15 Μαρτίου 2022
Αγαπητοί εκπρόσωποι του απόδημου ελληνισμού,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
αξιότιμοι πρόεδροι των προσφυγικών σωματείων
Σας καλωσορίζω με μεγάλη χαρά στη σημερινή κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πα.Δ.Ε.Ε. με θέμα «Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή».
Εδώ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Εδώ, στη Θεσσαλονίκη, που έχει την τιμή να γίνεται αυτές τις μέρες επίκεντρο της ελληνικής ομογένειας.
Έχουμε πάντα σε ξεχωριστή θέση στο μυαλό μας τους απόδημους, μοιραζόμαστε άλλωστε μαζί τους την ίδια αγάπη για τη μητέρα πατρίδα. Οι δεσμοί ανάμεσά μας είναι κάτι που οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να χαλυβδώσουμε, και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο στο πέρασμα των χρόνων.
Συγκυρίες όπως η σημερινή κινούνται ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση.
Δυστυχώς συγκεντρωνόμαστε για να συνεδριάσουμε σήμερα υπό το βάρος των γεγονότων που ζούμε το τελευταίο διάστημα, στη σκιά του πολέμου που συγκλονίζει την ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά και ολόκληρη την υφήλιο.
Ο πόλεμος προβάλλει πάντα ως βίαιος διδάσκαλος όπως έχει πει ο Θουκυδίδης, ο μέγιστος ιστορικός της αρχαιότητας.
Και αυτό ακριβώς έρχεται να μας υπενθυμίσει η φετινή χρονιά, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή,ένα τραγικό κεφάλαιο στην Ιστορία της χώρας μας, με οδυνηρές συνέπειες για τους Έλληνες.
Η κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου, η πυρπόληση της Σμύρνης από τους Τούρκους, οι σφαγές, οι λεηλασίες, οι φρικαλεότητες σε βάρος των Ελλήνων και του χριστιανικού πληθυσμού σε πόλεις και χωριάείναι μερικές από τις μαύρες σελίδες αυτού του κεφαλαίου. Τραγική κατακλείδα η εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων και το βίαιο ξερίζωμα του Ελληνισμού από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη. Τα πατρογονικά μας εδάφη που κατοικούνταν από αρχαιοτάτων χρόνων από Έλληνες.
Η Θεσσαλονίκη ως πρωτεύουσα των ξεριζωμένων Ελλήνων από τα απέναντι παράλια, σημείο αναφοράς και τόπος υποδοχής τους,έχει ιδιαίτερους λόγους να συνδέεται με τη φετινή επέτειο.
Κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε μάλιστα είναι ότι στα χρόνια που ακολούθησαν τη Μικρασιατική Καταστροφήη Θεσσαλονίκη και ολόκληρη η Μακεδονία άλλαξαν και προόδευσανχάρη και στους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη.
Αγαπητοί εκπρόσωποι του απόδημου ελληνισμού,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
αξιότιμοι πρόεδροι των προσφυγικών σωματείων
Κάθε αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή ακόμη και σήμερα τη σφραγίζει και θα τη σφραγίζει όσα χρόνια κι αν περάσουν,ο πόνος.
Είναι ο «μνησιπήμων πόνος», όπως τον μεταφέρειο Αισχύλος στον «Αγαμέμνονα», αυτός δηλαδή που μας θυμίζει με τρόμο τα παθήματά μας κι αθέλητα μας συνετίζει, όπως λέει ο τραγικός ποιητής.
Αυτός ο μνησιπήμων πόνος, η τόσο βαθιά ανθρώπινη κατάσταση, μια εμπειρία κοινή των Ελλήνων μετά τα τραγικά γεγονότα του ’22, είναι συγχρόνως το νήμα, το ανθεκτικό νήμα που διαπερνά την Ιστορία μας με το μέλλον να πατά πάντα πάνω στο παρελθόν μας.
Αυτό το νήμα καλούμαστε να ξετυλίξουμε σήμερα στη διάρκεια των εργασιών της συνεδρίασής μας.
Περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσω τις ομιλίες που θα ακουστούν σε αυτήν την αίθουσα έχοντας την πεποίθηση ότι η παραδειγματική καταγραφή πτυχώντης Μικρασιατικής Καταστροφής θα αποτελέσει για τις ερχόμενες γενιές πηγή ιστορικής και πολιτικής διδαχής.
Αυτή η προσδοκία, άλλωστε, είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για όλους μας και ο ισχυρότερος δεσμός που μας ενώνει σε αυτήν την κοινή, εθνική προσπάθεια.
Σας ευχαριστώ.