15 Ιουλίου 2022
Η αναγκαιότητα δημιουργίας νέου ογκολογικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη που θα εξυπηρετεί ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα με αναφορά στα Βαλκάνια είναι αδιαμφισβήτητη και πολλαπλώς τεκμηριωμένη, αποτυπώνοντας ένα πάγιο αίτημα ολόκληρης της κοινωνίας.
Το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο υπηρέτησε και υπηρετεί τη δημόσια υγεία για πολλές δεκαετίες, είναι κοινή παραδοχή ωστόσο ότι δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις σύγχρονες, αυξημένες ανάγκες νοσηλείας. Ασφυκτιά στις εγκαταστάσεις επί της οδού Αλ. Παπαναστασίου, μέσα σε μία πυκνοδομημένη περιοχή στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης. Αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη επαρκών χώρων, ενώ δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα για κτιριακές επεκτάσεις του νοσοκομείου.
Από την άποψη αυτή η ανακοίνωση του σχεδίου της κυβέρνησης για τη δημιουργία της νέας ογκολογικής μονάδας δεν θα μπορούσε παρά να αποτιμάται ως θετική.
Ωστόσο ως βουλευτής της Β΄ Θεσσαλονίκης, έχω τοποθετηθεί επανειλημμένα υπέρ της χωροθέτησης του Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου στον Δήμο Ωραιοκάστρου και συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ της Λητής και του Περιβολακίου του Δήμου Λαγκαδά, πρόταση που έχω καταθέσει και στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τη σταθερή και τεκμηριωμένη θέση μου διατύπωσα -και μάλιστα μόνο εγώ- και κατά τη διάρκεια των σχετικών ανακοινώσεων όσον αφορά τη χωροθέτηση από τους υφυπουργούς Ν. Χαρδαλιά και Στ. Καλαφάτη.
Η λύση της Λητής είναι η καλύτερη δυνατή καθώς προσφέρει μία σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα.
• Μπορεί να προχωρήσει άμεσα η μεταβίβαση του προτεινόμενου αγροτεμαχίου για την κατασκευή της νέας μονάδας έκτασης 347,756 στρεμμάτων στην κυριότητα του Δημοσίου και έτσι να ξεκινήσει χωρίς καθυστερήσεις και η ανέγερση του κτιρίου.
• Η θέση είναι κομβική. Εξασφαλίζει άνετο και ασφαλές δίκτυο μετακινήσεων και προσέγγισης, καθώς βρίσκεται πάνω στην Εγνατία Οδό́, πάνω στον κόμβο του Λαγκαδά και την Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Προμαχώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι εύκολη η πρόσβαση τόσο από την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία όσο και από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ επιπλέον απέχει περί τα 15 λεπτά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.
• Σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής, η χρήση γης του συγκεκριμένου αγροτεμαχίου επιτρέπει την κατασκευή νοσοκομείου, πράγμα που σημαίνει ότι αποφεύγονται οι χρονοβόρες διαδικασίες αποχαρακτηρισμού.
• Ο χώρος δεν εμπίπτει στους περιορισμούς της δασικής νομοθεσίας, βρίσκεται εκτός περιοχής Natura και δεν είναι χαρακτηρισμένος ως χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
• Ένα από τα βασικά επιχειρήματα για την επιλογή του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου είναι ότι εντάσσεται στην προοπτική δημιουργίας ενός «νοσοκομειακού πάρκου» ή «πάρκου υγείας» στην περιοχή όπου βρίσκονται ήδη δυο νοσοκομεία, το Παπαγεωργίου και το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει παγκόσμιο προηγούμενο.
Ο τόπος μας έχει απόλυτη ανάγκη από τη δημιουργία ενός σύγχρονου νοσοκομείου το οποίο θα προσελκύσει ιατρικό δυναμικό υψηλού επιπέδου, παρέχοντας υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου, όχι μόνο στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης αλλά ολόκληρης της Μακεδονίας και των γειτονικών χωρών.
Είναι πάγια η πεποίθησή μου ότι σε τόσο σοβαρά ζητήματα για το κοινωνικό σύνολο, οι σκοπιμότητες ή αντιπαλότητες δεν έχουν θέση. Εκτιμώ ωστόσο ότι το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου δεν διαθέτει τα πλεονεκτήματα του χώρου της Λητής και η επιλογή του ενδέχεται να οδηγήσει σε πολυετή καθυστέρηση σε σχέση με την υλοποίηση ενός τόσο κρίσιμου για την κοινωνία έργου.
*Ο Σάββας Αναστασιάδης είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β΄ Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής.