλευρώδη.
Σύμφωνα με μαρτυρίες αγροτών και του προέδρου της ομοσπονδίας αγροτικών συνεταιρισμών του νομού Θεσσαλονίκης, κ Τσιχίτα Χρήστου, κλιμάκια και υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όπως και η πολιτική του ηγεσία, έσπευσαν στις εν λόγω περιοχές το καλοκαίρι του 2012( 3 Αυγούστου) και διαπίστωσαν από κοντά τις ζημίες που υπέστησαν οι βαμβακοκαλλιεργητές. Οι ζημιές τις οποίες επιβεβαίωσαν εκτός των άλλων, η ΔΑΟΚ και ο ΕΛΓΑ, είχαν ως αποτέλεσμα να μην συμπληρώνουν οι βαμβακοκαλλιεργητές την ποσότητα βαμβακιού που απαιτείται για να είναι δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Κατόπιν τούτου, υπήρξε διαβεβαίωση, ότι τουλάχιστον η συνδεδεμένη ενίσχυση θα δοθεί στους πληγέντες παραγωγούς χωρίς να αντιμετωπίσουν περαιτέρω προβλήματα.
Στις 5 Μαρτίου 2013, με ανακοίνωση του το Υπουργείο, αφήνει εκτός πληρωμών, το σύνολο των παραγωγών που επλήγησαν, στις περιοχές που επισκέφθηκαν, με την αιτιολογία ότι δεν έπιασαν το πλαφόν που απαιτείται ανά περιοχή, για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
Με δεδομένα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός :
1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε οι παραγωγοί που επλήγησαν και δεν συμπλήρωσαν την απαιτούμενη ποσότητα παραγωγής, να εισπράξουν την συνδεδεμένη ενίσχυση που τόσο πολύ έχουν ανάγκη προκειμένου να ξανακαλλιεργήσουν τα χωράφια τους;
2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να αποκατασταθεί η ανακολουθία μεταξύ υπουργείου και υπηρεσιών του, σχετικά με απαντήσεις προς τους παραγωγούς για τόσο σοβαρά θέματα που τους αφορούν άμεσα;
Παρασκευή 22η Μαρτίου 2013 Ο Ερωτών Βουλευτής
Σάββας Ι. Αναστασιάδης