4 Φεβρουαρίου 2022
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα σας.
Οφείλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, του κ. Χρήστου Σαρτζετάκη, ενός ατόμου που υπηρέτησε με συνέπεια και το Δικαστικό Σώμα και το ανώτατο αξίωμα του άρχοντα της χώρας. Συλλυπητήρια, λοιπόν, στην οικογένεια του.
Το θέμα της ημερήσιας διάταξης σήμερα είναι ενημέρωση και προγραμματισμός των εργασιών για το έτος 2022. Πριν ξεκινήσω την ενημέρωση, θα ήθελα να κάνω έναν πολύ σύντομο απολογισμό, αριθμητικό μόνο. Παρά τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της πανδημίας της υγειονομικής κρίσης, η Επιτροπή μας συνεδρίασε την προηγούμενη περίοδο 38 φορές και συμμετείχαμε σε τρεις αποστολές στο εξωτερικό, πάντα διακομματικά.
Όσον αφορά το θέμα της ενημέρωσης, πρέπει να σας πω για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις που έχουμε για το επόμενο διάστημα, αλλά και για τις εκκρεμότητες – πρωτοβουλίες που είναι στο στάδιο της συζήτησης. Στις 2 Μαρτίου έχουμε προγραμματισμένη και οργανώνεται αυτό το διάστημα μία εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης σε συνεργασία με την ΠΟΕΣΥ, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και αφορά την ανακήρυξη της «ημέρας Νίκου Καπετανίδη» ως ημέρα τιμής στη μνήμη του Νίκου Καπετανίδη.
Για όσους δεν γνωρίζετε, ο Νίκος Καπετανίδης ήταν ένας δημοσιογράφος στον Πόντο και απαγχονίστηκε το 1921, για τους αγώνες του για την ελευθερία, την ελευθερία του τύπου, αλλά και την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα πάρετε τις σχετικές προσκλήσεις το επόμενο διάστημα και βεβαίως, θα έχουμε τη δυνατότητα να ξανασυζητήσουμε για αυτό το θέμα.
Στις 14, 15 και 16 Μαρτίου θα διοργανωθούν οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο, αλλά είχαν αναβληθεί λόγω της πανδημίας. Αναφέρομαι στην επίσκεψη της ΠΑΔΕΕ στη Θεσσαλονίκη, η κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής εκεί με θέμα τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και η ημερίδα που διοργανώνουμε με την ΠΑΔΕΕ «η Εγνατία των Λιμένων» θα διοργανωθούν αυτές τις ημερομηνίες και γι’ αυτές τις εκδηλώσεις θα πάρετε τις σχετικές προσκλήσεις και ελπίζω το διάστημα εκείνο να υπάρχει δυνατότητα φυσικής παρουσίας όλων των συναδέλφων για να έχουμε και μία καλύτερη διοργάνωση.
Τρίτο θέμα είναι η συζήτηση που έχουμε και είχα και τελευταία με τον Προεδρικό Επίτροπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρμόδιο για τα θέματα του Απόδημου, τον κύριο Φωτίου. Είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε μια επίσκεψη μετά από πρόσκληση της σχετικής Επιτροπής το Νοέμβριο του ’21, αλλά αναβλήθηκε για φέτος.
Επίσης, ίδια συζήτηση έχουμε και με τον ομογενή Βουλευτή στην Αλβανία, τον Βαγγέλη Ντούλε, ο οποίος, μου ζήτησε να κάνουμε μία επίσκεψη ως Επιτροπή στην Αλβανία και να συζητήσουμε με την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου εκεί και την αρμόδια Επιτροπή και να κάνουμε τις σχετικές επισκέψεις στον Αρχιεπίσκοπο, στην Ομόνοια και στα σχολεία.
Επίσης, έχουμε κάνει συζήτηση με τον πρέσβη της χώρας μας στον Λίβανο και παρουσία και του συναδέλφου του κυρίου Μανούσου. Προέκυψε μετά τη συνεδρίαση που είχαμε με τις ελληνικές κοινότητες στην Συρία και το Λίβανο και τα Ρωμεϊκα Σωματεία εκεί, να πραγματοποιήσουμε μία επίσκεψη στην Συρία και στο Λίβανο. Το πλαίσιο της συζήτησης και της επίσκεψης περιμένουμε να τεθεί από τον Πρέσβη.
Όσον αφορά τον προγραμματισμό, γνωρίζουμε όλοι ότι η Επιτροπή μας στα πλαίσια του άρθρου 108, παράγραφος 1, του Συντάγματος, έχει λειτουργία και έχει σαν αποστολή τη στήριξη των Ελλήνων του εξωτερικού και συγκεκριμένα, έχει υποχρέωση και καθήκον να μεριμνά για την εκπαίδευση και την παιδεία των Ελλήνων του εξωτερικού, για την κοινωνική και επαγγελματική τους προαγωγή και πρόοδο. Έχουμε σαν αποστολή να ενισχύουμε τους συλλόγους, να ενισχύουμε και να στηρίζουμε την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, να συμβάλλουμε περισσότερο στη διατήρηση και στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της χώρας και των αποδήμων.
Η Επιτροπή μας παραδοσιακά λειτουργούσε και λειτουργεί συναινετικά, χωρίς πολλές κομματικές και αντιπολιτευτικές κορώνες, γιατί θεωρούμε πως το κεφάλαιο του οικουμενικού ελληνισμού το αντιμετωπίζουμε σαν εθνικό κεφάλαιο και όχι, σαν κομματικό ακροατήριο. Νομίζω και ελπίζω και το επόμενο διάστημα να συνεχίσουμε έτσι. Η δραστηριότητα της Επιτροπής είναι συμβουλευτική και αυτό ποτέ δεν πρέπει να μας διαφεύγει στις πρωτοβουλίες μας. Είναι Κοινοβουλευτική Επιτροπή, χωρίς αποφασιστικές και εκτελεστικές αρμοδιότητες και επικεντρώνεται στους στόχους που θέτει με μία σειρά από πρωτοβουλίες.
Έχει, όμως, η Επιτροπή ένα σημαντικό πλεονέκτημα που πάντα πρέπει να το θυμόμαστε. Έχει τη δυνατότητα να απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και να τους δίνει βήμα για να εκθέσουν και να παραθέσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους σε θέματα σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αυτό κάνει την Επιτροπή μας ελκυστική ιδιαίτερα στους Έλληνες του εξωτερικού, γιατί σύλλογοι, οργανώσεις, σωματεία εθνοτοπικά ή πολιτιστικά ή επαγγελματικά, ομοσπονδίες, έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να παραθέσουν τις θέσεις τους, να έρθουν στην Επιτροπή και να ακουστούν. Γι’ αυτό η Επιτροπή μας είναι ψηλά στη συνείδηση κυρίως των Ελλήνων του εξωτερικού και εναπόκειται σε εμάς και στη λειτουργία της Επιτροπής να την ανεβάσουμε ακόμη πιο ψηλότερα.
Οι προτάσεις που θα παραθέσω είναι μία βάση για συζήτηση και στη συνέχεια όλοι οι συνάδελφοι μπορούν να πάρουν το λόγο και να προσθέσουν τις θέσεις τους ή να πουν κάτι που ίσως μας διαφεύγει για να διαμορφώσουμε μία συγκεκριμένη πρόταση. Επιγραμματικά, λοιπόν, ως πρόγραμμα και δραστηριότητες για το επόμενο διάστημα θέτω ένα θέμα που πιστεύω όλοι θα συμφωνήσουμε. Διαχρονικά τίθεται και το έχουν πολύ ψηλά και όλες οι οργανώσεις και οι Έλληνες του εξωτερικού. Αφορά την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας και της Ελληνικής Παιδείας.
Ξέρετε και γνωρίζουμε πολύ καλά και το έχουμε συζητήσει πολλές φορές, η διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας και της εθνικής συνείδησης είναι ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια τον Ελληνισμό της Διασποράς και ιδίως τις τρίτες και τέταρτες γενιές, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στην Αυστραλία και στον Καναδά. Η γνώση της Ελληνικής Γλώσσας ενισχύει και την επιθυμία και την προσπάθεια τους να διατηρήσουν και την ταυτότητά τους και την εθνική τους συνείδηση, γιατί μέσα από αυτή μπορεί να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό και την παράδοση και τα ήθη και έθιμα και να έχουν μια πλήρη εικόνα για την χώρα τους και για τη χώρα των γονιών τους και των παππούδων τους.
Γι’ αυτό, προτείνω πέρα από τη συζήτηση που θα κάνουμε και για το τι συμβαίνει στο εξωτερικό με τα σχολεία και την εκπαίδευση, να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία να αναδείξουμε και να καθιερώσουμε την 9η Φεβρουαρίου που έχει ανακηρυχθεί το 2018 ως ημέρα ελληνικής γλώσσας, σε Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Είναι ένα θέμα που το έχουμε συζητήσει, έτσι την είχαμε ξεκινήσει αυτήν την προσπάθεια. Δυστυχώς, μετά την ανακήρυξη η προσπάθεια αυτή έχει ατονήσει και πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλία. Δύσκολο το εγχείρημα, άλλα πρέπει να κάνουμε την προσπάθειά μας, γιατί θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό πως αν η ημέρα ανακηρυχθεί ως παγκόσμια ημέρα θα έχει μία διαφορετική διάσταση όσον αφορά τον εορτασμό και την τιμή στη γλώσσα απ’ ότι σήμερα.
Δεύτερο θέμα που θέτω για συζήτηση στα πλαίσια των εργασιών το επόμενο διάστημα είναι η αναγνώριση και η ανάδειξη του σημαντικού ρόλου της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας και της ελληνικής συνείδησης. Υπάρχουν περιοχές, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ευρώπη, όπου η εκκλησία έπαιξε διαχρονικό σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και συνεχίζει ακόμη να παίζει ρόλο. Σε χώρες όπου υπήρχε καταναγκασμός και απαγόρευση της χρήσης της ελληνικής γλώσσας, όπως είναι οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η θρησκεία είναι αυτή που διατήρησε την εθνική συνείδηση στους εκεί Έλληνες. Αυτό νομίζω ότι πρέπει να μη διαφεύγει κανέναν και πρέπει να το αναγνωρίζουμε και να το αναδείξουμε.
Επόμενο θέμα που θέτω είναι η ενίσχυση της λειτουργίας, αλλά και η ανάδειξη του ρόλου των συλλόγων, των κοινοτήτων, των σωματείων, των ομοσπονδιών πολιτιστικών ή τοπικών, επαγγελματικών σωματείων, επιστημονικών σωματείων, γιατί μέσα από αυτούς διαχρονικά διατηρήθηκε ο ιστός και η επικοινωνία των Ελλήνων του εξωτερικού, των ομογενών, αλλά και πολλοί από αυτούς έχουν και μαθήματα κατάρτισης στην ελληνική γλώσσα σε ημέρες αργίας ή απογευματινές ή νυχτερινές και μέσα από αυτούς διατηρείται ζωντανή και η παράδοση και η ιστορία. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν σύλλογοι όπου έχουν χορευτικά συγκροτήματα, καλλιτεχνικά συγκροτήματα και έτσι διατηρείται και μεταδίδεται και στους νέους Έλληνες η παράδοση, η γλώσσα και ο πολιτισμός και κατ’ επέκταση, διατηρείται η ελληνική ταυτότητα.
Οι υπηρεσίες των συλλόγων πρέπει να δεχθούμε ότι διαχρονικά ήταν μεγάλες. Το τελευταίο διάστημα ατονίζουν, όπως ξέρετε,αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν δυνατότητες να προσφέρουν έργο σημαντικό και επαφίεται σε μας αυτές τις προσπάθειες που κάνουν ορισμένοι εμείς να τις ενισχύσουμε.
Τέταρτο θέμα που πιστεύω ότι πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με την ανάδειξή του και νομίζω ότι η περίοδος είναι καλή, είναι η ενίσχυση του φιλελληνικού ρεύματος. Δηλαδή, τους ξένους που αγαπούν τη χώρα μας και τη θαυμάζουν τη χώρα μας για διάφορους λόγους,πρέπει να τους προσεγγίσουμε, να τους φέρουμε κοντά, να τους κάνουμε φίλους, να τους ενθαρρύνουμε για τις δράσεις μας, γιατί θα μας βοηθήσουν και στις πολιτικές μας και στην προσπάθεια τη δική μας.
Πρέπει,επίσης, να ανοίξουμε μία συζήτηση με τους συμπατριώτες μας, με τα νέα κυρίως παιδιά που εγκατέλειψαν τη χώρα τα τελευταία δύσκολα χρόνια της κρίσης και αναζήτησαν την τύχη τους σε άλλες χώρες. Είναι κι αυτή μία δύσκολη προσπάθεια και συζήτηση, γιατί πολλοί από αυτούς έχουν «τακτοποιηθεί», έχουν βρει δουλειές ή αν είχαν παιδιά, έχουν πάει σχολείο και δύσκολα θα επιστρέψουν στη χώρα. Αυτό,όμως, δεν σημαίνει τίποτε,διότι δημιουργούνται συνθήκες ευνοϊκές για τη χώρα μας. Πρέπει να ξέρετε ότι ένας στους τέσσερις εργαζόμενους από αυτούς που έχουν προσληφθεί στη Pfizerστη Θεσσαλονίκη, από τους 500 που έχουν προληφθεί και εργάζονται στη Pfizer, είναι Έλληνες του εξωτερικού. Έχουν οι περισσότεροι την επιθυμία να επιστρέψουν στη χώρα και αυτό το είδαμε πολύ καλά στη συνεδρίαση που είχαμε με την Ένωση Ελλήνων Ιατρών του Ντίσελντορφ που φιλοξενήσαμε τελευταία με τα νέα αυτά παιδιά, που ιδρύθηκε το 2015 αυτός ο σύλλογος, είδαμε την επιθυμία τους να επιστρέψουν κάποιοι. Ο πρώτος πρόεδρος έχει επιστρέψει ήδη στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να ανοίξουμε μία συνθήκη, μία συζήτηση και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Δημιουργούνται οι συνθήκες ήδη στη χώρα. Υπάρχει το παράδειγμα της Pfizerπου σας είπα, υπάρχουν και άλλα παραδείγματα επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας του εξωτερικού, που επενδύουν στη χώρα μας και αναζητούν νέους και άτομα με υψηλές και εξειδικευμένες γνώσεις, γνώσεις που έχουν τα παιδιά που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν όσο περισσότεροι μπορούμε από αυτούς.
Η επεξεργασία βέβαια γεωγραφικών και θεματικών ζητημάτων, όπως την είχαμε προσδιορίσει από την αρχή, με τις ομάδες θεματικές και γεωγραφικές που έχουμε δημιουργήσει, πρέπει να ξεκινήσει όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Δεν έγινε αυτή η συζήτηση, δεν λειτούργησαν αυτές οι επιτροπές, λόγω της πανδημίας.
Τέλος, θα επαναλάβω μία πρόταση, την οποία είχε κάνει στην προηγούμενη συζήτηση ο συνάδελφος κ. Στυλιανίδης, να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία να βραβεύουμε διακεκριμένους Έλληνες και φιλέλληνες από διάφορες χώρες του κόσμου. Αυτό είναι μια απευθείας σχέση του Κοινοβουλίου και μία ξεχωριστή τιμή γι’ αυτούς τους ανθρώπους.Νομίζω όλοι θα το δεχθούν αυτό και θα δημιουργήσουμε με αυτόν τον τρόπο φίλους, οι οποίοι στις χώρες τους θα στηρίζουν την πολιτική μας και θα είναι πρεσβευτές του Ελληνικού Κράτους, αλλά θα στηρίζουμε και τη δική μας προσπάθεια και σ’ αυτό βεβαίως όλοι οι συνάδελφοι μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους είτε έχουν στο μυαλό τους πρόσωπα είτε κάποιες εταιρείες ή ομάδες που διαπρέπουν στο εξωτερικό και επίσης, επειδή κλείνοντας θέλω να πω ότι επειδή το 2022 τιμούμε την τραυματική εμπειρία της μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής, πρέπει και σε αυτό το πλαίσιο να διοργανώσουμε μία συζήτηση ή εκδήλωση, να δούμε ένα θέμα που μπορούμε να το επεξεργαστούμε, αφιερωμένη στην τραγική αυτή ημέρα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Βεβαίως, η συνεδρίαση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, η κοινή συνεδρίαση με την ΠΑΔΕΕ είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να γίνουν και άλλες δράσεις γι’ αυτήν την επέτειο.
Στόχος λοιπόν με όλα αυτά που λέμε της Επιτροπής και στοίχημα είναι να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις του Ελληνισμού απανταχού της γης, σε όλο τον κόσμο, προς όφελος και της εθνικής μας πολιτικής και της οικονομίας, αλλά και των ίδιων των Αποδήμων Ελλήνων.
Έχω κλείσει την τοποθέτησή μου. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και όποιος συνάδελφος θέλει είτε διαδικτυακά είτε φυσικά μπορεί να πάρε το λόγο. Θα προηγηθούν τα κόμματα, αν θέλουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων να πάρουν το λόγο, να πούνε τις θέσεις τους και στη συνέχεια οι συνάδελφοι που έχουν να καταθέσουν κάτι.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Και εγώ ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε. Βεβαίως δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, αν απαιτείται και είναι ανάγκη να καλέσουμε και το Υπουργείο Εξωτερικών να κάνουμε μία συζήτηση για το πώς πρέπει να κινηθούμε για την επίσκεψη στις δύο αυτές χώρες και να κάνουμε έναν προγραμματισμό επισκέψεων και συναντήσεων με την Ένωση Φοιτητών, Λιβανέζων Φοιτητών που έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα. Είμαστε ανοιχτοί, πρέπει να έχουμε το πράσινο φως και το πλαίσιο από το Υπουργείο Εξωτερικών και αναμένουμε αυτό. Η συζήτηση με τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Λίβανο είχε αυτό το πλαίσιο και αν χρειαστεί θα το κάνουμε.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Και εγώ ευχαριστώ, κ. Συνάδελφε.
Να ξεκινήσω από την αρχική σας επισήμανση, ότι ο Προγραμματισμός είναι προνόμιο της Πλειοψηφίας. Αν είδατε εσείς σε αυτή την συζήτηση προνόμιο ή αποκλεισμό προτάσεων, τότε θα θεωρήσω την τοποθέτησή σας σωστή. Όπως βλέπετε ή όπως ακούσατε από την αρχή είπα ότι εγώ θέτω ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο θα συζητήσουμε, για να κάνουμε πιο συγκεκριμένο τον Προγραμματισμό του επόμενου διαστήματος της επόμενης περιόδου. Κατά συνέπεια, αυτή σας η επισήμανση νομίζω ότι δεν έχει καμία ουσία, τουλάχιστον σε αυτή την Επιτροπή, γιατί πάντα όλα συζητούνται.
Τώρα, όσον αφορά το θέμα των εκδηλώσεων. Ναι, βεβαίως, ποιος είπε ότι η Επιτροπή δεν έχει δυνατότητες να κάνει εκδηλώσεις. Οι Επιτροπές είναι ανοιχτές στην κοινωνία, πρέπει να είναι κοντά στην κοινωνία, να απαντούν στα θέματα και στα προβλήματα της κοινωνίας. Υπό αυτήν την έννοια, εγώ είχα αναλάβει πρωτοβουλία και ζήτησα από τον Πρόεδρο της Βουλής να αποκεντρωθούμε, με όλους τους τύπους που έχει και η συγκεκριμένη λειτουργία της Επιτροπής, σε μία αίθουσα που προσφέρεται για να συνεδριάσουμε εκεί. Αυτό ξέρετε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για τις τοπικές κοινωνίες και για τις κοινωνίες εκεί. Δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό που σας ενοχλεί. Και δεν έχω καταλάβει και δεν είπατε τι είναι αυτό που σας ενοχλεί.
Τέλος, όσον αφορά το θέμα της Ελληνικής Γλώσσας και τα προβλήματα που υπάρχουν στους Έλληνες του εξωτερικού, κανείς δεν αρνήθηκε ότι υπάρχουν θέματα και προβλήματα. Γι’ αυτό και είναι ένα διαχρονικό θέμα συζήτησης πολλών χρόνων και όλων των κυβερνήσεων και δικό μας. Η προσπάθεια όμως δεν σταματά. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να προσπαθούμε να βελτιώνουμε την κατάσταση της εκπαίδευσης και της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στους συμπατριώτες μας του εξωτερικού.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Θα ήθελα να επαναλάβω πάλι ότι σε ένα πλαίσιο συζήτησης δεν είναι αυτός ο προγραμματισμός δηλαδή να αποφασίσω εγώ έναν προγραμματισμό χωρίς να έχουν λόγο οι συνάδελφοι και ζήτησα μάλιστα προτάσεις . Υπό αυτή την έννοια λοιπόν αυτό που αναφέρετε σαν προγραμματισμό είναι πλαίσιο και μπορούμε να το συνδιαμορφώσουμε . Αλώστε ο κύριος Βίτσας έθεσε ένα θέμα το οποίο μου είχε διαφύγει και βεβαίως θα μπει αυτό στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων.
Όσον αφορά τον απολογισμό …. το επόμενο διάστημα να κάνουμε έναν απολογισμό για το τι έγινε μέχρι σήμερα. Για την παγκόσμια ημέρα . Δεν είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΞ μόνο είναι συναρμοδιότητα τριών τουλάχιστον Υπουργείων οπότε ξέρω ίσως και τεσσάρων ΥΠΕΞ Παιδείας, Πολιτισμού και Εσωτερικών νομίζω άρα εκεί είναι η δυσκολία της συνεννόησης . Βεβαίως, εμείς δεν έχουμε αρμοδιότητα. Εμείς πρέπει να πάρουμε απόφαση να πιέσουμε όσο είναι δυνατόν αυτά τα Υπουργεία ή …. το Υπουργείο που είναι το ΥΠΕΞ να αναλάβει πρωτοβουλία.
Για το θέμα της εκπαίδευσης του εξωτερικού και της γλώσσας ήδη έχω ζητήσει από την αρμόδια Υφυπουργό την κυρία Μακρή να έρθει στην Επιτροπή μας και να μας ενημερώσει και θα το κάνει όταν αυτό είναι εφικτό, όταν δηλαδή, οι υποχρεώσεις της το επιτρέψουν. Και για το θέμα της επίσκεψης στην Αλβανία που είναι στο πλαίσιο της συζήτησης νομίζω, στην αρχική μου τοποθέτηση είπα ότι θα δούμε και τον αρχιεπίσκοπο και βεβαίως, είναι επιβεβλημένο να δούμε τον ιεράρχη αυτόν που έχει προσφέρει πάρα πολλά και είναι από τους αξιόλογο ιεράρχες του έθνους μας . Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι η συζήτησή μας έλαβε τέλος Λύεται η συνεδρίαση.