25 Ιανουαρίου 2020
Αν προκληθούμε έχουμε την αποτρεπτική ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα να κάνουμε ότι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δηλώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στην karfitsa ο βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης, σχολιάζοντας την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, προσθέτοντας με νόημα «κανένας στη χώρα μας δεν είναι διατεθειμένος να εκχωρήσει εθνικά δίκαια».
Ο κύριος Αναστασιάδης τονίζει πως κακώς δεν προσεκλήθη η Ελλάδα στη συνδιάσκεψη του Βερολίνου, ενώ αναφερόμενος στις εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις, χαρακτηρίζει στείρα την αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρεται στην επιλογή της κυρίας Σακελλαρπούλου για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ενώ ταυτόχρονα εξηγεί ποια είναι τα μεγάλα θέματα της περιοχής όπου πολιτεύεται και πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί η επίλυση τους.
Ως πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς ο κύριος Αναστασιάδης υπογραμμίζει τα επίπεδα συνεργασίας που υπάρχουν με τους έλληνες του εξωτερικού αλλά και τα θέματα στα οποία πρέπει να υπάρχει συνεχής μέριμνα και προσπάθεια.
1.Κύριε Αναστασιάδη πως σχολιάζετε τη μη συμμετοχή της χώρας μας στην συνδιάσκεψη του Βερολίνου και το γεγονός πως δεν έγινε καμία αναφορά και καταδίκη του μνημονίου που υπέγραψαν Τουρκία-Λιβύη;
Κακώς δεν προσκληθήκαμε. Η Ελλάδα συνορεύει με την Λιβύη, είναι παράγων σταθερότητας της περιοχής, έχει συμφέροντα στην περιοχή και θα έπρεπε να είναι στο Βερολίνο για να συμμετέχει στη διαδικασία και στην προσπάθεια λήξης του εμφυλίου στη Λιβύη, η σταθερότητα της οποίας ενδιαφέρει εμάς, την Ευρώπη και φυσικά και την διεθνή κοινότητα.
Η Ελληνική διπλωματία όμως, έχει κινηθεί ταχύτατα, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και δημιούργησε συνθήκες που επηρέασαν τη εξέλιξη της συνδιάσκεψης.
Με την ευκαιρία δε της συνεδρίασης συμβουλίου των υπουργών εξωτερικών της Ευρώπης στις Βρυξέλες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρουσίασε τις Ελληνικές θέσεις και εξέφρασε την ενόχλησή του για τη συμπεριφορά κυρίως της Γερμανίας. Από την άλλη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει μία σειρά επισκέψεων, στο εξωτερικό, με στόχο να μεγαλώσει το συμμαχικό τόξο υπέρ της Ελλάδας στο θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ σε όλες τις διπλωματικές επαφές που έχει, βάζει στην κορυφή το θέμα, επισημαίνοντας ότι δεν νοείται πολιτική λύση στη Λιβύη χωρίς την ακύρωσή του.
2.Ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν καθώς παρατηρείται αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας. Πως πρέπει να απαντήσουμε σε αυτή; Είστε ικανοποιημένος από τη στήριξη της Ε.Ε. στην χώρα μας και από τις κυρώσεις στην Τουρκία; Πρέπει να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ;
Η προκλητικότητα της Τουρκίας αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση. Τρία βασικά στοιχεία μας κάνουν να έχουμε αυτή τη βεβαιότητα. Πρώτον ότι με βάση τους διεθνείς κανόνες έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας. Δεύτερον ότι αυτό το αντιλαμβάνονται και οι σύμμαχοί μας και με δηλώσεις, επιστολές και παρεμβάσεις τάσσονται στο πλευρό μας. Τρίτον ότι, αν προκληθούμε, έχουμε την δυνατότητα, την αποτρεπτική ετοιμότητα, και την αποφασιστικότητα να κάνουμε ότι χρειαστεί να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Οι Ελληνικός λαός θα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις και την πολιτική ηγεσία, γιατί κανένας στη χώρα μας δεν είναι διατεθειμένος να εκχωρήσει εθνικά δίκαια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να κάνει περισσότερα και να στηρίξει πιο δυναμικά και πιο έμπρακτα τη χώρα μας.
Αν είναι απαραίτητη η σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών θα το κρίνει ο Πρωθυπουργός.
3.Πως κρίνετε την αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ δεδομένης της συναίνεσης στο πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου για την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αλλά την έντονη αντίθεση και κριτική σε άλλα θέματα;
Η επιλογή που έκανε ο Πρωθυπουργός στο πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου, είναι μια υποψηφιότητα ενωτική και υπερκομματική, που συγκέντρωσε ήδη μια ευρεία πλειοψηφία και για πρώτη φορά στη χώρα μας, εκλέχθηκε γυναίκα πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
Μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και αποδιοργάνωση και προσπαθεί με στείρες αντιπολιτευτικές τακτικές να ξεπεράσει τα προβλήματά του και να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους του.
Ελπίζω, σύντομα να το αντιληφθούν και να αλλάξουν τακτική.
4.Η επανασύσταση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής καταδεικνύει και το μέγεθος του προβλήματος, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η περιοχή που εκλέγεστε η Β΄περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Πια μέτρα πρέπει να ληφθούν καθώς οι ροές αυξάνονται. Εκτός από την δημιουργία δομών φιλοξενίας, ποιά άλλα βήματα πρέπει να γίνουν;
Η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση καθώς οι μετακινήσεις πληθυσμών παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια μεγάλη έξαρση και αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου και η αντιμετώπισή του απαιτεί προσπάθεια, διεθνείς συνεργασίες και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών. Η κατάσταση που παραλάβαμε, στη χώρα, ήταν χαοτική και άναρχη. Εκκρεμότητες, καθυστερήσεις στην απόδοση ασύλου, πλημμελής φύλαξη των συνόρων και εμπλοκή πολλών φορέων καθιστούσαν την κατάσταση ανεξέλεγκτη.
Εμείς αλλάζουμε πολιτική. Μετά και την ψήφιση του νέου νόμου για το άσυλο, έχουμε αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων μας. Ήδη έχουν ενισχυθεί οι μονάδες του Λιμενικού και αναμένονται και οι προσλήψεις συνοριοφυλάκων για να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες δυνάμεις φύλαξης των συνόρων. Η χώρα αποκτά ένα δομημένο σύστημα διεθνούς προστασίας, το οποίο αυστηροποιεί και επισπεύδει τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Αυτοί που δεν δικαιούνται ασύλου, θα μεταφέρονται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, μέχρι την επιστροφή τους.
Τώρα όσον αφορά την περιοχή μας. Τίθενται συγκεκριμένα όρια στον αριθμό των προσώπων που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή. Σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι πάνω από 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι λίγο κάτω από το 1%, οπότε δεν θα δεχθεί άλλους πρόσφυγες. Το πρόβλημα στη β΄ εκλογική περιφέρεια είναι οξυμένο διότι αν υπολογίσουμε τις δομές που έχουν εγκατασταθεί στις περιοχές μας ξεπερνούν το 1%, άρα θα πρέπει να γίνει δίκαιη κατανομή σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
5.Κύριε Αναστασιάδη η ψήφος των αποδήμων είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Ως πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς, ποιες άλλες κινήσεις θεωρείται ότι πρέπει να γίνουν ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να παραμένουν κοντά στην πατρίδα;
Είναι πολύ σημαντικό βήμα όπως πολύ σωστά αναφέρατε η ψήφος των αποδήμων, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους Έλληνες, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και διαμένουν στο εξωτερικό, να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Αυτό θα τονώσει το ενδιαφέρον τους και τις σχέσεις τους με την Ελλάδα.
Οι Έλληνες του εξωτερικού είναι κοντά στην Πατρίδα. Στηρίζουν τις εθνικές μας θέσεις, στηρίζουν την οικονομία μας και προβάλλουν την χώρα ως τουριστικό προορισμό. Υπάρχουν καλά επίπεδα συνεργασίας με τους ομογενειακούς θεσμούς και οργανώσεις και στην πρόσφατη συνάντηση που είχα με το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων, (Πα.Δ.Ε.Ε.) και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης διακοσίων χρόνων από την έναρξη της επανάστασης του 1821,αποφασίσαμε να διοργανώσουμε, στην Αθήνα, συνέδριο, στις 7 Ιουλίου 2020, με θέμα τις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το 2021, στα κοινοβούλια που συμμετέχουν σε όλο τον κόσμο.
Πρέπει όμως πάντα να είμαστε σε μία συνεχή προσπάθεια και συνεργασία να λαμβάνουμε μέριμνα για τα θέματα που τους απασχολούν, όπως της παιδείας, της διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας, της Ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού, για να κρατήσουμε ζωντανή την εθνική συνείδηση και την αγάπη προς την πατρίδα.
6.Ως βουλευτής της β΄ Θεσσαλονίκης, γνωρίζετε πολύ καλά τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα. Εσείς ποια είναι τα θέματα που θεωρείτε πρωτεύοντα και δεσμεύεστε πως θα προωθήσετε προς λύση, στη βουλή και στα αρμόδια υπουργεία, που αφορούν την συγκεκριμένη περιοχή;
Η Β’ Περιφέρεια είναι σε μεγάλο βαθμό αγροτική περιοχή. Ο αγροτικός κόσμος έχει υποστεί κι αυτός τα δεινά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως με την υπερφορολόγηση, με την έλλειψη χρηματοδότησης, με το υπερβολικό κόστος παραγωγής και την έλλειψη πρόσβασης στις διεθνείς αγορές. Αλλά και η βιομηχανία επλήγη από το πρώτο κιόλας εξάμηνο του 2015 με τα capital controls που ανάγκασαν πολλές εταιρίες να «μεταναστεύσουν» για να επιβιώσουν, αφήνοντας πίσω τους ουρές ανέργων.
Σ’ αυτά πρέπει να προσθέσουμε και την απουσία υποδομών όπως είναι το οδικό δίκτυο και οι συγκοινωνίες, που θα μπορούσαν να ανοίξουν νέες προοπτικές στις μεταφορές και στις μετακινήσεις.
Επίσης παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις στις πρωτοβάθμιες δομές Υγείας, με αποτέλεσμα οι πολίτες να ταλαιπωρούνται.
Σημαντικό επίσης πρόβλημα, το οποίο επιδεινώνουν πολλοί παράγοντες, είναι η παραβατικότητα που σε συνδυασμό με τις ελλείψεις στην αστυνομία γίνεται επικίνδυνο για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι δεν νιώθουν καμία ασφάλεια στα σπίτια και στις δουλειές
Όλα τα προβλήματα της περιοχής είναι σημαντικά και πρέπει να αντιμετωπισθούν. Οι παρεμβάσεις μου είναι διαρκείς και πολλές φορές φέρνουν και λύσεις, όπως αυτή της ενίσχυσης των Δήμων Βόλβης και Δέλτα με άνδρες των ειδικών ομάδων (ΟΠΚΕ),για να αντιμετωπισθεί η αυξημένη παραβατικότητα, που έγινε μετά από παρέμβασή μου στην υπουργό προστασίας του πολίτη, της καταβολής του επιδόματος de minimis στους καπνοπαραγωγούς του Νομού και άλλα.