21 Φεβρουαρίου 2020
Για την εκτός των συνόρων προώθηση της Ελληνικής Γλώσσας μέσω του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, μίλησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βουλευτής ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης, στη συνεδρίαση της Επιτροπής χθες Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Η συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για την ενίσχυση των ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό» .
Ο κ. Αναστασιάδης κατά την τοποθέτησή του επεσήμανε πως,
το πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ» του ΑΠΘ, που σχεδίασε οργάνωσε και διευθύνει, ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας κ. Ιωάννης Καζάζης και στηρίζει ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νίκος Παπαϊωάννου, είναι εξαιρετικής σημασίας γιατί έχει στόχο την διατήρηση, διάδοση και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και των ελληνικών σπουδών σε 16 Πανεπιστήμια της Παρευξείνιας Περιοχής.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό αναφέρθηκε και στην εμπειρία που είχε από τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις για την ελληνική γλώσσα στη Νάπολη της Ιταλίας την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας πως από τη μία είναι ενθαρρυντικό, ότι συμμετείχαν πάρα πολλά σχολεία, περίπου 1.000 μαθητές μεταξύ των οποίων και τέσσερα ελληνικά σχολεία, όμως, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, εκείνη την ημέρα, ότι επιλέγεται και ότι γίνεται, θα πρέπει να λέγεται στα ελληνικά και όχι στα Ιταλικά.
« …συμμετείχαν πάρα πολλά κλασικά λύκεια, όπου υπάρχουν μόνο στην Ιταλία δυστυχώς, τα οποία μιλούσαν ιταλικά, έπαιζαν Αντιγόνη και μιλούσαν ιταλικά. Αυτό, νομίζω, ότι δεν έχει καμία χρησιμότητα. Εγώ, έτσι την οραματίστηκα αυτή την ημέρα, όταν την ξεκινήσαμε, το 2014, τότε με τον Γιάννη τον Κορίνθιο…. όλη η υφήλιος να μιλάει, ή να λέει μια φράση, ή ένα γνωμικό, η μία λέξη ελληνικά, και αυτό έχει σημασία»
Ο κ. Αναστασιάδης επιπλέον πρόσθεσε, πως πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς για να καθιερωθεί η 9η Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Διότι, το αίτημα στην UNESCO δεν έχει κατατεθεί ακόμη.