9 Φεβρουαρίου 2021
Ευχαριστώ για την πρόσκληση και σας συγχαίρω για την σπουδαία πρωτοβουλία να γιορτάσουμε την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
Και αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται σε μία σειρά παρεμβάσεων και προσπαθειών που αναλαμβάνεται ως Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, χρόνια τώρα για να διαφυλάξετε και να διαδώσετε την Ελληνική Γλώσσα, την Ιστορία , τον Πολιτισμό και τις παραδόσεις, αλλά και να ενώσετε όλους τους Ελληνικής καταγωγής πολίτες της Ουκρανίας.
Η Ελληνική Γλώσσα αποτελεί Παγκόσμιο πολιτιστικό αγαθό και είναι ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανή στην Οικουμένη,
Για εσάς, την Ομογένεια , η γλώσσα είναι ταυτότητα. Και όλοι γνωρίζουμε ότι το μέλλον της γλώσσας ταυτίζεται με το μέλλον του Ελληνισμού. Αναμφισβήτητα η Ελληνική γλώσσα συνέβαλε καθοριστικά , ώστε να αναπτυχθούν οι επιστήμες , οι τέχνες, η φιλοσοφία και ο δυτικός πολιτισμός γενικά, γιατί χαρακτηρίζεται από την αρτιότητά της και την αξιοθαύμαστη απόδοση των εννοιών όλων των δημιουργημάτων του ανθρώπου.
Είναι η αρχαιότερη γραπτή γλώσσα με πλούσια λογοτεχνική παράδοση.
Στην Ελληνική γράφτηκαν τα πρώτα θρησκευτικά, Ιστορικά, Φιλοσοφικά, Θεατρικά, Πολιτικά και Επιστημονικά κείμενα. Αυτόν τον πλούτο κληρονομήσαμε κα έχουμε καθήκον και υποχρέωση να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Η αγάπη σας κ. Πρόεδρε και η αγάπη των Ουκρανών για την Ελληνική γλώσσα και τον Ελληνικό πολιτισμό είναι αδιαμφισβήτητη. Σήμερα στην Ουκρανία όπου ζουν γύρω στις εκατό χιλιάδες Έλληνες , τα Ελληνικά διδάσκονται, πέρα από τα τμήματα που λειτουργείται οι Σύλλογοι και η Ομοσπονδία , και σε σχολεία και πανεπιστήμια της Ουκρανίας.
Στα πανεπιστήμια της Μαριούπολης και του Κιέβου γίνεται μεγάλη προσπάθεια να σωθεί και να διαδοθεί η Ελληνική διάλεκτος που ονομάζεται «Ρουμέϊκα», και ομιλείται στα χωριά της νοτιοανατολικής Ουκρανίας , όπου κατοικεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός Ελλήνων. Στο Λβιβ διδάσκονται Ελληνικά στο Γλωσσολογικό Γυμνάσιο και στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Ιβαν Φρανκό. Επίσης Ελληνικά διδάσκονται και στην Θεολογική Ακαδημία της Βολίνιας. Στην Ουκρανία υπάρχει γόνιμο έδαφος για την διάδοση της Ελληνικής γλώσσας . Οι Έλληνες της Ουκρανίας τηρούν ευλαβικά τα ήθη και τα έθιμα και κρατούν ζεστή την αγάπη τους για την Ελλάδα και οι προσπάθειες για διάδοση της Ελληνικής γλώσσας είναι μεγάλες.
Η Ελληνική πρεσβεία και τα Ελληνικά προξενεία στην Ουκρανία. Το Ελληνικό κέντρο πολιτισμού στην Οδησσό. Το γραφείο συντονιστή Ελλήνων εκπαιδευτικών που βρίσκεται στην Μαριούπολη. Το ίδρυμα Μπούμπουρα. Η διοργάνωση της Ολυμπιάδας Ελληνικής Γλώσσας για μαθητές και φοιτητές. Εσείς, η Ομοσπονδία Ελληνικών συλλόγων και κάθε σύλλογος ξεχωριστά, πάντα με την υποστήριξη της Ελληνικής πολιτείας, του Υφυπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού συντελούν στην διάσωση, διατήρηση και διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού πολιτισμού στην Ουκρανία. Παρ’ όλα αυτά επιβάλλεται η προσπάθεια αυτή να ενταθεί από όλους, κυρίως όμως από την Ελληνική κυβέρνηση ώστε να πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκστρατείες και να ενισχύονται εκδηλώσεις όπως αυτή που γίνεται κάθε δύο χρόνια στη Μαριούπολη όπου συμμετέχουν όλοι οι Ελληνικοί σύλλογοι της Ουκρανίας. Να παρέχονται κίνητρα σε μαθητές και φοιτητές που επιθυμούν να μάθουν την Ελληνική γλώσσα και βεβαίως να ξαναλειτουργήσουν οι καλοκαιρινές κατασκηνώσεις για τα ελληνόπουλα της Ουκρανίας και όχι μόνο, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.