28 Νοεμβρίου 2020
Από τους ειδικούς ακούμε ότι το ενδεχόμενο άρσης του lockdown έχει απομακρυνθεί, ενώ από κυβερνητικά στελέχη πως θα γίνει προσπάθεια ανοίγματος της αγοράς; Τελικά ποιος είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την εορταστική περίοδο;
H απόφαση της Κυβέρνησης για σταδιακή άρση των μέτρων μέσα στον Δεκέμβριο θα βασιστεί αποκλειστικά και μόνο στα επιδημιολογικά δεδομένα και στην εξέλιξη αυτού του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Είναι λογικό, καθώς οι γιορτές πλησιάζουν, οι επαγγελματίες όλων των κλάδων να επιθυμούν, και είναι ανάγκη να ανοίξει η αγορά, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα μας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε μεγάλη πίεση, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε μια ακόμη δύσκολη και κρίσιμη εβδομάδα. Επομένως σε αυτή τη φάση πρέπει όλοι να δώσουμε τη μάχη να περιορίσουμε την εξάπλωση του Κορονοϊού. Προτεραιότητα έχει, όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία και ο Πρωθυπουργός , να κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή.
Να σας θυμίσω ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει και στο πρώτο απαγορευτικό. Είχαμε ανοίξει και τότε σταδιακά.
Βέβαια σύμφωνα με τα χθεσινά και προχθεσινά στοιχεία, υπάρχουν σημάδια βελτίωσης στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, αλλά όπως και να έχει, οι αποφάσεις παίρνονται από την κυβέρνηση, μετά από τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
Η Θεσσαλονίκη δοκιμάζεται από τον ιό όπως λίγες πόλεις της Ελλάδας. Θεωρείτε ότι έπρεπε να ληφθούν κάποια μέτρα ενάντια στη διασπορά, αλλά και ενίσχυσης του συστήματος υγείας, όπως η επίταξη ιδιωτικών θεραπευτηρίων πιο νωρίς, όπως υποστηρίζει και η αξιωματική αντιπολίτευση;
Η Θεσσαλονίκη προηγήθηκε στα νέα απαγορευτικά μέτρα απέναντι στον κορονοϊό, επειδή υπήρχε μία ταχεία εξάπλωση του ιού. Η αρμόδια επιτροπή των επιδημιολόγων παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προτείνει στην κυβέρνηση αντίστοιχα μέτρα τα οποία εφαρμόζονται κατά περίπτωση.
Η Κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει το ΕΣΥ. Στη Θεσσαλονίκη από τις 34 κλίνες ΜΕΘ-COVID που είχαμε στις 23 Οκτωβρίου ξεπεράσαμε τις 200. Και από τις 490 απλές κλίνες κορονοϊού, ξεπεράσαμε τις 1.500.
Μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, όταν κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, έγινε. Το σύστημα υγείας δουλεύει εδώ και μέρες στο «κόκκινο», άντεξε και θα αντέξει και τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.
Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να τηρούνται τα μέτρα ώστε να υπάρχει μία σταθερή μείωση των κρουσμάτων. Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία να είμαστε και υπεύθυνοι και προσεκτικοί. Να εφαρμόζουμε τα μέτρα.
Επαγγελματίες από τον κλάδο των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων κάνουν λόγο για τεράστιο νούμερο λουκέτων πανελλαδικά το επόμενο διάστημα, αρά και εκτόξευση της ανεργίας. Τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που έχει λάβει η κυβέρνηση αρκούν ώστε αυτοί οι φόβοι να μην επιβεβαιωθούν;
Θα συμφωνήσω μαζί σας πως, οι απώλειες που προκλήθηκαν και προκαλούνται από την πανδημία, καθώς ο ιός είναι ακόμη εδώ, είναι τεράστιες.
Η κυβέρνηση όπως αντιμετώπισε το πρώτο κύμα του Κορονοϊού με μεγάλη επιτυχία, έτσι και αυτή τη φορά με μέτρα στήριξης και χρηματοδοτικά εργαλεία, για εργαζομένους, επιχειρήσεις, ανέργους, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ιδιοκτήτες ακινήτων κ.α επιχειρεί να στήσει γραμμή άμυνας στην οικονομία για την αναχαίτιση της επέλασης της πανδημίας. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ αναλογικά για όσους τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Νοέμβριο, η υποχρεωτική μείωση κατά 40% του ενοικίου για επαγγελματική στέγη όσων επιχειρήσεων κλείνουν με κρατική εντολή, η πρόβλεψη ώστε το μισό της ζημιάς των ιδιοκτητών από την υποχρεωτική μείωση ενοικίων να καταβάλλεται από το κράτος και δύο ακόμα επιστρεπτέες προκαταβολές, είναι κάποια από τα μέτρα που περιλαμβάνει το νέο πακέτο στήριξης.
Η ύφεση που προβλέπετε για φέτος αναθεωρήθηκε προς τα πάνω σε ποσοστό 10,5%. Τι περιθώρια ανάκαμψης της οικονομίας υπάρχουν από το 2021;
Η Ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει εδώ και εννέα μήνες , σε όρους δημοσιονομικής πολιτικής, τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση.
Οι οικονομικές επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση, το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η απόφαση για το δεύτερο κλείσιμο και τα μέτρα στήριξης για εργαζομένους και επιχειρήσεις, τοποθετούν την ύφεση για το 2020 στο 10,5%.
Με τα δεδομένα αυτά, η επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2021, προσδιορίζεται το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και προβλέπεται γύρω στο 4,5%.
Ως βουλευτής Θεσσαλονίκης ανησυχείτε για το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που παρουσιάζει η πόλη; Θα συμφωνούσατε σε έναν πιο ειδικό σχεδιασμό πέρα από τον γενικευμένο για όλη τη χώρα;
Η Θεσσαλονίκη πιέζεται δραματικά. Γίνεται τιτάνια προσπάθεια από την κυβέρνηση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε το Σύστημα Υγείας να αντέξει στην πίεση που υφίσταται, καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι νοσηλείες σε ΜΕΘ.
Είναι πολύ σημαντικό που η χώρα λειτουργεί σαν ενιαία υγειονομική περιφέρεια και υπάρχει ετοιμότητα για διακομιδές, όπου χρειαστεί.
Εφαρμόζονται όσα περιοριστικά μέτρα κρίνονται αναγκαία για να ανακοπεί η διασπορά και να περιοριστούν τα κρούσματα. Διότι όσες νέες ΜΕΘ και αν δημιουργηθούν δεν θα είναι αρκετές αν δεν περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν καθημερινά τις εξελίξεις και γίνεται ότι κρίνεται απαραίτητο, πάντα με τις υποδείξεις των ειδικών.
Ως απλός πολίτης και θεσμικό πρόσωπο οφείλω να εκφράσω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μου σε όλο το υγειονομικό προσωπικό (γιατρούς, νοσηλευτές κ.λ.π.) που δίνουν τον δικό τους καθημερινό αγώνα, και στους εθελοντές και τις εθελόντριες που ήρθαν από άλλες περιοχές της Χώρας για να βοηθήσουν.