16 Σεπτεμβρίου 2022
Με το ύψους 5,5 δισ. ευρώ πακέτο των μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έδωσε στην ομιλία του στην 86η ΔΕΘ ουσιαστικές απαντήσεις στα μεγαλύτερα προβλήματα της τρέχουσας περιόδου, απότοκα κυρίως των αυξημένων τιμών ενέργειας και του πληθωριστικού κύματος που πλήττουν εθνικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς σε όλη την Ευρώπη.
Μέσα σε ένα ρευστό σκηνικό και μπροστά σε έναν δύσκολο χειμώνα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεδίπλωσε με αποφασιστικότητα στη Θεσσαλονίκη την ατζέντα της επόμενης ημέρας, όπου ο πολίτης βρίσκεται πάντα στην κορυφή.
Παρά τις συνεχόμενες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η οικονομία, η κυβέρνηση αντιδρά άμεσα και αποτελεσματικά με στοχευμένες και μετρημένες παρεμβάσεις (επιδοτήσεις για το ρεύμα, εφάπαξ ενίσχυση σε ευπαθείς ομάδες, αύξηση επιδόματος θέρμανσης, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση συντάξεων και κατώτατου μισθού) μεριμνώντας παράλληλα ώστε το έλλειμμα να μην ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ.
Πρωτίστως το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνησή μας είναι ότι για την ελληνική οικονομία, που επέδειξε αξιοσημείωτες αντοχές μέσα σε τρία χρόνια αλλεπάλληλων κρίσεων, το 2023 θα είναι, επιτέλους, ένα έτος με φωτεινό ορίζοντα.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, και με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού και του υπουργικού επιτελείου στην πόλη, άνοιξε για άλλη μία φορά η συζήτηση για τη Θεσσαλονίκη και τον ρόλο της. Στην αιχμή των συζητήσεων κάθε φορά βρίσκονται τα τεχνικά έργα και φυσικά δεν λείπουν οι γκρίνιες για ενδεχόμενες καθυστερήσεις.
Δεν συμμερίζομαι αυτές τις γκρίνιες. Με καθυστερήσεις ή χωρίς, τα έργα θα γίνουν. Όμως δεν συνιστούν αυτά το μεγάλο έλλειμμα της πόλης.
Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό που λείπει από τη Θεσσαλονίκη, αυτό που θα έπρεπε να είναι το διαχρονικό και κυρίαρχο αίτημα των κατοίκων της, είναι οι θεσμοί. Μόνον οι θεσμοί θα συγκροτήσουν το πλέγμα πάνω στο οποίο θα εξελιχθεί η ταυτότητα της πόλης.
Πέρα από την ισχυρή παρουσία της στους 23 αιώνες της διαδρομής της, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε αναζήτηση ενός νέου ρόλου που θα συνδυάζει τα χαρακτηριστικά του κέντρου επιχειρηματικότητας, του πόλου έλξης επενδύσεων και της πρωτεύουσας της καινοτομίας.
Η Θεσσαλονίκη πρέπει να κοιτάξει με θάρρος το μέλλον της και να εδραιώσει τις θεσμικές προϋποθέσεις για να προχωρήσει με δυναμισμό και αποφασιστικότητα μπροστά.
*Ο Σάββας Αναστασιάδης είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β’ Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής